Nytt liv för gamla kläder

Vasasömmerskan Maria ”Mia” Holm hjälper till att förlänga livet för kläder genom cirkulär ekonomi. På hennes RESTYLE by Mia är det lika lätt att låta laga gamla kläder som att köpa nya i en affär.

Textilindustrins ekologiska fotavtryck och utsläpp är enorma, och ibland lämnar även arbetsförhållandena en del övrigt att önska. Cirkulär ekonomi, hållbar utveckling och återvinning erbjuder lösningar på branschens problem.

Det är också de viktigaste värderingarna för Maria ”Mia” Holm som driver syateljén RESTYLE by Mia i Vasa. Holm har 11 år på nacken som syateljéägare, varav nio år i Vasa. Coronapandemin blev en tankeställare för företaget när nästan hälften av uppdragen försvann i och med att alla fester blev inställda.

”Vi hade tid att tänka på renovering. Vi renoverade hela paketet i samma veva: lokalen, varumärket och namnet. Förr visste inte kunderna riktigt vad det var vi sysslade med. Det nya varumärket återspeglar bättre vad vi gör.”

Ut med det gamla namnet och in med RESTYLE by Mia. Cirkulär ekonomi och hållbar utveckling är ledstjärnorna för syateljén, som också i sociala medier flitigt förkunnar glädjebudskapet om slow fashion.

Förnyelsen stannade inte där. Fortsättning följde i form av en egen gardinkollektion, en egen kollektion av damkläder och en expansion till klädvård: sortimentet växte med ett urval redskap för att ta hand om kläder.

”Det lönar sig att ta hand om sina kläder. Det tjänar både plånboken och miljön på. Vi ger gärna råd om vad man kan göra för att förlänga livslängden på sina kläder.”

Sortimentet växte med ett urval redskap för att ta hand om kläder.

 

Moderna jeansexperter

RESTYLE by Mia har sina lokaler i centrala Vasa i närheten av torget och har öppet fem dagar i veckan.

”Vi arbetar på ett lite annorlunda sätt än många små ateljéer. Jag vill göra det lika enkelt att låta laga kläder som att köpa nytt.

Därför har vi fasta öppettider liksom affärerna. Det är bara att kliva in. Man behöver inte beställa tid i förväg. Vi har även öppet på alla sociala medier.”

RESTYLEs specialitet är lagning av jeans. Lappningen sker så snyggt att den knappt syns.

”Vi är experter på jeans. Alltid när jag lägger upp före- och efter-bilder på våra sociala medier får vi in fler jeans som ska lagas. Just nu har vi fyra par som behöver lagas i grenen.

Ett kärt plagg kan få ett längre liv när det repareras, och där kan vi hjälpa till.”

Nu på hösten har sömmerskorna också allt fler joggingjackor på sina arbetsbord. Typiskt behöver de få dragkedjan utbytt. Syateljén lever i takt med årstiderna.

Efter jacksäsongen kommer höstens gardinsäsong, som så småningom efterföljs av festklädessäsongen inför julen.

Även antalet medarbetare hos RESTYLE varierar efter säsong och efterfrågan. Vanligtvis ingår ytterligare två yrkessömmerskor i Maria Holms team, ibland fler.

Smart design

Själv köper Maria Holm de flesta av sina kläder på loppmarknader. Där kommer materialkännedomen och yrkeserfarenheten som sömmerska till nytta.

”Jag föredrar hållbara naturliga material och kollar alltid sömmarna i plaggen. Det är mycket sällan jag köper nytt.”

Ofta faller valet också på en klänning från RESTYLEs egen kollektion. Kollektionen är designad av Holm själv och verkligen närproducerad: allt från design till sömnad sker i den egna syateljén.

Ett tidlöst, mångfunktionellt plagg är en genial lösning.

”Ylva-klänningen har en halsöppning som är O-ringad på den ena sidan och V-ringad på den andra. Man kan ha den sidan fram som man känner för.

Hedda-toppen i sin tur kan man ha antingen med kragen framme, eller så kan man vända in den på avigsidan så att den inte syns.

Kläd- och gardinkollektionerna är designande och tillverkade enligt Zero Waste-metoden. Då använder man tygets hela bredd och tygspillet minskas till ett minimum. Tyget är linne eller lyocel (tencel), som är ett cellulosabaserat naturmaterial och därmed ett ekologiskt val.

”Hållbara val och värderingar genomsyrar hela vår verksamhet. Vi har hur många nya idéer som helst på lut. Det här är bara början.”

Text: Elisa Ojala
Foto: Simone Åbacka

Iakttagelser

Positiva signaler från marknaden

Läs mer
Iakttagelser

Gemensamma steg framåt

Läs mer
Marknadsöversikt

Elmarknadsöversikt: vintern 2022 – 2023

Läs mer
Mat & recept

Kålroten i rampljuset

Läs mer
Aktuellt

Nytt liv för gamla kläder

Läs mer
Aktuellt

Sommarjobbaren blev sugen på utveckling

Läs mer
Aktuellt

Vi måste lära AI att göra hållbara val

Läs mer
Aktuellt

Musik som en del av varumärket

Läs mer
Aktuellt

Synpunkten: Gemensam oro för elpriset

Läs mer
Aktuellt

Ilag: Hjälparna drar åt samma håll

Läs mer
Aktuellt

Musikens kraft

Läs mer
Energitips

Så här räcker elektriciteten över vintern – 5 tips för att använda el vid rätt tidpunkt

Läs mer