Vaatteiden uusi elämä

Vaasalainen ompelija Maria ”Mia” Holm auttaa pidentämään vaatteiden käyttöikää kiertotalouden keinoin. RESTYLE by Miassa vanhojen vaatteiden korjauttaminen on yhtä helppoa kuin uusien ostaminen kaupasta.

Vaateteollisuuden hiilijalanjälki ja päästöt ovat valtavia, työoloihinkin liittyy joskus haasteita. Kiertotalous, kestävä kehitys ja kierrätys tarjoavat ratkaisuja alan ongelmiin, ja ne ovatkin tärkeimmät arvot vaasalaisen RESTYLE by Mia -ompelimon Maria ”Mia” Holmille.

Holm on toiminut ompelimoyrittäjänä 11 vuotta, joista Vaasassa yhdeksän. Korona-aika pisti yrityksessä monta asiaa uusiksi, kun juhlien loppuessa melkein puolet ompelutöistä katosi.

”Oli aikaa tehdä remonttia. Remonttiin menivät liiketilan lisäksi myös yrityksen brändi ja nimi, siis koko paketti. Asiakkaat eivät aikaisemmin oikein tienneet, mitä teemme. Nyt brändi kuvaa paremmin tekemistämme.”

Vanha nimi sai väistyä, tilalle tuli RESTYLE by Mia. Kiertotalous ja kestävä kehitys ohjaavat ompelimon toimintaa, ja hitaan muodin ilosanomaa viedään ahkerasti eteenpäin myös sosiaalisessa mediassa. Eivätkä uudistukset siihen loppuneet.

Syntyivät myös oma verhomallisto ja naisten vaatemallisto, ja toimintaa laajennettiin vaatehuollon puolelle: Myyntiin otettiin laaja kattaus vaatehuollon välineistöä.

”Vaatteista kannattaa huolehtia, sillä siinä säästää rahaa ja ympäristöä. Jaamme mielellämme tietoa, miten vaatteita voi huoltaa, jotta niiden käyttöikä pitenee.”

Myyntiin otettiin laaja kattaus vaatehuollon välineistöä.

 

Modernit farkkuekspertit

RESTYLE by Mia sijaitsee Vaasan keskustassa parin korttelin päässä torista ja on auki viitenä päivänä viikossa.

”Toimimme hieman eri tavoin kuin monet pikkuateljeet. Haluan tehdä vaatteiden korjauttamisesta yhtä helppoa kuin uusien ostamisesta kaupasta.

Siksi meillä on kauppojen tapaan aukioloajat, joihin voi luottaa. Sisään voi tulla, aikaa ei tarvitse varata etukäteen. Ovet ovat auki kaikille myös somekanavilla.”

RESTYLEn erikoisuus on farkkujen näkymätön korjaus, jossa rikkoutunut kohta korjataan siististi ja huomaamattomasti.

”Olemme farkkueksperttejä. Kun julkaisen sosiaalisen median kanavilla ennen ja jälkeen -kuvia, liikkeeseen tulee aina useammat farkut korjattavaksi. Nytkin työpöydällä on neljä farkkujen haarakorjausta.

Korjaamalla voi pidentää rakkaan vaatteen elämää, ja me saamme auttaa siinä.”

Syksyn tultua ompelijoiden työpöydillä on myös entistä enemmän ulkoilutakkeja, jotka kaipaavat tyypillisesti vetoketjun vaihtoa. Ompelimossa eletään vuodenaikojen mukaan.

Takkisesongin jälkeen vuorossa on syksyn verhosesonki, ja siitä edetään kohti joulun juhlavaatekautta.

Myös RESTYLEn työntekijämäärä elää sesonkien ja kiireen mukaan. Yleensä töissä on Maria Holmin lisäksi kaksi ammattiompelijaa, joskus useampikin.

Fiksua suunnittelua

Omat vaatteensa Maria Holm ostaa pääosin kirpputoreilta – materiaalituntemuksesta ja ompelijan ammatista on siinä hyötyä. ”Suosin kestäviä luonnonmateriaaleja ja tarkistan aina vaatteiden saumat. Ostan hyvin harvoin uusia vaatteita kaupasta.”

Usein päälle sujahtaa myös RESTYLEn oman malliston mekko. Holmin suunnittelema mallisto on vaasalaista lähituotantoa: suunnittelusta valmistukseen kaikki tapahtuu omassa ompelimossa.

Ajaton monitoimivaate on nerokas ratkaisu.

”Ylva-mekon kaula-aukko on toiselta puolelta pyöreä ja toiselta v-mallinen. Mekkoa voi käyttää kumpi tahansa puoli edessä. Hedda-topissa taas mallia voi muokata jättämällä kauluksen näkyviin tai taittamalla sen nurjalle puolelle pois näkyvistä.”

Vaate- ja verhomallistot on suunniteltu ja valmistettu pääosin zero waste -metodin mukaisesti, jolloin koko kankaan leveys käytetään hyväksi, eikä kangasjätettä juuri synny.

Kankaat ovat pellavaa tai tenceliä, joka on selluloosapohjainen luonnonmateriaali ja ekologinen valinta.

”Kestävät valinnat ja arvot näkyvät kaikessa toiminnassamme. Uusia ideoita on odottamassa vielä vaikka kuinka paljon. Ei tämä tähän lopu.”

Teksti: Elisa Ojala
Kuvat: Simone Åbacka

Ajankohtaista

Sähkömarkkinakatsaus

Lue lisää
Ajankohtaista

Vaatteiden uusi elämä

Lue lisää
Ruoka & reseptit

Lanttu astuu valokeilaan

Lue lisää
Ajankohtaista

Kesätyöläinen innostui kehitystyöstä

Lue lisää
Ajankohtaista

Tekoäly on koulutettava vastuulliseksi

Lue lisää
Ajankohtaista

Musiikki mukaan brändiin

Lue lisää
Ajankohtaista

Näkökulma: Yhteinen huoli sähkön hinnasta

Lue lisää
Ajankohtaista

Kimpassa: Auttajat puhaltavat yhteen hiileen

Lue lisää
Ajankohtaista

Musiikin voima: jotain taikaa siinä on!

Lue lisää
Energianeuvonta

Näin sähkö riittää talven yli – 5 vinkkiä sähkön käytön ajoittamiseen

Lue lisää
Energianeuvonta

5 + 1 tapaa säästää sähkölaskussa

Lue lisää
Ajankohtaista

Eelis Rousu, yksi Vaasan Sähkö -stipendin saajista

Lue lisää