
Säsongens favoritpasta
Skörden från svamputflykten får sällskap av rostad myskpumpa i denna aromrika pasta. Den smarriga vegorätten är lättlagad och värmer underbart i höstrusket.
Börja med pumpan. Klyv pumpan och ta ur kärnorna. Skala pumpan och skär den i bitar. Lägg bitarna på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Ringla över olja och strö med salt. Rosta i 225-gradig ugn i 15–20 minuter tills pumpan är mjuk.
Sedan är det svamparnas tur. Rensa svamparna och skär dem i bitar om de är mycket stora. Fräs dem i en torr stekpanna så att vätskan dunstar bort. Lägg undan svamparna. Gör i ordning pastan. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen och låt den rinna av.
Smält smöret i en stekpanna och fräs löken och vitlöken i smöret i ett par minuter. Blanda i salviabladen och låt fräsa ytterligare ungefär en minut. Rör in alla ingredienser i pastan och krydda med salt och peppar. Servera genast.
För fyra personer behöver du:
1 liten myskpumpa
ca. 2 msk rybsolja
salt
ca. 1 ½ l färska svampar (t.ex. trattkantareller)
250 g bandpasta
1 lök finhackad
2–3 vitlöksklyftor finhackade
50 g smör
ca. 1 dl salviablad
50 g riven parmesan
1–2 dl pekannötter
En nypa krossad svartpeppar
Pekannötterna och parmesanen ger pastan en trevlig crunch och mustighet, och salviabladen tillför det lilla extra.
Recept: Riikka Kaila
Foto: Kirsi-Marja Savola
Annat intressant för dig
-
MarknadsöversiktElmarknadsöversikt: Vintern 2025–2026
Hösten har varit varmare, regnigare och blåsigare än normalt i Finland och de övriga nordiska länderna, vilket också har återspeglats…
-
Mat & receptHöstens godaste svamppasta
Kantareller eller trattkantareller kan enkelt förvandlas till en aningen finare svamppasta. Grönkål och timjan sätter pricken över i:et.
-
På fritidenEn paus från vardagen med likasinnade
Föreningen för terrängcykling och downhill Trail Riders Vaasa kombinerar cyklandets glädje med byggande och underhåll av cykelstigar. Gemenskapen håller huvudet…