Kesämökin sähkönkulutus – mistä se koostuu

Mistä kesämökin sähkönkulutus muodostuu ja kuinka sähkölaskua voi pienentää? Lue tästä jutusta.

Kesämökin sähkönkulutukseen vaikuttavat muun muassa:

  • lämmitystapa
  • varustelutaso
  • sähkösauna

Kesämökin sähkönkulutus voi vastata yksiötä tai omakotitaloa

Eri kesämökkien sähkönkulutus vaihtelee suuresti riippuen mökin varustelutasosta, mökkikauden pituudesta sekä mahdollisesta ylläpitolämmityksestä talvella. Pienen kesämökin sähkönkulutus voi olla kerrostaloyksiön kulutuksen luokkaa. Suuremman ja hyvin varustellun kesämökin sähkönkulutus voi vastasta omakotitalon kulutusta.

Kesämökin keskimääräinen sähkönkulutus voi siis olla 2 000–15 000 kilowattituntia vuodessa.

Tilaa keskimääräistä edullisempaa sähköä minnepäin Suomea tahansa.

Peruslämpö talvella suojaa mökkiä ja syö sähköä

Useimmiten lämmitys haukkaa isoimman osan mökin sähkönkulutuksesta. Jos mökillä on lämminvesivaraaja, kuluu sähköä myös veden lämmittämiseen.

Takkatulen lisäksi mökkejä lämmitetään tavallisesti sähköpattereilla. Viileinä kesäiltoina tulisija riittää usein lämmittämään tuvan, ja sähköpatterit kaivetaankin komerosta vasta, kun mökki laitetaan talviteloille.

Tätä kutsutaan kesämökin ylläpitolämmitykseksi tai peruslämmöksi. Kun sähköpatterit pitävät mökin noin 10 astetta plussalla, eli sisällä on lämpimämpää kuin ulkona koko talven, pysyy rakennus kuivana, eikä kosteus pääse vaurioittamaan rakenteita tai sähkölaitteita.

Jos mökillä on juokseva vesi, ylläpitolämmitys estää myös putkia jäätymästä.

Peruslämmöstä on siis suurta hyötyä, ja siksi yhä useampi pitää mökin lämpimänä talven yli. Vaikka talvilämpö haukkaa suurimman osan kesämökin vuosittaisesta sähkönkulutuksesta, voi se tulla pitkässä juoksussa edullisemmaksi kuin mahdollisten kosteusvaurioiden korjaaminen.

Sähköpatterit ovat yleisin tapa hoitaa mökin ylläpitolämmitys. Esimerkiksi ilmalämpöpumppua ei voi jättää koko talveksi päälle ilman huoltoa, ja pakkasella pumpun hyötysuhde pienenee ja laitekohtaiset pakkasrajat voivat talven aikana alittua.

Lue myös: Aurinkopaneelit mökille

Vinkit sähkönsäästöön mökin ja käyttöveden lämmityksessä:

  • Hyödynnä ylläpitolämmityksessä termostaattia, jos sähköpatterissa on sellainen, tai hanki erillinen pistorasiaan kytkettävä termostaatti, joka ohjaa kaikkia mökin sähköpattereita. Termostaatti seuraa lämpötiloja ja säätää lämmitystehoa tarpeen mukaan. Näin lämmitystarpeen vähentyessä myös patterin sähkönkulutus pienenee.
  • Harkitse etäohjattavaa lämmitysjärjestelmää mökille. Näin voit säätää mökin lämpötilaa sopivaksi puhelimestasi vuoden ympäri.
  • Hanki mökille ilmalämpöpumppu, jos vietät mökillä aikaa aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Pumpun paras hyötysuhde saadaan, kun ulkolämpötila on miinus ja plus viiden asteen välillä.
  • Älä lämmitä käyttövettä turhan kuumaksi. Lämminvesivaraajan pudottaminen 80 asteesta 55 asteeseen vähentää energiankulutusta noin 30 prosenttia.

Minimoi sähkölaitteiden kulutus myös mökillä

Yksi tarvitsee mökillä sähköä lähinnä kahvin keittämiseen, television katseluun, kännykän lataamiseen ja ruokien viilentämiseen jääkaapissa. Jos vielä ruoka valmistuu hiiligrillissä ja sauna lämpiää puulla, on mökin sähkönkulutus maltillista.

Toisen kesämökki voi taas lähennellä mukavuustasoltaan tavanomaista kotia, jossa sähköä syövät muun muassa netti, tietokone, useampi televisio, pesukoneet ja liesi. Tällöin kodinkoneiden ja viihde-elektroniikan kulutus voi olla yhtä suurta kuin kotonakin.

Käytitpä sähkölaitteita mökillä minkä verran tahansa, kannattaa turhaa sähkönkultusta välttää – näin säästät kukkaroa ja luontoa.

Lue lisää sähkön hinnasta

Vinkit sähkölaitteiden energiatehokkaaseen käyttöön mökille:

  • Sijoita jääkaappi viileään paikkaan, ei esimerkiksi suoraan auringonpaisteeseen, niin se käyttää jäähdyttämiseen mahdollisimman vähän sähköä. Älä pidä jääkaappia liian kylmällä, sopiva lämpötila on 5 astetta. Uusi oven tiivisteet tarvittaessa.
  • Päivitä sähkölaitteet, kuten televisio ja jääkaappi, energiatehokkaisiin vaihtoehtoihin, kun vanhat laitteet tulevat tiensä päähän. Energiatehokkuusmerkki auttaa valitsemaan ekologisen laitteen.
  • Sammuta viihde-elektroniikkalaitteet kokonaan käytön jälkeen – älä jätä niitä valmiustilaan, jossa ne voivat kuluttaa sähköä.
  • Irrota kännykän ja tietokoneen laturi seinästä laitteet ladattuasi, niin varmistat, etteivät ne kuluta sähköä turhaan.
  • Pese täysiä koneellisia tiskiä ja pyykkiä ja hyödynnä ekopesuohjelmia.
  • Tee uunissa enemmän ruokaa kerralla ja hyödynnä jälkilämpö. Mikro ja liesi kuluttavat uunia vähemmän sähköä, joten suosi niitä, kun mahdollista.

Sähkösauna voi tuoda mökin sähkölaskuun kymppejä

Onko kesäpaikassasi sähkösauna? Se lisää mökin sähkönkulutusta jonkin verran.

Yksi tunnin saunomiskerta esilämmityksineen maksaa noin 1–2 euroa kiukaan tehosta riippuen. Jos siis sauna lämmitetään joka päivä kuukauden mittaisella kesälomalla, tulee hinnaksi 30–60 euroa kuussa.

Saunan sähkönkulutusta voi pienentää saunomisen nautinnosta tinkimättä.

Vinkit sähkönsäästöön sähkösaunassa:

  • Lämmitä sauna 70–80 asteiseksi. Saunan lämmittäminen 100 asteeseen nostaa sähkönkulutusta 20–30 prosenttia.
  • Mene saunaan heti, kun se on valmis, ja napsauta kiuas pois päältä heti saunottuasi. Jälkilämpö riittää kuivattamaan saunan.
  • Vähennä saunan ilmanvaihtoa, kun laitat saunan päälle. Älä avaa ilmanvaihtoluukkua saunomisen aikana vaan vasta saunottuasi.
  • Sauno huoletta pitkään, mutta lämmitä sauna harvemmin. Yli puolet energiasta kuluu saunan esilämmitykseen ja loput saunan pitämiseen kuumana.

Aurinkopaneelit mökille – tuota osa sähköstä itse

Aurinkopaneelien hinnat ovat tulleet vauhdilla alas viime vuosina, ja yhä useampi mökkiläinen on innostunut hankkimaan aurinkopaneelit mökille.

Aurinkosähköjärjestelmiä on kahdenlaisia; sähköverkkoon kytkettäviä sekä sähköverkon ulkopuolisia järjestelmiä, joiden tuottamaa sähköä voidaan varastoida lyhyeksi aikaa akkuihin.

Viimeksi mainitut ovat kesämökeillä suosituimpia, sillä ne eivät vaadi isoja investointeja – yksittäisen aurinkopaneelin voi saada vain kymmenillä eurolla, ja sen tuottama aurinkosähkö voi riittää vaikkapa kännykän lataamiseen tai led-lamppujen polttamiseen iltahämärällä.

Jos mökin sähkönkulutus on suurta, se lähentelee vaikkapa omakotitalon sähkönkulutusta, voi sähköverkkoon kytkettävä, suurempi aurinkosähköjärjestelmä olla mökille aivan yhtä fiksu ratkaisu kuin kotiinkin. Aurinkosähköä tuottamalla voi nimittäin säästää sähkölaskussa.

Voit tutustua Vaasan Sähkön aurinkopaneelijärjestelmiin ja pyytää tarjouksen tästä.

Lue lisää: Aurinkopaneelit omakotitaloon – usein kysytyt kysymykset ja asiantuntijan vinkit

Näin kesämökin sähkölasku muodostuu

Kesämökin sähkölasku koostuu energiamaksusta ja sähkönsiirrosta. Lisäksi molemmista maksetaan perusmaksuja ja veroja.

Sähköenergiasta maksat sähkönmyyjälle. Voit valita sähkönmyyjän vapaasti ja tilata sähköt mistä päin Suomea tahansa. Sähköt kannattaa kilpailuttaa ainakin parin vuoden välein – näin varmistat, että maksat mökin sähköistä sopivaa hintaa.

Tilaa Suomen vaasalaisinta sähköä keskimääräistä edullisemmin tästä!

Siirtopalvelua ei voi kilpailuttaa, vaan siitä vastaa aina paikallinen sähköverkkoyhtiö, joka omistaa verkon.

Sähkönsiirto on se osa sähkölaskusta, joka aiheuttaa mökkiläisissä joskus kummastusta. Perusmaksu on nimittäin aina yhtä suuri, käytti mökillä sähköä tai ei. Tämä johtuu siitä, että sähkönsiirron perusmaksu on hintalappu verkon ylläpidosta, korjaamisesta ja rakentamisesta – siis mahdollisuudesta käyttää sähköä mökillä.

Jos paikallinen verkkoyhtiö myy sähköä ja tilaat sähköt sieltä, saat vain yhden laskun. Jos taas tilaat sähköt toiselta valitsemaltasi myyjältä, maksat siirtopalvelusta ja sähköenergiasta kahdella eri laskulla. Tämä ei vaikuta sähkölaskun suuruuteen.

Näin valitset sähkösopimuksen kesämökille

Mökille kannattaa valita sähkösopimus, jossa sopiva hinta ja omat arvot kohtaavat.

Mökkisähköt kannattaa kilpailuttaa vähintään kahden vuoden välein tai aina, kun aiot vaihtaa sähkösopimusta. Voit vertailla hintoja ja sähkösopimuksia vaikka suoraan sähköyhtiöiden sivuilla tai Energiaviraston luotettavalla vertailusivustolla.

Mökillä luonnon keskellä ympäristötekojen painoarvo muistuu konkreettisesti mieleen. Tilaa siis mökille Vaasan Sähkön päästöttömistä tuotteista joko kotimaista Tuulisähköä tai Ilmastosähkö 24 kk.

Tuulisähkö ja monella eri tuotantomuodolla tuotettu Perussähkö ovat Vaasan Sähkön toistaiseksi voimassa olevat sähkösopimukset, mikä tarkoittaa, ettet ole sidottu mihinkään vaan voit muuttaa mieltäsi ja vaihtaa sähkösopimusta milloin tahansa 14 päivän irtisanomisajalla.

Ilmastosähkö 24 kk taas on kahden vuoden määräaikainen sähkösopimus, jossa sähkön hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan, mikä auttaa ennakoimaan sähkölaskun suuruutta.

Vinkki: helpointa on tilata sähköt samasta sähköyhtiöstä mökille ja kotiin. Näin sähköasiat hoituvat kätevästi yhden tahon kanssa, ja sähköyhtiön mobilisovelluksessa voit seurata molempien käyttöpaikkojen sähkönkulutusta yhdellä kertaa.

Sähköliittymä mökille – paljonko se maksaa?

Eikö mökilläsi ole vielä sähköjä ja harkitset sähköliittymän hankkimista? Tämä tarkoittaa, että mökki täytyy liittää paikallisen sähköverkkoyhtiön jakeluverkkoon.

Uudesta sähköliittymästä veloitetaan sähköliittymän hinta ja kytkentämaksu. Lopullinen hinta riippuu kesämökin sijainnista ja pääsulakekoosta.

Sähköliittymää tilatessa sinun täytyy valita mökille sopiva mittaustapa. Tyypillisesti mittaustapa kesämökille on Yleissähkö, jossa sähkön hinta on sama vuorokauden ajasta riippumatta ja perusmaksu on matala.

Jos mökin sähkönkulutus ylittää vuodessa 11 000 kilowattituntia – mökkiä vaikkapa lämmitetään ympäri vuoden sähköllä – voi Yösähkö olla sopiva mittaustapa. Siinä on kaksi energiahintaa, päiväsähkön energiahinta ja edullisempi yösähkön hinta. Säästöä sähkölaskuun saat ajoittamalla sähkölämmityksen yön tunneille.

Vaasan Sähköverkon alueella saat apua mökin energiankulutuksen arviointiin ja muihin sähköliittymää koskeviin asioihin Vaasan Sähköverkon Rakentajapalveluista.

Tutustu Vaasan Sähköverkon alueen sähköliittymän hinnastoihin.

Kesämökin sähkönkulutus ja monet muut hyödyt Online-palvelussa

Mökkiläiselle Vaasan Sähkön mobiilisovellus ja Online-palvelu ovat loistavia työkaluja oman sähkönkulutuksen seuraamisen.

Palvelussa voit muun muassa:

  • seurata mökin sähkönkulutusta jopa tunnin tarkkuudella. Jos jokin sähkölaite jää mökiltä lähtiessä päälle, huomaat sen sähkön kulutuskäyrästä.
  • nähdä kaikkien käyttöpaikkojen – esimeriksi kesämökin ja kodin – sähkönkulutuksen yhdestä paikasta.
  • merkata muistiin, kun olet ostanut uusia sähkölaitteita ja seurata, kuinka ne vaikuttavat sähkönkulutukseen.
  • tehdä vikailmoituksen sähkökatkon aikana, jos mökkisi on Vaasan Sähköverkon alueella.
  • tarkastella sopimuksiasi ja laskujasi.

Tilaa mökille Suomen vaasalaisinta sähköä!

Kuinkas se sähkönkulutus sitten kotona?

Ajankohtaista

Tunnelmaa iltojen pimeyteen: Tiedä tämä kausivaloista!

Lue lisää
Ajankohtaista

Käytettyä luksusta: ”Halusimme myydä maailman kalleimpia vaatteita käytettyinä”

Lue lisää
Energianeuvonta

Kaukolämpölaitteiston kunto kannattaa selvittää

Lue lisää
Ruoka & reseptit

Syksy lasissa

Lue lisää
Ajankohtaista

Pahat levät hyvään käyttöön

Lue lisää
Vapaalla

Ystävyys huipentuu sienihulluuteen

Lue lisää
Ajankohtaista

Sopivan haastavassa pestissä

Lue lisää
Kotona

Kirppisten uusi aika

Lue lisää
Havaintoja

Riittääkö se – ei riitä!

Lue lisää
Energianeuvonta

Pientuotannon optimointi sähköpörssin miinustunteina – kannattavaa vai ei?

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: syksy 2024

Lue lisää
Vapaalla

Hiljaisuus tekee hyvää

Lue lisää