Sommarens godaste skärgårdspannkaka

En salt ugnspannkaka som smakar som skärgårdsbröd passar perfekt på sommarbordet till både fest och vardag. En topping med två sorters lax fulländar härligheten.

Börja med pannkakssmeten

Knäck äggen i en skål. Tillsätt vete- och rågmjölet och hälften av surmjölken. Blanda till en slät massa. Rör i resten av surmjölken, malten, rågkliet, sirapen, det smälta smöret och saltet. Låt smeten svälla i rumstemperatur i en halvtimme.

Grädda pannkakan

Lägg ett bakplåtspapper i en djup ugnsplåt och häll i smeten. Grädda i ugn i 200 grader och 30–35 minuter tills pannkakan har stelnat och fått lite färg på ytan.

Fullborda med fyllning

Låt pannkakan svalna lite och bred sedan ut smetanan på den. Lägg ut laxbitarna, rädisorna, löken, dillen och det rivna citronskalet på pannkakan. Strö över salt och peppar om du vill. Skär i bitar och servera.

Till en 16 bitars pannkaka behöver du:

Pannkaka:

4 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl rågmjöl
1 l surmjölk
1 dl malt
½ dl rågkli
1 dl smält smör
½ dl sirap
1 tsk salt

Fyllning:

250 g smetana
150 g varmrökt lax
100 g kallrökt lax
ca. 6 rädisor i skivor
Finhackad sommarlöksstjälk
Dill
Rivet citronskal
En nypa fingersalt
En nypa krossad svartpeppar

Recept: Riikka Kaila
Kuva: Kirsi-Marja Savola

Du kan prova att byta ut laxen mot annan rökt fisk, till exempel rökt sik, eller räkor.

Aktuellt

Effektivt sparande

Läs mer
Aktuellt

Fjärrvärme ur spillvärme

Läs mer
Aktuellt

Viktigt att få vara ofullständig

Läs mer
Aktuellt

Comsel System: Smartare elanvändning

Läs mer
Aktuellt

El minskar trafikens utsläpp

Läs mer
Aktuellt

Hållbar elöverföring

Läs mer
Aktuellt

Längtan efter det analoga: filmfotografering som hobby

Läs mer
Marknadsöversikt

Elmarknadsanalys: Vintern 2023-2024

Läs mer
Aktuellt

Välkommen tillbaka, vinylskivan

Läs mer
Aktuellt

Hållbarhet utvecklas med tiden

Läs mer
Aktuellt

Likvärdighet kräver handlingar

Läs mer
Aktuellt

Säsongens favoritpasta

Läs mer