Rödbetshummus och marockanska köttbullar

Vinterns vackraste hummus tillreds av rödbeta, höstsäsongens läckerhet. Hummus är bekant från Mellanösterns kök och till den trillar vi marockanskt kryddade köttbullar.

Rödbeta gör gott åt hjärnan, och har konstaterats stimulera både sinnet och ämnesomsättningen. Den här färggranna och vackra rätten piggar också upp dukningen en mörk höstkväll.

För 4 personer

Rödbetshummus
1 burk (230 g) kokta kikärtor
3 msk tahini
1–2 vitlöksklyftor
Saften av 1/2 citron
1 dl olivolja
150 g ättiksrödbeta
salt

Köttbullar
400 g malet kött av gris
1 liten lök
1 vitlöksklyfta
1 msk finhackad bladpersilja
1 ½ msk finhackad mynta
2 tsk ras el hanout-kryddblandning
½ tsk mald spiskummin
salt och svartpeppar

Därtill
granatäpplekärnor
rostade pinjefrön
bladpersilja

1. Börja med rödbetshummus

Det går snabbast med ättiksrödbeta, men du kan också koka rödbetorna. Skala vitlöksklyftorna och hacka rödbetorna. Mät upp alla hummusingredienser i en mixer. Mixa till en slät smet. Smaka av och lägg hummusen i kylskåpet medan du tillreder köttbullarna. Hummus håller bra i kylskåpet några dagar och smaken blir bara bättre. Du kan därför laga en större sats på en gång.

2. Köttbullsdeg

Skala och finhacka löken och vitlöksklyftorna. Rör ihop ingredienserna till degen och trilla små köttbullar. Köttbullarna får den karaktäristiska marockanska smaken av ras el hanout, det nordafrikanska kökets populäraste kryddblandning.

3. Stek köttbullarna

Det är enklast att grädda köttbullarna i ugnen. Rada dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper och grädda i 200 grader cirka 15 minuter. Du kan också steka köttbullarna i en stekpanna med en droppe olja och vara aningen mer energisnål.

4. Servera

Servera hummus i ett lågt serveringskärl med de varma eller kalla köttbullarna ovanpå. Strö över rostade pinjefrön, granatäpplekärnor och bladpersilja.

Recept: Hanna Hurtta
Bild: Mari Lahti

Aktuellt

Hur kan jag minska mitt klimatavtryck?

Läs mer
Aktuellt

Ellösningar på bygget

Läs mer
Aktuellt

Anta utmaningen – gör någon glad!

Läs mer
Aktuellt

Pilotprojektet röjer bort riskträd

Läs mer
Fenomen

Extrema väderfenomen sätter elnätet på prov

Läs mer
Mat & recept

Fajitas i finsk stil

Läs mer
Aktuellt

En bransch i förändring kräver nya lösningar

Läs mer
Energitips

Elförbrukningen i höghus – vad består den av?

Läs mer
Energitips

Elförbrukningen i egnahemshus

Läs mer
Energitips

Elförbrukningen i sommarstugor

Läs mer
Energitips

Elförbrukningen i radhus

Läs mer
Hemma

5 tips för bättre datasäkerhet

Läs mer
Dela