Rödbetshummus och marockanska köttbullar

Vinterns vackraste hummus tillreds av rödbeta, höstsäsongens läckerhet. Hummus är bekant från Mellanösterns kök och till den trillar vi marockanskt kryddade köttbullar.

Rödbeta gör gott åt hjärnan, och har konstaterats stimulera både sinnet och ämnesomsättningen. Den här färggranna och vackra rätten piggar också upp dukningen en mörk höstkväll.

För 4 personer

Rödbetshummus
1 burk (230 g) kokta kikärtor
3 msk tahini
1–2 vitlöksklyftor
Saften av 1/2 citron
1 dl olivolja
150 g ättiksrödbeta
salt

Köttbullar
400 g malet kött av gris
1 liten lök
1 vitlöksklyfta
1 msk finhackad bladpersilja
1 ½ msk finhackad mynta
2 tsk ras el hanout-kryddblandning
½ tsk mald spiskummin
salt och svartpeppar

Därtill
granatäpplekärnor
rostade pinjefrön
bladpersilja

1. Börja med rödbetshummus

Det går snabbast med ättiksrödbeta, men du kan också koka rödbetorna. Skala vitlöksklyftorna och hacka rödbetorna. Mät upp alla hummusingredienser i en mixer. Mixa till en slät smet. Smaka av och lägg hummusen i kylskåpet medan du tillreder köttbullarna. Hummus håller bra i kylskåpet några dagar och smaken blir bara bättre. Du kan därför laga en större sats på en gång.

2. Köttbullsdeg

Skala och finhacka löken och vitlöksklyftorna. Rör ihop ingredienserna till degen och trilla små köttbullar. Köttbullarna får den karaktäristiska marockanska smaken av ras el hanout, det nordafrikanska kökets populäraste kryddblandning.

3. Stek köttbullarna

Det är enklast att grädda köttbullarna i ugnen. Rada dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper och grädda i 200 grader cirka 15 minuter. Du kan också steka köttbullarna i en stekpanna med en droppe olja och vara aningen mer energisnål.

4. Servera

Servera hummus i ett lågt serveringskärl med de varma eller kalla köttbullarna ovanpå. Strö över rostade pinjefrön, granatäpplekärnor och bladpersilja.

Recept: Hanna Hurtta
Bild: Mari Lahti

Aktuellt

Marknadsöversikt

Läs mer
Mat & recept

Kålroten i rampljuset

Läs mer
Aktuellt

Sommarjobbaren blev sugen på utveckling

Läs mer
Aktuellt

Vi måste lära AI att göra hållbara val

Läs mer
Aktuellt

Musik som en del av varumärket

Läs mer
Aktuellt

Synpunkten: Gemensam oro för elpriset

Läs mer
Aktuellt

Ilag: Hjälparna drar åt samma håll

Läs mer
Aktuellt

Musikens kraft

Läs mer
Energitips

Så här räcker elektriciteten över vintern – 5 tips för att använda el vid rätt tidpunkt

Läs mer
Energitips

5 + 1 sätt att spara på elräkningen

Läs mer
Mat & recept

Sommarens coolaste mocktail

Läs mer
Hållbarhet

Varma hem med ren värme

Läs mer