Pumpasoppa värmer magen och sinnet

Saknar du färg och värme i höstens regn och rusk? Den kryddiga pumpasoppan har asiatisk twist, och de trendiga nötterna ger den matighet och skönt tuggmotstånd.

Till en kastrull pumpasoppa behöver du:
1 butternutpumpa (ca 1,2 kg)
2 msk olja
1 lök
3 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
1 tsk currypulver
400 ml kokosmjölk
ca 4 dl grönsaksbuljong
½ citrons saft
salt och svartpeppar
koriander

Till honungs- och sojarostade nötter:
2 dl nötter
2 msk sojasås
2 msk honung
2 tsk olja

Börja med nötterna:
Blanda ihop sojasåsen, honungen och oljan och tillsätt nötterna. Lägg ut nötterna på ett bakplåtspapper på ugnsplåt och rosta dem i 180 grader i cirka 10 minuter. Vänd nötterna efter halva tiden och håll koll på att de inte blir brända. Låt svalna.

Fortsätt med pumpan:
Halvera pumpan på längden och kärna ur den med en sked. Skär upp pumpan i cirka två centimeter tjocka skivor och bred ut dem på ett bakplåtspapper på ugnsplåt. Pensla med 1 msk olja och rosta i 200 grader i 40 minuter. Låt svalna en stund och riv bort skalen.

Blanda soppan:
Skala och hacka löken och vitlöksklyftorna. Riv ingefäran. Hetta upp 1 msk olja i en kastrull och fräs löken i några minuter. Tillsätt vitlöken, ingefäran och currypulvret och fortsätt fräsa i ett par minuter till. Tillsätt den rostade pumpan, kokosmjölken och så mycket grönsaksbuljong att grönsakerna täcks. Låt koka i 15 minuter.

Sista finishen:
Mixa soppan. Smaksätt med citronsaft, salt och svartpeppar. Servera med honungs- och sojarostade nötter och färsk koriander.

Prova de kryddiga nötterna även till sallad eller som tilltugg!

Drygt och gott! Även den här soppan blir bara godare när den värms upp igen.

Recept: Hanna Hurtta
Bild: Kirsi-Marja Savola

Aktuellt

Många företag är skyldiga att installera laddplats för elbilar ännu i år

Läs mer
Fenomen

Ett hem för många generationer

Läs mer
Fenomen

Rymdcenter hjälper företag

Läs mer
Hållbarhet

Återvinning av rotorblad från vindkraftverk går framåt

Läs mer
Aktuellt

Finansbranschen vill skydda naturen: “När naturen mår bra blomstrar även affärerna”

Läs mer
Aktuellt

Potatis- och purjolökssoppan värmer mitt i vintern

Läs mer
Aktuellt

Energieffektivitet i gamla hus: 4 tips för ett energisnålare hus!

Läs mer
Aktuellt

Nyfikenhet för framåt

Läs mer
På fritiden

Backörnarna från Vörå: “Det bästa är att flyga!”

Läs mer
Marknadsöversikt

Elmarknadsöversikt: våren 2024

Läs mer
Aktuellt

Effektivt sparande

Läs mer
Aktuellt

Fjärrvärme ur spillvärme

Läs mer