Kålroten i rampljuset

Den traditionella rotfrukten har potential långt utöver kålrotslådan. Prova rostade kålrotsklyftor med örtkryddad yoghurt. Du kommer att bli nyförtjust i den gamla bekantingen!

Förbered den största stjärnan. Skala kålrötterna och skär dem i klyftor. Rör ihop oljan, honungen och srirachasåsen. Lägg ut kålrotsklyftorna på en ugnsplåt med ett bakplåtspapper. Blanda i kryddsåsen. Strö med salt.

Rosta rotfrukterna. Värm upp ugnen till 225 grader och sätt in kålrotsklyftorna i 20 minuter eller tills de är krispiga. Vänd dem en gång under rostningen.

Gör i ordning såsen. Tillred yoghurtsåsen medan kålrotsklyftorna ligger i ugnen. Rör ihop yoghurten, örterna och de övriga ingredienserna.

Vid servering: Bre ut yoghurtsåsen på ett serveringsfat och lägg ut kålrotsklyftorna på såsen.

Ge den en vacker touch med rostad lök, färsk chili och koriander. Garnera med limeklyftor.

Till en förrätt eller tillbehör för fyra behöver du:
1–2 kålrötter (ca 650 g)
2 msk rybsolja
1 ½ msk honung
1 msk sriracha eller annan chilisås
½ tsk salt

Yoghurtsås:
2 dl turkisk yoghurt
1 klyfta vitlök
2 msk limesaft
1 dl finhackade örter (t.ex. koriander,
mynta, gräslök)
½ tsk salt

Garnering:
rostad lök
färsk chili
färsk koriander

Recept: Hanna Hurtta
Foto: Kirsi-Marja Savola

Aktuellt

El minskar trafikens utsläpp

Läs mer
Aktuellt

Hållbar elöverföring

Läs mer
Aktuellt

Längtan efter det analoga: filmfotografering som hobby

Läs mer
Marknadsöversikt

Elmarknadsanalys: Vintern 2023-2024

Läs mer
Aktuellt

Välkommen tillbaka, vinylskivan

Läs mer
Aktuellt

Hållbarhet utvecklas med tiden

Läs mer
Aktuellt

Likvärdighet kräver handlingar

Läs mer
Aktuellt

Säsongens favoritpasta

Läs mer
Aktuellt

Kaninhoppningens budbärare

Läs mer
Aktuellt

Energieffektivitet – vad betyder det och hur kan man förbruka energi på ett så effektivt sätt som möjligt?

Läs mer
Marknadsöversikt

Elmarknadsanalys: Hösten 2023

Läs mer
Hemma

Solkraftverk för egnahemshus – producera el själv

Läs mer