Kålroten i rampljuset

Den traditionella rotfrukten har potential långt utöver kålrotslådan. Prova rostade kålrotsklyftor med örtkryddad yoghurt. Du kommer att bli nyförtjust i den gamla bekantingen!

Förbered den största stjärnan. Skala kålrötterna och skär dem i klyftor. Rör ihop oljan, honungen och srirachasåsen. Lägg ut kålrotsklyftorna på en ugnsplåt med ett bakplåtspapper. Blanda i kryddsåsen. Strö med salt.

Rosta rotfrukterna. Värm upp ugnen till 225 grader och sätt in kålrotsklyftorna i 20 minuter eller tills de är krispiga. Vänd dem en gång under rostningen.

Gör i ordning såsen. Tillred yoghurtsåsen medan kålrotsklyftorna ligger i ugnen. Rör ihop yoghurten, örterna och de övriga ingredienserna.

Vid servering: Bre ut yoghurtsåsen på ett serveringsfat och lägg ut kålrotsklyftorna på såsen.

Ge den en vacker touch med rostad lök, färsk chili och koriander. Garnera med limeklyftor.

Till en förrätt eller tillbehör för fyra behöver du:
1–2 kålrötter (ca 650 g)
2 msk rybsolja
1 ½ msk honung
1 msk sriracha eller annan chilisås
½ tsk salt

Yoghurtsås:
2 dl turkisk yoghurt
1 klyfta vitlök
2 msk limesaft
1 dl finhackade örter (t.ex. koriander,
mynta, gräslök)
½ tsk salt

Garnering:
rostad lök
färsk chili
färsk koriander

Recept: Hanna Hurtta
Foto: Kirsi-Marja Savola

Aktuellt

Timpriset på börsel varierar. När är elen förmånligast?

Läs mer
Aktuellt

Ta nostalgin på allvar

Läs mer
Energitips

Elavtal för ditt företag

Läs mer
Aktuellt

Bedårade av gamla bilar

Läs mer
Aktuellt

Egen solel nu även för boende i husbolag

Läs mer
Aktuellt

Kunder törstar efter information om el

Läs mer
Aktuellt

Surdegsbröd som hjärtesak

Läs mer
Aktuellt

Skidåkning är tillbaka

Läs mer
Mat & recept

Nyttigt krubb

Läs mer
Iakttagelser

Fjärrvärme är nyckeln till grön omställning

Läs mer
Aktuellt

Elmarknadsöversikt: Våren 2023

Läs mer
Energitips

Test: Vet du hur mycket el dina apparater använder?

Läs mer