
Äpplet överraskar som nachos
Höstens äpplen kan bli till många sorters delikatesser, men den här har du knappast smakat på. Äppelnachos är en superlättlagad efterrätt eller ett mumsigt tilltugg som stjäl ditt hjärta.
Testa denna perfekta smakkombination! Kolasåsen och chokladen ger sötma, myntan, lingonen och äpplet fräschhet.
1. Börja med kolasåsen
Smält sockret i en kastrull och blanda i grädden under vispning. Låt koka i cirka fem minuter. Vispa ner smöret och saltet. Låt svalna.
2. Förbered äpplen och chokladen
Ta bort kärnhusen och skär äpplena i tunna skivor. Hacka chokladen till ett grovt kross med en kniv.
3. Gör i ordning nachofatet
Lägg ut äppelskivorna på fatet. Häll rikligt med kolasås på dem och strö över chokladkross, lingon och nonpareller. Avsluta med färsk mynta.
Till ett fat äppelnachos behöver du:
500 g äpplen
50 g choklad (t.ex. hassel-
nötschoklad)
kolasås
lingon
nonpareller
myntablad
Kolasås:
2 dl socker
2 dl vispgrädde
1 msk smör
(en nypa salt)
Psst! Gena genom att använda färdig kolasås.
Recept: Hanna Hurtta
Bild: Kirsi-Marja Savola
Annat intressant för dig
- Marknadsöversikt
Elmarknadsöversikt: sommaren 2025
Fyllnadsgraden i vattenlagren i Norge och Sverige är högre än normalt i maj, vilket är ett resultat av låg förbrukning…
- Marknadsöversikt
Elmarknadsöversikt: våren 2025
Den gångna vintern har varit mild i Norden och elpriset har hållits på en måttlig nivå. Norge och Sverige har…
- Aktuellt
Mot låga utsläpp inom industrin
Uppstartsföretaget Hycamite i Karleby producerar väte och kol med lågt koldioxidavtryck till råvaror för industrin. Främsta målmarknaden är i USA.