
Äpplet överraskar som nachos
Höstens äpplen kan bli till många sorters delikatesser, men den här har du knappast smakat på. Äppelnachos är en superlättlagad efterrätt eller ett mumsigt tilltugg som stjäl ditt hjärta.
Testa denna perfekta smakkombination! Kolasåsen och chokladen ger sötma, myntan, lingonen och äpplet fräschhet.
1. Börja med kolasåsen
Smält sockret i en kastrull och blanda i grädden under vispning. Låt koka i cirka fem minuter. Vispa ner smöret och saltet. Låt svalna.
2. Förbered äpplen och chokladen
Ta bort kärnhusen och skär äpplena i tunna skivor. Hacka chokladen till ett grovt kross med en kniv.
3. Gör i ordning nachofatet
Lägg ut äppelskivorna på fatet. Häll rikligt med kolasås på dem och strö över chokladkross, lingon och nonpareller. Avsluta med färsk mynta.
Till ett fat äppelnachos behöver du:
500 g äpplen
50 g choklad (t.ex. hassel-
nötschoklad)
kolasås
lingon
nonpareller
myntablad
Kolasås:
2 dl socker
2 dl vispgrädde
1 msk smör
(en nypa salt)
Psst! Gena genom att använda färdig kolasås.
Recept: Hanna Hurtta
Bild: Kirsi-Marja Savola
Annat intressant för dig
-
MarknadsöversiktElmarknadsöversikt: Vintern 2025–2026
Hösten har varit varmare, regnigare och blåsigare än normalt i Finland och de övriga nordiska länderna, vilket också har återspeglats…
-
Mat & receptHöstens godaste svamppasta
Kantareller eller trattkantareller kan enkelt förvandlas till en aningen finare svamppasta. Grönkål och timjan sätter pricken över i:et.
-
På fritidenEn paus från vardagen med likasinnade
Föreningen för terrängcykling och downhill Trail Riders Vaasa kombinerar cyklandets glädje med byggande och underhåll av cykelstigar. Gemenskapen håller huvudet…
