Kristian Bäck: Ojdå! Jag glömde elavtalet

Längdhopparen Kristian Bäck flyttade in i sitt eget hem i januari. När lamporna inte tändes kom han först ihåg det - han hade ju inget elavtal!

Berätta om ditt nya hem.

”Jag njuter av att vara hemma i lugn och ro. Jag bor i en hyrestvåa på 50 kvadratmeter i Brändö i Vasa. Min flickvän bor i Sibbo och besöker mig ibland. Det är faktiskt hon som till största delen har inrett min lägenhet. Men soffan valde jag själv. Den är också min största investering i hemmet hittills. Jag har inte hunnit skaffa tvättmaskin ännu så jag tar med mig tvätten till mamma om jag gör ett besök under helgerna.

Kom du ihåg elavtalet när du flyttade?

”Nå, när min flickvän och jag kom hit för att städa före inflyttning märkte jag att lamporna inte gick att tända. Det var först då jag fattade att jag inte hade tecknat elavtal! Nu är det ordnat och lamporna lyser i taket.”

Hur ser vardagen ut i det egna hemmet?

Min vardag har inte förändrats mycket efter att jag flyttade hemifrån. På morgonen tränar jag, och sedan är det skolans tur. Jag läser till tradenom, men just nu har jag bara en lektion per dag för att jag ska hinna vila före kvällsträningen. Om jag vill komma till toppen måste jag leva som en toppidrottare.

Jag har alltid bott i egnahemshus, så det tar tid att vänja sig vid ljud från andra lägenheter. Huvudsaken är att det är tyst på nätterna och grannarna inte är uppe och festar. Det är en klyscha, men en idrottare utvecklas i sömnen.

Jag hinner visserligen inte vara hemma så mycket – jag kommer hem mest för att sova, och mellan träningarna ligger jag på soffan. I synnerhet på sommaren är jag mesta tiden utomlands på idrottsläger, men mellan lägren är det alltid trevligt att återvända till eget hem.”

Vad har du för mål för sommarsäsongen?

”Sommarens huvudmål är Europamästerskapen i Berlin. För att komma dit måste jag uppnå mitt eget rekord, 7,95 meter, i kvaltävlingarna. Jag tror hårt på att det lyckas för jag har redan hoppat så långt två gånger tidigare. Vi får se senare mot sommaren vilka andra tävlingar jag deltar i. I Vasa hinner jag knappast hoppa i sommar.”

Text: Elina Vironen
Bild: Mikko Lehtimäki

Om du som Kristian glömde elavtalet så är det snabbaste sättet att få på strömmen att ringa Vasa Elektriskas kundtjänst. Om du inte ska flytta de närmaste dagarna så gör du elavtalet allra enklast här på Vasa Elektriskas webbplats.

Flyttar du till ett eget hem? Följande 8 saker bör du veta om elavtalet

Hur får jag el till det nya hemmet? Vad gör jag om jag har glömt att teckna elavtal? Läs våra tips och sov lugnt!

Läs artikeln