Naturens under

Ibland är välbefinnandet lika nära som närmaste skog eller park. Naturen hjälper den stressade att återhämta sig på några minuter, förbättrar kreativiteten och minskar kriminaliteten i städerna. Nu har man börjat ta tillvara naturens stimulerande och uppiggande effekt även i hälsovården och må bra-branschen.

För Mira Lainiola är skogspromenader den bästa terapin när man är mitt i livet och försöker att få vardagen att gå ihop.

Man glömmer vardagens jäkt och blir piggare. I naturen känns tiden längre, och de elektroniska apparaterna dominerar inte utflykten.

Mamman till två barn på tre och fem är från Nordsjö i Östra Helsingfors bryr sig inte särskilt om lekparker eller plastiga inomhusnöjesparker. Hon tar helst sina barn till skogen och uppmuntrar också andra att göra detsamma.

Alla kan gå på naturutflykt med sina barn. Det behövs ingen flott utrustning. Det vanliga räcker utmärkt. Det är överraskande hur mycket olika saker barnen hittar på att göra i skogen.

När Lainiola fick sitt första barn upplevde hon ett stort behöv av trygghet. Hon ville ha ett mammateam omkring sig och trivdes bra i parker och på kulturevenemang med barnet. Minstingen fick följa med ut i skogen redan som bebis i en bärsele. Familjen åker ofta på utflykt till något av friluftsområdena i Helsingfors eller i grannkommunerna.

När barnen var yngre saknade Lainiola ofta mer information om olika utflyktsmål. Hur tar man sig lättast dit, kan man ta med barnvagnen? Var finns närmaste toalett? Finns det en plats för lägereld?

Hon beslutade att ta reda på saker och ting själv och dela med sig av den information hon hittat. Resultatet blev bloggen Luontohetkiblogi där Lainiola främst skriver om huvudstadsregionens naturutflyktsmål.

Det går att göra naturutflykter även inomhus! Mira Lainiolas barn trivs i Vinterträdgården i Helsingfors.

Lainiola tycker att det är lätt att få barn i lekåldern att intressera sig för naturen. Det viktigaste är att den vuxna är intresserad och “marknadsför” utflykten som äventyr. Om det stressas med busstidtabeller och allt som ska packas med tappar också barnen sugen.

Ska man åka på utflykt en helgmorgon är det bäst att packa färdigt dagen innan. Då kommer man iväg tidigt nog. Har barnen hunnit börja titta på tecknade serier är det svårt att komma loss.

Det är också viktigt med en god matsäck. Och flexibilitet: det ska gå att ändra på planen om barnen blir trötta eller man inte hinner dit det var tänkt.

Det går att sporra barnens intresse med små knep. På Lainiolas blogg finns ett formulär som går ut på att kryssa av utflykter man gjort, såsom insektstudier eller fester i naturen.

En inbjudan till en utflykt passar också fint som en gåva. Efter att tidpunkten överenskommits tillsammans sköter gåvogivaren om det praktiska.

Även om man som barn är fascinerat av skogsäventyr kan det vara att man som tonåring struntar i att ströva i snårskogen. Lainiola tror ändå att fast intresset för skogen kanske svalnar, kan det väckas till liv igen senare i livet.

En naturrelation som föds i barndomen ger trygghet även som vuxen när man kommer ihåg vilken kraft som kan inhämtas därifrån.

Text: Terhi Hautamäki
Bild: Heli Blåfield

Aktuellt

Många företag är skyldiga att installera laddplats för elbilar ännu i år

Läs mer
Fenomen

Ett hem för många generationer

Läs mer
Fenomen

Rymdcenter hjälper företag

Läs mer
Hållbarhet

Återvinning av rotorblad från vindkraftverk går framåt

Läs mer
Aktuellt

Finansbranschen vill skydda naturen: “När naturen mår bra blomstrar även affärerna”

Läs mer
Aktuellt

Potatis- och purjolökssoppan värmer mitt i vintern

Läs mer
Aktuellt

Energieffektivitet i gamla hus: 4 tips för ett energisnålare hus!

Läs mer
Aktuellt

Nyfikenhet för framåt

Läs mer
På fritiden

Backörnarna från Vörå: “Det bästa är att flyga!”

Läs mer
Marknadsöversikt

Elmarknadsöversikt: våren 2024

Läs mer
Aktuellt

Effektivt sparande

Läs mer
Aktuellt

Fjärrvärme ur spillvärme

Läs mer