Ilag: Förenade av vaken

Sommaren 2020 bestämde sig nio vinterbadare från Esbo att Mattby strand behöver en containerbastu. I det gemensamma projektet har männen hittat ett sätt att vara tillsammans och dela saker och ting. Det är någonting som vi tycker alla borde ha, säger bastugrundarna Tommi Kortman, Mika Jokiniemi och Tatu Waltari. Det här är vår nya serie: Ilag.

Tommi: Vi tyckte om att vinterbada vid Mattby strand i Esbo, men det fanns ingen bastu där. Tatu och våra polare Lassi Ohtonen och Valtteri Eloranta tävlar i stafett i vintersimning på VM-nivå. De vann guld i två stafetter i Slovenien år 2020. Jag är lagets inofficiella manager. De hade velat träna mer i vaken, men det gick inte riktigt utan bastu.

Först funderade vi på att bygga bastun i en buss, men sedan upptäckte vi fraktcontainern.

Valtteri är snickare, och det var mest han som designade och byggde bastun. Vi andra hjälpte till.

Tatu: De flesta av oss nio är före detta tävlingssimmare och var aktiva i samma simklubb i början av 2000-talet. Så det är nog välbekanta nunor man ser här.

Tommi: Bastun har gjort att vi håller jättemycket mer kontakt. Den är vårt gemensamma intresse. Först tänkte vi att det bara är en plåtlåda som vi ska få uppförd på stranden. Sedan skulle man kunna luta sig tillbaka och slappa. I verkligheten slukar den en hel del tid.

Mika: Bastun väckte ett stort intresse utanför vårt gäng också. Därför bestämde vi oss att också ge utomstående möjlighet att bada där. Då gav vi den namnet Löylykontti.

Att bygga och hyra ut bastun har varit en bra övning i samarbete med tanke på det riktiga livet.

Även i arbetslivet är det viktigt att få olika människor att spela samman.

Tommi: Vi är alla fortfarande goda vänner med varandra. Det är lite underligt egentligen. Det hade kunnat bli gräl, och vi kunde ha gått varandra på nerverna. Men det blev inte så, utan vi har stöttat varandra.

Mika: Vi är ganska avslappnade personer. Vi har känt varandra länge och kommer väl överens. Vi har många slags kompetenser, vilket har varit bra.

Några är händiga av sig, de andra är duktigare på att knappa på datorn.

Dessutom har vi sådana som har lätt för att hålla grepp om helheten.

Tommi: Vi är så pass många att var och en har kunnat delta i den mån han förmått. Vi har alla ett eget liv att sköta, och ingen av oss gör det här yrkesmässigt.

Mika: Det har krävt en hel del koordination och kommunikation att bygga och driva bastun. Vi var tvungna att dra in el till stranden, programmera bastuaggregaten till att fungera med fjärrstyrning och köra ner vatten till bastun, för det finns ingen vattenledning.

Först tog vi med vatten i dunkar hemifrån, men det blev för jobbigt. Nu beställer vi 2 000 liter åt gången, och får det levererat med tankbil.

Vi håller varje söndag ett gemensamt möte antigen i bastun eller på Teams. Det här med bastun är som att sitta kring en lägereld med killarna. Många av oss brukar inte träffa folk över en kopp kaffe, utan det är lättare att umgås och pratas vid när man har ett syfte, såsom att sporta tillsammans eller bada bastu. Alla män skulle kunna ha en sådan här låtsasbusiness som gör det lättare att hålla kontakt.

Tommi: Det har varit en bra grej under coronapandemin också. Fast vi inte har träffats ansikte mot ansikte så mycket är vi i kontakt hela tiden och pratar om bastun och andra saker också. Därför vet vi ganska bra hur de andra har det.

Det är lite synd att alla inte har en likadan grej som det här med vinterbad och bastu är för oss.

En av våra kunder sade en gång att för honom har Löylykontti varit en räddning och en insats för psykisk hälsa under pandemin. Han har kunnat komma ut och sluppit sitta inom hemmets fyra väggar.

Mika: Likadant har det känts för oss också. Vi ses inte alltid alla på en gång, utan det kan vara en mindre grupp eller bara två av oss som träffas vid bastun för att fixa något eller så. Då blir det ofta lite mer djupsinniga samtal än när vi är flera tillsammans. Vi pratar till exempel om relationer, familj och jobb.

Tommi: Man ska också låta humorn blomma.

Vi skämtar ganska friskt – då blir det hela inte alltför stelt.

Tatu: Ibland gör vi också andra saker tillsammans, men det är en utmaning att samordna nio killars scheman. Men vi träffas vid vaken och i bastun. Fast jag har världsmästerskap i vintersimning hatar jag kylan. Jag har aldrig varit i vaken ensam. För mig är vinterbad en kul grej som jag gör tillsammans med kompisarna.

Tommi: Att ta ett dopp i vaken och bada bastu är avslappande. Efteråt känns det som om man gett allt man har. Väl hemma på kvällen somnar man direkt. Den här veckan har jag varit och badat redan tre gånger. Det är en trevlig hobby, och det är kul att bjuda in andra vänner också ibland.

Mika: Jag försöker hitta tid för ett dopp i vaken en gång i veckan. Att komma in i varm bastu efter ett kallt dopp är verkligen avstressande. Och så är det också kul att se kompisarna förstås!

Det här med bastun är som att sitta kring en lägereld med killarna.

Aktuellt

Många företag är skyldiga att installera laddplats för elbilar ännu i år

Läs mer
Fenomen

Ett hem för många generationer

Läs mer
Fenomen

Rymdcenter hjälper företag

Läs mer
Hållbarhet

Återvinning av rotorblad från vindkraftverk går framåt

Läs mer
Aktuellt

Finansbranschen vill skydda naturen: “När naturen mår bra blomstrar även affärerna”

Läs mer
Aktuellt

Potatis- och purjolökssoppan värmer mitt i vintern

Läs mer
Aktuellt

Energieffektivitet i gamla hus: 4 tips för ett energisnålare hus!

Läs mer
Aktuellt

Nyfikenhet för framåt

Läs mer
På fritiden

Backörnarna från Vörå: “Det bästa är att flyga!”

Läs mer
Marknadsöversikt

Elmarknadsöversikt: våren 2024

Läs mer
Aktuellt

Effektivt sparande

Läs mer
Aktuellt

Fjärrvärme ur spillvärme

Läs mer