Kimpassa: Avannon yhdistämät

Kesällä 2020 yhdeksän espoolaista avantouimaria päätti, että Matinkylän rantaan tarvitaan konttisauna. Projekti on saanut miehet ajattelemaan, että kaikilla olisi hyvä olla jokin vastaava tapa olla yhdessä ja jakaa asioita, kertovat saunan perustajiin kuuluvat Tommi Kortman, Mika Jokiniemi ja Tatu Waltari. Tämä on uusi sarjamme Kimpassa.

Tommi: Olemme kaikki tykänneet käydä uimassa avannossa Espoon Matinkylän rannassa, mutta siellä ei ollut saunaa. Tatu sekä kaverimme Lassi Ohtonen ja Valtteri Eloranta kilpailevat avantouinnin maailmanmestaruuskisoissa viestijoukkueena ja voittivat vuonna 2020 Sloveniassa kultaa kahdessa viestissä. Minä olen joukkueen epävirallinen manageri. Joukkue olisi halunnut treenata avannossa enemmänkin, mutta ilman saunaa se ei oikein toiminut.

Ensin mietimme, että rakentaisimme saunan bussiin, mutta sitten keksimme merikontin.

Valtteri on puuseppä, ja hän pitkälti toteutti ja suunnitteli saunan, me muut autoimme.

Tatu: Suurin osa meistä yhdeksästä on entisiä kilpauimareita ja uinut samassa uintiseurassa 2000-luvun alussa, eli aika monta vuotta on näitä naamoja katseltu.

Tommi: Sauna on tiivistänyt yhteydenpitoa hurjasti, koska nyt meillä on yhteinen harrastus. Aluksi ajattelimme, että sauna on yksinkertainen peltipurkki, ja kun se on saatu rannalle, voi nostaa jalat pöydälle. Totuus on, että se vie aika paljon aikaa.

Mika: Koska sauna tuntui kiinnostavan muitakin, päätimme tarjota myös ulkopuolisille mahdollisuuden saunoa siellä ja annoimme sille nimeksi Löylykontti. Kontin rakentaminen ja vuokraaminen on ollut hyvä yhteistoimintaharjoitus oikeaa elämää varten. Työelämässäkin on tärkeää saada erilaiset ihmiset pelaamaan yhteen.

Tommi: Olemme kaikki edelleen kavereita keskenämme, mikä vähän ihmetyttääkin. Olisi ollut mahdollista, että olisi syntynyt riitoja tai jollain olisi mennyt hermot. Niin ei ole käynyt, vaan olemme tukeneet toisiamme.

Mika: Olemme rentoja tyyppejä, tunteneet kauan ja tulleet aina hyvin juttuun. Porukassa on monenlaista osaamista, mikä on ollut hyvä Löylykontin kannalta. Osa on käteviä käsistään, osalta taas sujuu paremmin näppäimistön näppäily. Lisäksi on tyyppejä, joilla pysyy kokonaisuus hallussa.

Tommi: Meitä on niin monta, että kukin on voinut osallistua sen mukaan, miten on pystynyt. Meillä on kaikilla oma elämä, emmekä tee tätä työksemme.

Mika: Saunan rakentaminen ja pyörittäminen on vaatinut paljon koordinointia ja yhteydenpitoa. Rannalle piti saada sähköt, kiuas ohjelmoida toimimaan etänä ja löylyvesi kuljettaa saunalle, sillä siellä ei ole vesijohtoa.

Ensin kannoimme vettä kanistereissa kotoa, mutta se oli työlästä. Nyt tilaamme kerralla 2000 litraa vettä säiliöautolla.

Pidämme joka sunnuntai yhteisen palaverin joko saunassa tai Teamsissa. Sauna on meille kuin miehinen leirituli kavereiden kesken. Monet meistä eivät harrasta esimerkiksi kahvilla käymistä, vaan meidän on helpompi nähdä ja jutella, kun siihen on jokin syy, kuten urheileminen tai sauna. Kaikilla miehillä voisi olla tällainen leikkibisnes, joka ruokkii yhteyden pitämistä.

Tommi: Tämä on ollut hyvä asia myös korona-aikana, koska vaikka emme ole aina nähneet kasvotusten, viestittelemme jatkuvasti porukan kesken saunasta ja sen vierestä. Sen tähden tiedämme aika hyvin, miten kullakin menee ja mitä kenellekin kuuluu.

Harmittaa, ettei kaikilla ole samanlaista juttua kuin meillä avanto-saunaharrastus.

Yksi asiakkaamme sanoi minulle, että Löylykontti on pelastanut hänet pandemian keskellä ja ollut varsinainen mielenterveysteko. On päässyt pois kotoa ja neljän seinän sisältä.

Mika: Samalta se on tuntunut meistäkin. Aina emme näe kaikki yhdessä, vaan käymme kontilla puuhastelemassa pienemmällä joukolla tai kahdestaan. Sitä on pitänyt esimerkiksi välillä korjata. Silloin tulee usein puhuttua syvällisempiä kuin isolla porukalla. Keskustelemme esimerkiksi ihmissuhteista, perheasioista ja töistä.

Tommi: Huumorinkukka on se kaunein kukka, eli jaksamme myös vääntää vitsiä. Se pitää homman freesinä.

Tatu: Välillä teemme muutakin yhdessä, mutta yhdeksän kaverin aikataulut on haastavaa saada menemään yksiin. Täällä avannossa ja saunassa tapaamme kuitenkin. Vaikka kuulun avantouinnin maailmanmestareihin, inhoan kylmää, enkä ole kertaakaan käynyt avannossa yksin. Minulle avantouinti on kivaa tekemistä kavereiden kanssa.

Tommi: Avanto ja saunominen rentouttavat, ja niiden jälkeen on kaikkensa antanut fiilis.

Kun illalla menee kotiin, tulee uni silmään.

Tällä viikolla olen käynyt avannossa jo kolme kertaa. Se on mukava harrastus, ja mukaan on hauska kutsua välillä myös muita kavereita.

Mika: Itse yritän uida avannossa kerran viikossa. Kylmästä avannosta kuumaan saunaan meneminen palauttaa stressistä tosi hyvin. Kavereiden näkeminenkin on tietysti kivaa!

Sauna on meille kuin miehinen leirituli kavereiden kesken.

Ilmiöt

Monen sukupolven koti

Lue lisää
Ilmiöt

Avaruuskeskus auttaa yrityksiä

Lue lisää
Vastuullisuus

Tuulivoimaloiden lapojen kierrätys kehittyy

Lue lisää
Ajankohtaista

Finanssiala haluaa suojella luontoa: ”Kun luonto voi hyvin, bisneskin kukoistaa”

Lue lisää
Ajankohtaista

Purjo-perunasosekeitto lämmittää talven keskellä

Lue lisää
Ajankohtaista

Energiatehokkuutta vanhaan taloon: 4 keinoa vaikuttaa laskuun!

Lue lisää
Ajankohtaista

Uteliaisuus vie eteenpäin

Lue lisää
Vapaalla

Vöyrin mäkikotkat: ”Parasta on lentää!”

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: kevät 2024

Lue lisää
Ajankohtaista

Tehokasta säästöä

Lue lisää
Energianeuvonta

Kodin sähkönkulutus – mistä se muodostuu

Lue lisää
Ajankohtaista

Kaukolämpöä hukkalämmöstä

Lue lisää