Vi tog till AI för att hitta Finlands mest rörande kärlekslåt genom tiderna

Vilken är den bästa kärlekslåten genom tiderna? Frågan har ställts i oändligt många medier för att låta läsarna rösta fram sin favorit. Svaren har kommit i tusental, men alltid har omröstningen gett oss ett nytt resultat.

Vi på Vasa Elektriska har under årets gång mätt kärlek emellan människor, djur och dess ägare, till och med mellan musikälskare och deras favoritartister. Den här gången ville vi en gång för alla ta reda på vilken kärlekslåt väcker mest känslor. 

Vi började med att samla en TOP-lista på basen av de tidigare omröstningarna. En testgrupp fick till uppgift att lyssna på låtarna i en så neutral miljö som möjligt vad gäller till exempel belysning och ljud. Vi filmade testpersonerna när de lyssnade på låtarna för att kunna följa varje liten rörelse och min. Sedan var det dags att släppa lös den artificiella intelligensen! 

“Som undersökningsmetod användes det tyska bolaget Tawnys tjänst, som med hjälp av en algoritm analyserade videoinspelningarna på jakt efter ändringar i testpersonernas känslors styrka, uttryck för känslovärde och hjärtslagsvariation på basen av variationer i rodnad. I just den här mätningen poängterade vi känslovärdet”, berättar doktor i mätteknik, vår kärleksexpert Pekko Vehviläinen.

Tack vare AI kunde vi få ut omutbar data som inte baserade sig på några åsikter. Efter det poängsattes låtarna i stil med poängsättningen i världens största sångtävling, Eurovisionen. Varje testpersons resultat gav poängen 12 för en första plats, 10 för en andra plats, 8 för en tredje plats och sedan 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. 

“Känslorna visar sig som elektricitet i kroppen”

Testet gav oss en tydlig vinnare: Kirka med klassikern Surun pyyhit silmistäni. På andra plats kom J. Karjalainen med låten Hän, och på tredje plats Rauli Badding Somerjoki med låten Paratiisi. I själva verket var det just Paratiisi som flest gånger kom på första plats, medan antalet sammanlagda poäng placerade låten på en tredje plats.

Mycket nära en bronsmedalj placerade sig också den nyaste låten i uppställningen, Lauri Tähkäs Morsian, som kom fyra

“Musiken har en oerhört stor effekt på våra känslor. För oss har det här året varit en expedition – vi har undersökt hur kärlek och känslor syns i kroppen på olika sätt. Även om vi givetvis förhåller oss lite skämtsamt till att mäta kärlek, har det varit exceptionellt roligt att ta hjälp av artificiell intelligens för att söka efter den kärlekslåt som väcker mest känslor. Det testet visade igen en gång hur våra känslor syns på så många sätt i kroppen. Det sista skulle väl vara att mäta hur många egnahemshus uppvärmning finländarnas kärleksenergi skulle räcka till”, skrattar Mikaela Jussila, kommunikationschef på Vasa Elektriska.

Låt och slutpoäng:

  1. Surun pyyhit silmistäni, Kirka, 96 poäng
  2. Hän, J. Karjalainen, 84 poäng
  3. Paratiisi, Rauli Badding Somerjoki, 78 poäng
  4. Morsian, Lauri Tähkä, 73 poäng
  5. Oikeesti, Finlanders, 69 poäng
  6. Aamu, Pepe Willberg, 65 poäng
  7. Kaksi puuta, Juha Tapio, 64 poäng
  8. Kun katsoit minuun, Anna Eriksson, 61 poäng
  9. Rakkauslaulu, Johanna Kurkela, 49 poäng
  10. Romanssi, Leif Wagner, 36 poäng

Eftersom de valda låtarna baserade sig på tidigare testers TOP-listor, rymdes inga svenskspråkiga kärlekssånger med. Vad tror du, vilken svenskspråkig låt skulle dina känslor ha svallat för?

Kärlek är elektricitet

Vår passion för elektricitet ledde våra tankar till en stor fråga: hur syns och känns elektriciteten i människans kropp i olika känsloladdade situationer? Vår expert, doktor i mätvetenskap Pekko Vehviläinen, berättar hur vi bevisade att Kärlek är Elektricitet.

Läs mer
Hemma

Laddplats för elbilen i ett husbolag – fem tips för en lyckad anskaffning

Läs mer
Aktuellt

Förebyggande arbete minskar stormskador

Läs mer
Aktuellt

Mindre värme för kråkorna: 5 tips på hur du minskar värmesvinnet

Läs mer
Aktuellt

Elbranschen behöver många sorters kunnande

Läs mer
Hemma

Ugnsbakade saftiga päron

Läs mer
Aktuellt

Superdatorn i Kajana ger lyft åt vetenskapen

Läs mer
Aktuellt

Lösning på världens avfallsproblem

Läs mer
Aktuellt

Drabbad av stickfeber

Läs mer
Aktuellt

Att odla jättegrönsaker är en hobby som håller en väl sysselsatt: “Pumporna växer så det knakar!”

Läs mer
Energitips

Fjärrvärme vs jordvärme – Vilken lösning är bättre för företag?

Läs mer
Aktuellt

Synpunkten: Vad är framtidens energiexperter gjorda av?

Läs mer
Hemma

Fjärrvärme är framtidens värmelösning – experten räknar upp framgångsstegen

Läs mer
Dela