
Här är arbetets nya trender
I det moderna arbetslivet skapar många sitt yrke själv eller får inkomster från flera arbeten.
Världen förändras, så också jobbet. Vi tog reda på arbetslivets nya trender.
Jobba hela livet ut | ”Vi kommer knappast någonsin att få gå i pension”, suckar många. Tron på pensionssystemet är satt på prov, och om ens karriär består av korta bitar kan man vara tvungen att fortsätta lönearbeta längre. Å andra sidan är många av dagens seniorer i så god kondition och så engagerade i sitt arbete att det kan kännas tokigt att stanna hemma när man fyller 65.
Bemanningsföretag har sedan länge förmedlat deltidsjobb till pensionärer. Speciellt i specialistyrken är det ofta möjligt att fortsätta arbeta projektvis även om man inte längre vill jobba heltid.
Skapa ditt eget jobb | När det inte finns lönearbete till buds för alla kan man vara tvungen att skapa sitt jobb. För många är det också viktigt att kunna göra en karriär som känns egen. Många företag har fötts ur en personlig passion eller hobby, eller ur ett problem i livet som krävt en lösning. Ett exempel är Yogaia, ett företag som erbjuder yogalektioner på nätet. Det drivs av ett finskt mitt i livet-par med småbarn.
Mindre varuproduktion | Den materiella tillväxten kan inte fortsätta som hittills. Klimatförändringen påverkar alla arbeten. Även i de branscher där det idag produceras mycket varor flyttas tyngdpunkten mot tjänster. Till och med modejätten H&M har börjat hyra ut kläder. Biltillverkaren Toyota har köpt en del av Uber och erbjuder nu leasingbilar till Uber-förare.
Nya sätt att påvisa sitt kunnande | Livslångt lärande innebär allt oftare att folk utbildar sig på ett informellt sätt: de läser, lyssnar på podcaster, studerar på sin fritid och förvärvar kunskaper via sina hobbyer. Det har också blivit relevant att erkänna inofficiella kompetenser. Exempelvis ger scouterna digitala märken, så kallade Open Badges, med vilka man bland annat kan påvisa sin ledarskapsförmåga när man söker jobb.
Delningsekonomi och självhushållning | I framtiden förtjänar många en del av sitt levebröd med annat än lönearbete, till exempel genom att erbjuda samåkning eller hyra ut sitt hem på Airbnb. Vi kan till och med vara på väg mot en ny delningsekonomi eller självhushållning där del är möjligt att delvis försörja sig genom att göra själv eller att byta tjänster. Det kan handla om att odla mat i ett matandelslag, att dela på verktyg eller utrustning till fritidsintressen eller att erbjuda grannhjälp via olika digitala plattformar.
Text: Terhi Hautamäki
Annat intressant för dig
- Energitips
Lönar sig börsel år 2025? Läs 5 tips från experten.
På lång sikt är ett börselavtal det förmånligaste sättet att köpa el. Är börsel en god idé, och vem lämpar…
- Energitips
Så här bildas priset på börsel
Priset på börsel definieras enligt efterfrågan och utbud av el. Om nätterna och vid blåsigt väder är priset på börsel…
- Iakttagelser
Hållbarhetsinformation – vad får man säga nuförtiden?
Reglerna för hållbarhetsinformation ändras. Vår kommunikationsexpert Oona Björkbacka funderar på det aktuella ämnet.