Tässä ovat uuden työn trendit

Modernissa työelämässä moni luo itse ammattinsa tai saa tuloja myös oheishommista.

Maailma muuttuu ja työ sen mukana. Selvitimme, mitkä ovat työelämän uudet trendit.

Koko elämä töissä | ”Tuskin me koskaan päästään eläkkeelle”, moni huokaa. Usko eläkejärjestelmään ei ole vahvoilla, ja jos ura on pätkittäinen, on tarvetta jatkaa tienaamista pitkään. Monet nykypäivän seniorit ovat niin hyväkuntoisia ja innostuneita töistään, että voi tuntua hullultakin vetäytyä kotiin 65-vuotiaana.

Vuokratyöfirmat ovat välittäneet osa-aikatöitä eläkeläisille jo vuosikymmenen ajan. Asiantuntijoiden on mahdollista jatkaa erilaisia projekteja, vaikka kokoaikainen työ ei innostaisi.

Oman työn keksiminen | Kun palkkatyötä ei ole kaikille tarjolla, työn voi joutua luomaan itse. Ihmiset myös haluavat tehdä omannäköistään uraa. Moni yritys syntyy tekijän omasta intohimosta, harrastuksesta tai oman elämän ongelmasta, jonka hän pyrkii ratkomaan. Tällaisista lähtökohdista syntyi muun muassa joogatunteja verkossa tarjoava Yogaia, jonka perusti lapsiperheellinen, ruuhkavuosia elävä suomalaispariskunta.

Vähemmän tavarantuotantoa | Materiaalinen talouskasvu ei voi jatkua entiseen tapaan. Ilmastonmuutos vaikuttaa kaikkiin töihin. Myös niillä aloilla, joilla nykyisin tuotetaan tavaraa, painopiste muuttuu palveluihin. Jopa pikamuotijätti H&M on alkanut myös vuokrata vaatteita. Autovalmistaja Toyota on ostanut osan Uberista ja tarjoaa leasing-autoja kuljettajille.

Uudet tavat osoittaa osaamista | Elinikäinen oppiminen tarkoittaa yhä enemmän sitä, että ihmiset kouluttautuvat epämuodollisesti: lukevat, kuuntelevat podcasteja, opiskelevat vapaa-ajallaan ja hankkivat osaamista harrastuksissa. On huomattu tarve tunnistaa epävirallista osaamista. Esimerkiksi partio myöntää jo sähköisiä osaamismerkkejä, joiden avulla harrastaja voi osoittaa vaikka johtamistaitoja työnhaussa.

Jakamis- ja omavaraistalous | Moni tienaa tulevaisuudessa osan tuloista muualta kuin palkkatyöstä, vaikkapa kimppakyydeillä tai vuokraamalla kotia Airbnb:ssä. Saatamme jopa siirtyä kohti uutta vaihto- tai omavaraistaloutta, jossa osan toimeentulosta voi korvata tekemällä itse tai vaihtamalla palveluksia.

Voi viljellä kaupungeissa ruokaosuuskunnissa, jakaa harrastus- ja työvälineitä tai tarjota naapuriapua digialustojen kautta.

Teksti: Terhi Hautamäki

Ajankohtaista

Mikä on profiilikustannus ja miten se vaikuttaa sähkön hintaan?

Lue lisää
Ajankohtaista

Nelli ja Saku ovat tämän kevään Vaasan Sähkö -stipendiaatteja

Lue lisää
Energianeuvonta

Mitä eroa on eri mittaustavoilla ja mikä mittaustapa on minulle sopivin?

Lue lisää
Ajankohtaista

Helppoja ja kestäviä valintoja yrityksille: Gina Tricot valitsi vihreän sähkön kaikkiin liikkeisiinsä Suomessa

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: Kesä 2023

Lue lisää
Havaintoja

Sähkön hintasuojaukset: keinottelua markkinoilla vai systemaattista riskienhallintaa?

Lue lisää
Energianeuvonta

Sähköauton latauspiste omakotitaloon – 4 vinkkiä onnistuneeseen hankintaan

Lue lisää
Ajankohtaista

Nostalgia pitää ottaa vakavasti

Lue lisää
Energianeuvonta

Sähkösopimus yritykselle

Lue lisää
Ajankohtaista

Vanhojen autojen lumoissa

Lue lisää
Ajankohtaista

Aurinkosähköä omaan käyttöön nyt myös taloyhtiöissä

Lue lisää
Ajankohtaista

Asiakkaat janoavat tietoa sähköasioista

Lue lisää