Lönar sig börsel år 2023? Läs 5 tips från experten.

På lång sikt är ett börselavtal det förmånligaste sättet att köpa el. Är börsel en god idé, och vem lämpar sig den för? Energichef Mikael Mäkelä på Vasa Elektriska ger tips till dig som funderar på börsel.

Lönar det sig att välja börsel? Tips till dig som funderar på börsel

Allt fler finländare är intresserade av börselavtal. I de flesta fallen har den avgörande orsaken varit pengar. Ett börselavtal har på lång sikt varit det förmånligaste alternativet, även om elpriset varierat efter tiden på dygnet och årstiden.

Till exempel år 2019 blev börselkunder bortskämda med riktigt låga elpriser. Nattetid och på sommaren var det typiska timpriset mindre än en cent, och endast under kalla dagar på vintern steg priset till mer än 10 cent per kilowattimme – och det var ett pris som säkert kändes tufft för ekonomiskt sinnade börselkunder.

Sedan dess har läget på elmarknaden förändrats. Nu är efterfrågan på energi tidvis större än utbudet, och priserna på elbörsen varierar starkare än någonsin. Läs hur priset på börsel bildas.

För vilken typ av elanvändare är ett börselavtal ett lönsamt alternativ?

Tips till dig som funderar på börsel

  1. Fundera på om din ekonomi klarar av tidvis höga priser

Om din elförbrukning är liten kommer inte ens höga börspriser på el att förstöra din ekonomi. Om du tål riskerna, får du som börselkund också njuta av billiga timpriser.

  1. Är du redo att flytta en del av din förbrukning till de billiga timmarna?

Använder du el precis när alla andra också gör det? El är som billigast när produktionen är stor och förbrukningen liten. Studera data om din egen förbrukning och se hur börspriset på el samtidigt har varierat. Du kan titta på det senaste årets börspriser på el i webbtjänsten sahko.tk.

Vasa Elektriskas mobilapp och Fingrids app Tuntihinta anger i sin tur det kommande dygnets börspriser för varje timme. Är du villig att ställa in tvättmaskinen eller laddningen av din elbil till timmar med billig el? Läs hur priset på börsel bildas.

  1. Ta reda på om du kan automatisera uppföljningen av förbrukningen och styrningen av elektriska apparater

Den enklaste lösningen är att låta automationen övervaka priserna på elbörsen och styra de elektriska apparaterna. Det finns smarta lösningar som styr varmvattenberedare, värmepumpar och golvvärmetermostater utifrån elpriset.

Om automatisering är möjligt för dig, kan ett avtal om börsel vara ett lönsamt val.

  1. Leta reda på de största elslukarna i hushållet

Det är smart att se över sin elanvändning oavsett vilket avtal man har. Vasa Elektriskas Onlinetjänst eller mobilapp är bra verktyg för att följa med timförbrukningen av el. Du kan hitta överraskande storkonsumenter av el i ditt hem, till exempel en gammal, gigantisk frysbox eller golvvärmen i badrummet. När du byter ut gamla elapparater eller låter installera en ny programmerbar termostat till golvvärmen kan du snabbt få besparingar på elräkningen.

  1. Kan du bli elproducent själv?

Som en småproducent av solel kan du själv dra nytta av höga elpriser.

”Våra kunder har fått stora krediteringsfakturor under sommaren. Min egen elförbrukning från nätet har sjunkit väldigt nära noll under sommaren, och det stora solpanelsystemet har producerat så mycket el att jag också kunnat sälja el till nätet”, säger Mikael Mäkelä.

Är börsel ett lönsamt alternativ på längre sikt?

Börsel passar bäst för den sparsamme som aktivt följer med sin förbrukning.

Många känner sig främmande inför tanken att teckna ett avtal om börsel eftersom de höga timpriserna tidvis figurerar i nyhetsrubrikerna. Mikael Mäkelä påminner om att exceptionellt låga priser inte är nyhetsämnen på samma sätt, men sådana har också förekommit. Vid blåsigt väder kan marknadspriset på börsel tidvis till och med pressas under nollstrecket och bli negativt.

Börsel passar elbilsägare

För den som äger en elbil är börsel ett alternativ värt att titta på. Laddstationerna för hemmet har i typiska fall effekter på 11 eller 22 kilowatt, vilket i bästa fall motsvarar flera bastuaggregat.

Vasa Elektriska utvecklar som bäst en smart laddningslösning för sina börselkunder tillsammans med teknikföretaget Comsel i Vasa. Lösningen förlägger laddningen av bilen på ett smart sätt till de billigaste timmarna. Det lönar sig att schemalägga laddningen av bilen till natten i stället för de dyra kvällstimmarna.

“Slutresultatet är exakt detsamma: bilbatteriet är fullt på morgonen när du åker till jobbet. Samtidigt har du sparat mycket pengar”, säger Mikael Mäkelä.

För många kunder är börsel därför ett alternativ värt att överväga. Och när kan man inte rekommendera börsel?

“Till exempel om bostaden har direkt elvärme och ingen spis som lagrar värme. Eller om du använder el huvudsakligen på dagarna och inte kan flytta förbrukning till de billiga timmarna”, säger Mäkelä.

Läs om erfarenheterna med börsel: för vilka hushåll passar börsel bäst?

Teckna ett avtal om börsel

Aktuellt

Många företag är skyldiga att installera laddplats för elbilar ännu i år

Läs mer
Fenomen

Ett hem för många generationer

Läs mer
Fenomen

Rymdcenter hjälper företag

Läs mer
Hållbarhet

Återvinning av rotorblad från vindkraftverk går framåt

Läs mer
Aktuellt

Finansbranschen vill skydda naturen: “När naturen mår bra blomstrar även affärerna”

Läs mer
Aktuellt

Potatis- och purjolökssoppan värmer mitt i vintern

Läs mer
Aktuellt

Energieffektivitet i gamla hus: 4 tips för ett energisnålare hus!

Läs mer
Aktuellt

Nyfikenhet för framåt

Läs mer
På fritiden

Backörnarna från Vörå: “Det bästa är att flyga!”

Läs mer
Marknadsöversikt

Elmarknadsöversikt: våren 2024

Läs mer
Aktuellt

Effektivt sparande

Läs mer
Aktuellt

Fjärrvärme ur spillvärme

Läs mer