Konkurrensutsättning av elavtal – expertens bästa tips

Har du någonsin konkurrensutsatt ditt elavtal? Kanske du undrar vad det ska vara bra för? Vasa Elektriskas försäljningskonsulent Jani Niemistö berättar varför och när det lönar sig att konkurrensutsätta elen. Läs Janis råd om val av elavtal och undvik konkurrensutsättningens fallgropar.

Expertens 6 råd för hur du konkurrensutsätter elavtalet:

Råd 1: ”Du kan spara flera hundralappar i året – summan du sparar när du konkurrensutsätter elavtalet beror på bostadstypen”

Genom att konkurrensutsätta ditt nuvarande elavtal och byta till ett förmånligare kan du spara in tiotals eller hundratals euro i året på elen.

”Det beror förstås på bostadstypen. I ett egnahemshus som värms upp med el, där elförbrukningen är större, talar vi om inbesparingar om så mycket som flera hundra euro i året”, berättar Vasa Elektriskas försäljningskonsulent Jani Niemistö.

När det går åt mindre el, som i till exempel en höghusbostad, sparar man in lite mindre – vanligen några tior i året.

Kolla Vasa Elektriskas elavtal

Råd 2: ”Det lönar sig att konkurrensutsätta elavtalet med ett par års mellanrum”

Elpriset kan ändras radikalt även på kort tid, och därför lönar det sig att nu som då jämföra priset på den egna elen med andra elerbjudanden – kan man få el som passar en själv till ett förmånligare pris?

Elavtalet kan du konkurrensutsätta så ofta du vill, men få orkar befatta sig med elärenden särskilt ofta. Niemistö rekommenderar att man konkurrensutsätter elpriserna med åtminstone ett par års mellanrum.

”Till exempel när ett tidsbestämt elavtal går ut lönar det sig definitivt att konkurrensutsätta, för elen som ditt nuvarande elbolag erbjuder i fortsättningsavtalet kan vara betydligt dyrare.” 

”Även när du flyttar är det behändigt att konkurrensutsätta elpriserna, för då måste du i vilket fall som helst teckna ett nytt elavtal”, tillägger Niemistö.

Konkurrensutsätt elen här

Råd 3: ”Man kan enkelt konkurrensutsätta elen på nätet – så här funkar det”

Du kan jämföra elpriser och hitta de bästa elerbjudandena direkt via elbolagens webbsidor. Om du ändå vill jämföra flera elavtal lätt och smidigt, råder Niemistö att använda jämförelsesidor, som till exempel opartiska Energimyndigheten tillhandahåller. Jämförelsesidor listar de flesta tillgängliga elavtalen som erbjuds, från de billigaste till de dyraste.

”Det är definitivt det lättaste sättet att konkurrensutsätta elavtalet.”  

Inför jämförelsen – sök fram din elräkning. På den finns information om din årsförbrukning av el och din fastighets mätningssätt som du behöver ange på jämförelsesidan.

På elräkningen ser du också ditt nuvarande elenergipris som du kan jämföra med andra elavtals. Elenergi utgörs av energiavgiften och grundavgiften.

Elprisjämförelse – 3 frågor avslöjar om du gör som andra

Vilken typ av elkund är du jämfört med andra finländare?

Råd 4: ”När du konkurrensutsätter elavtalet, fundera om elbolaget representerar dina värderingar”

Elpriset är bara ett av elavtalets valkriterier. Vad mer än ett förmånligt pris önskar du dig av elavtalet och elbolaget?

”Du kan fundera om elbolaget representerar de värderingar som du vill stötta. Att elen är grön blir till exempel allt viktigare för många och är kanske näst efter priset det viktigaste kriteriet”, säger Niemistö.

Vasa Elektriska erbjuder sina kunder förutom Basel, som är producerad på en blandning av olika sätt, också Vindel, som produceras i vindparker i Finland. Du visste väl att du kan köpa el av vilket elbolag du vill, till exempel från Vasa, även om du bor i Åbo eller Jakobstad?

”Vi erbjuder våra kunder en avgiftsfri energiuppföljningstjänst och en underhållande kundtidning. Dessutom har vi en prisbelönt kundtjänst och ett försäljningsteam som ofta får tack av kunderna.”

Läs om Vasa Elektriskas prissättning och produkter

Råd 5: ”Mycket billiga elavtal kan vara lockbeten – läs avtalsvillkoren noggrant”

Stötte du på ett mycket förmånligt elavtal, som verkar vara nästan för bra för att vara sant? I sådana fall lönar det sig att läsa avtalsvillkoren extra noggrant.

”Mycket billiga avtal kan vara så kallade lockbeten, med vilka man lockar in nya kunder. De erbjuder låga elpriser till en början, men efter ett tag stiger priserna nämnvärt”, berättar Niemistö. 

”Vasa Elektriska har inga lockbeten, för vi vill vara ett både förmånligt och bekymmersfritt val för våra kunder. Därför är våra elavtalspriser genomsnittligt förmånligare, och vi strävar efter att hålla priserna så stabila som möjligt. Om eventuella prishöjningar meddelar vi alltid senast en månad innan höjningen.”

Teckna elavtal till ditt hem

Råd 6: ”Stötte du på ett nytt elbolag? Lyssna till andras erfarenheter”

I Finland finns många elförsäljare, så när du konkurrensutsätter elavtalet stöter du säkert på för dig helt okända elbolag. Du undrar kanske om du kan lita på nya bekantskaper.

Niemistö ger rådet att googla på elbolagets namn och att använda sunt förnuft. Om elbolaget har en lång erfarenhet inom branschen och kundresponsen på till exempel diskussionsforum har varit positiv är det troligtvis frågan om en pålitlig aktör, som du bara inte råkat höra talas om tidigare.

”Lyssna till andras erfarenheter så får du reda på om det fungerar smidigt med elförsäljaren eller inte.”

Vasa Elektriska har bevisligen Finlands nöjdaste elkunder. Vi har funnits i över 100 år, så hos oss går allt på rutin: våra kunder kan lita på att de får el hem till sig på den överenskomna dagen, att priset stämmer och att fakturan kommer regelbundet som avtalat.

Läs mer:

Det lönar sig att konkurrensutsätta elen – guide för dig som konkurrensutsätter elens 
Den billigaste elen – så här väljer du förmånlig el och ett förmånligt elavtal till ditt hem

Hållbarhet

Varma hem med ren värme

Läs mer
På fritiden

Kontorsgrannar i över tjugo år

Läs mer
På fritiden

Båtvänner delar på ansvar

Läs mer
Aktuellt

Innovationer skapar en god cirkel

Läs mer
Hemma

Frälst på växter

Läs mer
Energitips

Förändringar i marknaden skapar ändringar i elavtalen

Läs mer
Hållbarhet

Den hållbara laddaren för elbilar har utvecklats med ekologi som prioritet

Läs mer
Hemma

En guide för dig som bor i egnahemshus – Undvik dyra misstag

Läs mer
Energitips

Energibolagen anpassar sig till situationen på marknaden

Läs mer
Mat & recept

Smaskiga bullar!

Läs mer
Aktuellt

Med hjärta för träd: “Hellre vård än fällning”

Läs mer
Aktuellt

Vården är tryggad även vid elavbrott

Läs mer