Hemmets elapparater – här har du svaren på vanliga frågor

Ska du flytta till ditt första egna hem? Hur hemmets elapparater, energieffektiva hushållsmaskiner och eluttag ska användas kan göra en fundersam. Med följande tips från Vasa Elektriska slipper du överraskningar.

Vad gör jag om det blir elavbrott?

Kontrollera först om det bara gäller din lägenhet. Om det inte verkar lysa hos grannen heller är det troligen fråga om ett mer omfattande elavbrott.

Om du bor inom Vasa Elnäts område kan du gå in på Vasa Elnäts webbplats och på avbrottskartan kontrollera var det är elavbrott, vad det beror på och hur länge det förväntas pågå. Du kan också beställa Vasa Elnäts avbrottsinfo till din telefon.

Om det fortfarande lyser hos grannen är det troligen fråga om att huvudsäkringen i din bostad har slagit ifrån.

Måste man ha ur stöpseln till tvättmaskinen medan man duschar?

Ett badrum som uppfyller säkerhetsstandarden är i princip säkert, men du kan för säkerhets skull dra ur stöpseln till tvättmaskinen när du ska duscha.

Om det uppstår något fel på tvättmaskinen och jordningen av någon orsak inte fungerar som den ska kan det uppstå spänningar i apparaten och det våta golvet kan leda ström långt från maskinen.

Kan man torka kläder på ett element?

Nej. Om byket täcker elementets luftöppningar är risken stor för att batteriet överhettas och att kläderna börjar brinna.

På ett värmebatteri som det cirkulerar vatten i kan du torka kläder.

Det finns inte tillräckligt med eluttag i bostaden. När och hur kan jag använda skarvsladdar?

Skarvsladdar är bara avsedda för tillfälligt bruk, så det är klokare att låta installera fler eluttag i bostaden, men kom överens om det först med hyresvärden och disponenten.

Slitna skarvsladdar eller skarvsladdar med dålig kontakt kan öka faran för elstötar och brand. Om du kopplar apparater med för stor effekt till skarvsladden kan den överhettas, vilket leder till brandfara eller att säkringen går.

Hushållsmaskiner som drar mycket el, som diskmaskiner eller dammsugare, ska du alltid koppla direkt till eluttaget. Mobilladdare, tv-apparater och lampor drar mindre ström, så de kan kopplas till samma skarvsladd.

Jordat eluttag, ojordat eluttag – vad är skillnaden och hur känner man igen de olika uttagen?

En del eluttag i äldre höghus kan vara ojordade, eftersom jordningen blev obligatorisk i byggnader först på 1990-talet. Du känner igen ett jordat eluttag och skarvsladdens jordning på metallkontakterna på sidan. Om apparaten skadas och det bildas spänning, styr skyddsjordningen spänningen till jorden och skyddar människor från elstötar.

Varför slår det gnistor och surrar om ett eluttag?

Gnistor och surrande beror på att kopplingen mellan stickkontakten och eluttaget är dålig, alltså att deras metalldelar inte får ordentlig kontakt. En dålig koppling kan bero på synlig smuts i uttaget, sot som samlats inne i det eller på slitna kontakter inne i eluttaget. Ha alltid en elektriker att kontrollera ett eluttag eller stickkontakten som är i oskick.

Vilka elapparater kan man ha på balkongen? Kan jag ha dekorationsljus eller ett minikylskåp på balkongen?

På balkongen kan man ha en ljusserie avsedd för utomhusbruk. Ljus för inomhusbruk är inte stänktäta och går fort sönder. Om det kommer in vatten i lamporna ökar också risken för elstötar.

Kylskåp eller andra kylapparater får inte förvaras i temperaturer under 16 grader för då kan de sluta fungera som de ska.

Elapparaternas energimärkningar – vad betyder de och hur väljer jag en energieffektiv apparat?

Energimärkningar berättar om apparatens energiförbrukning och hjälper dig välja energisnåla apparater. Särskilt när det gäller kylskåp och frysar lönar det sig att kolla energimärkningarna, eftersom de är igång dag som natt.

Det finns två energieffektivitetsskalor: A–G och A–A+++, beroende på produktgrupp. Bokstaven A kan alltså betyda olika saker på basen av produktgrupp. Därför kan du bara jämföra apparaternas energieffektivitet inom den egna produktgruppen.

LED-lampor, lysrör, energisparlampor, halogenlampor eller glödlampor – hur väljer jag rätt lampa?

Det klokaste är att köpa LED-lampor, eftersom de förbrukar minst el och har lång livslängd – ända upp till 50 000 timmar. LED-lampor håller bättre att tändas och släckas än lysrör.

Kom ihåg att kontrollera hurdan sockeln ska vara. Vanliga socklar är till exempel E27, E14, GU10 och G9.

Kontrollera även effekten, alltså en hur många watts lampa som passar. En lampa med för hög effekt alstrar för mycket värme och orsakar brandfara. LED-lampor, energisparlampor och lysrör blir knappt alls varma. Glödlampor är numera rätt sällsynta eftersom EU har förbjudit dem. Glödlampor förbrukar betydligt mer energi än andra typer av lampor.

När det blir dags att slänga lamporna, för LED-lampor till elektronikåtervinningen, lysrör till återvinningen för farligt avfall och halogenlampor samt glödlampor till blandavfall.

Åska och elapparater: Hur gör jag? Måste man koppla loss elapparaterna från eluttaget när det är åskväder?

Skador orsakade av åskväder är mer troliga på landsbygden där elen vanligen färdas längs med luftledningar. I städerna är elen dragen med jordkablar, som är mer skyddade.

Om du ändå vill försäkra dig om att olyckan inte är framme, dra kontakterna ur väggen. Om blixten slår ner nära din bostad kan överspänningen den orsakar färdas längs med elnätet till apparater och ha sönder dem. Överspänning skadar lätt i synnerhet elektroniska apparater, som digiboxar och datorer. Om apparaten är kopplad till eluttaget spelar det ingen roll om den är av- eller påslagen – risken för skador är lika stor.

Det är inte klokt att dra ur alla apparater, som t.ex. kylskåpet, under åskväder. Apparaterna kan skyddas med ett överspänningsskydd i eluttaget och i butikerna hittar man även överspänningsskyddade skarvsladdar. Du kan också be en elektriker göra din bostad säkrare med överspänningsskydd.

Här på Vasa Elektriskas webbplats hittar du fler tips för felsituationer.

El och säkringar i ett gammalt hus – vad bör jag ta i beaktande?

Om ett gammalt hus inte har elrenoverats finns det högst antagligen små sex amperes säkringar i bostaden som går om du kokar kaffe, tvättar byk och dammsuger samtidigt.

En enkel formel – apparatens effekt, som du ser på typskylten, delat med nätets spänning (230V) – ger dig strömmen som apparaten drar i ampere. Genom att jämföra amperevärdet med säkringens storlek får du reda på hur stor belastning säkringen klarar av.

Om det i bostadens elcentral finns proppar anges deras storlek av färgen på stiftet baktill. De vanligaste säkringarna är 10 ampere (rött stift) och 16 ampere (grått stift).

Läs också: Flyttar du till eget hem? Följande 8 saker bör du veta om elavtalet

Kristian Bäck: Ojdå! Jag glömde elavtalet

Längdhopparen Kristian Bäck flyttade in i sitt eget hem i januari. När lamporna inte tändes kom han först ihåg det – han hade ju inget elavtal!

Läs artikeln
Fenomen

Ett hem för många generationer

Läs mer
Fenomen

Rymdcenter hjälper företag

Läs mer
Hållbarhet

Återvinning av rotorblad från vindkraftverk går framåt

Läs mer
Aktuellt

Finansbranschen vill skydda naturen: “När naturen mår bra blomstrar även affärerna”

Läs mer
Aktuellt

Potatis- och purjolökssoppan värmer mitt i vintern

Läs mer
Aktuellt

Energieffektivitet i gamla hus: 4 tips för ett energisnålare hus!

Läs mer
Aktuellt

Nyfikenhet för framåt

Läs mer
På fritiden

Backörnarna från Vörå: “Det bästa är att flyga!”

Läs mer
Marknadsöversikt

Elmarknadsöversikt: våren 2024

Läs mer
Aktuellt

Effektivt sparande

Läs mer
Aktuellt

Fjärrvärme ur spillvärme

Läs mer
Aktuellt

Viktigt att få vara ofullständig

Läs mer