5 + 1 sätt att spara på elräkningen

Det höga elpriset får många hushåll att söka efter sätt att spara. El är en förnödenhet vi inte kan välja bort, vilket betyder att sparåtgärderna måste hittas annanstans. Men är det verkligen så? Vi listade fem plus ett sätt att minska på elräkningen. Testa i ditt eget hem och du kommer att upptäcka en stor skillnad i förbrukningen – och elräkningen.

När elpriset är högt är det viktigt att se över sin egen förbrukning. Sätten att spara är många, här räknar vi upp några av dem med större effekt.

1. Sänk rumstemperaturen med en grad eller två

I ett eluppvärmt egnahemshus är en sänkning av rumstemperaturen ett effektivt sätt att minska på elräkningen. En skillnad på en grad sänker uppvärmningskostnaderna med fem procent! Om du bor i ett eluppvärmt egnahemshus är det värt att med en gång kontrollera om också ditt hem är onödigt varmt.

Kollade du temperaturen? Många finländare njuter av ett onödigt varmt hem och det är inte ovanligt att hemmen värms upp till 23 grader. Genom att sänka temperaturen med två grader kan du få till en besparing på över 100 euro *) per år.

*) Om ditt eluppvärmda hus förbrukar 18 000 kWh per år, kan man tänka sig att uppvärmningen tar upp cirka hälften av det, dvs. 9 000 kWh. Låt oss utgå från att du betalar 20 snt/kWh för elenergi och elöverföring. Det betyder att en minskning om en grad, dvs. 5 % ger en inbesparing på cirka 90 euro. Besparingen beror med andra ord förutom på förbrukningen, också på hur mycket du betalar för el och elöverföring.

Totalpris för el  Sparad förbrukning  Inbesparing
10 cent/kWh 450 kWh 45,00 €
15 cent/kWh 67,50 €
20 cent/kWh 90 €


2. Kontrollera bruksvattnets temperatur

Om ditt hem värmer bruksvattnet med en varmvattenberedare, kontrollera temperaturen på varmvattnet. Om vattnet värms upp till 80 grader, kan du med fördel minska på temperaturen med nästan en tredjedel och spara lika mycket energi. 55 grader räcker till att hålla vattnet fritt från bakterier.

Det finns olika sorter av varmvattenberedare. De varierar på basen av volym, men också effekt.

I medeltal förbrukar uppvärmning av bruksvatten 800–1 200 kWh per person och år.

Spara på elräkningen genom att sänka på temperaturen, om den överstiger 65 grader. Du kan spara cirka 200 euro per år **).

Ett annat sätt att spara är att fästa uppmärksamheten på hur länge du trivs i duschen. Enligt Motiva har det stor betydelse om en familj på fyra personer går från att ha duschat i femton minuter till att duscha bara i fem på grund av det minskade behovet av varmvatten. Hur snabbt kan du duscha färdigt, har du testat?

**) Om varmvattenberedaren förbrukar t.ex. 3 600 kWh el per år och du kan spara en tredjedel av det, betyder det 1 200 kWh mindre på elräkningen. Om ditt totalpris för elenergi och elöverföring var 20 cent, skulle ändringen ge en inbesparing på 240 euro.

Totalpris för el  Sparad förbrukning  Inbesparing
10 cent/kWh 1 200 kWh 120 €
15 cent/kWh 180 €
20 cent/kWh 240 €


3. Justera golvvärmen i badrummet

Golvvärmen i badrummet är underbar vardagslyx, men också en nyttig egenskap som skyddar badrummets golvstruktur från fukt.

Om värmen känns genom strumpan som en härlig strand på solsemestern är det dags att skruva ner temperaturen. Kom ihåg att också hålla badrumsdörren stängd så att inte golvvärmen jobbar med att värma upp hela lägenheten.

Om golvvärmen i badrummet alltjämt är i uppvärmningsläge kan den förbruka nästan 2 000 kWh el per år. Det motsvarar redan genomsnittet på elförbrukningen per år i en höghuslägenhet.

4. Bada bastu mer effektivt

Vi finländare älskar att bada bastu! Men kan man spara på bastubadet utan att helt och hållet skippa det? Absolut! Beroende på bastuugnens effekt, temperaturen i bastun och hur länge du badar bastu kostar det från ett par till några euro per bastubad. Om du badar ett par gånger i veckan kan kostnaden uppgå till flera hundra euro per år.

Tumregeln när man vill bada effektivt är att inte låta bastun vänta och heller inte värma den för het. Man går i bastu så fort den är varm. Likaså lönar det sig att stänga av bastuugnen så fort man badat färdigt.

Varför inte återinföra gemensamt bastubad som en del av familjens traditioner?

Om bastuugnen har en effekt på 9 kW, förbrukar den på full effekt 9 kWh på en timme. Cirka hälften av förbrukningen går åt till att värma bastun, hälften på att hålla den varm. Om du brukar bada bastu i en timme två gånger i veckan och framöver badar bara en gång, sparar du på ett år 468 kWh el, vilket med ett totalpris om 20 cent/kWh på el skulle betyda en inbesparing på 94 euro.

Totalpris för el  Sparad förbrukning  Inbesparing
10 cent/kWh 468 kWh 46,80 €
15 cent/kWh 70,20 €
20 cent/kWh 93,60 €


5. Nya vardagsrutiner: effektivt bruk av hushållsmaskinerna

Gör du ofta mat i ugn, ibland till och med många gånger per dag? Fyller du disk- och tvättmaskinen bara till hälften innan du slår på den? Låter du elektroniken stå på i stand-by-läge? Små detaljer som många av oss gör utan att tänka på det desto mera.

Du kan spara en stor summa på din elräkning genom att fästa uppmärksamheten på hur du använder dina hushållsapparater och elektronik. Spisen och mikrovågsugnen förbrukar mindre el än ugnen. När man tvättar lönar det sig alltid att tvätta välfyllda maskiner och när det är möjligt, använda sig av energisparprogram. Samma regel gäller för både diskmaskin och tvättmaskin.

Vi har numera massor av apparater vi behöver ladda. Hemmets elektronik, såsom tv, datorer, spelkonsoler, tabletter och andra trådlösa apparater, t.ex. hörlurar och högtalare, utgör redan 7 procent av hemmets elförbrukning.

Om du är van att lämna allt i stand-by-läge, lär dig en ny rutin och stäng av apparaterna helt och hållet när du inte använder dem. Med små åtgärder kan man få överraskande stora inbesparingar.

Bonustipset: Fördela din elräkning på fler månader

Om du betalar elräkningen varannan månad och slutsumman får dig att hicka till, varför inte dela den på fler månader.

Även om summan i sin helhet inte minskar, kan en mindre enskild räkning hjälpa dig att hantera vardagsekonomin.

När du väljer en elektrisk faktura får du räkningen varje månad om du så vill, utan några extra kostnader. Läs om olika sätt att betala räkningen och välj den typ av betalningssätt som passar dig.

Följ din förbrukning i Vasa Elektriska -appen

Har du redan laddat Vasa Elektriska -appen? I den följer du enkelt din förbrukning med upp till en timmes noggrannhet. Markera i appen när du t.ex. sänker rumstemperaturen eller minskar på golvvärmen i badrummet, det hjälper dig att följa ändringarnas effekt.

När du minskar på elförbrukningen minskar räkningen för såväl elenergi som för elöverföring.

Vad förbrukar jag och vad kostar det? Ladda vår app!

Hur mycket el förbrukar jag? Hur stor är min kommande faktura? Är elen påslagen? I vår mobilapp hittar du svaret på dessa frågor.

Läs mer och ladda!
Marknadsöversikt

Elmarknadsöversikt: sommaren 2024

Läs mer
Aktuellt

Många företag är skyldiga att installera laddplats för elbilar ännu i år

Läs mer
Fenomen

Ett hem för många generationer

Läs mer
Fenomen

Rymdcenter hjälper företag

Läs mer
Hållbarhet

Återvinning av rotorblad från vindkraftverk går framåt

Läs mer
Aktuellt

Finansbranschen vill skydda naturen: “När naturen mår bra blomstrar även affärerna”

Läs mer
Aktuellt

Potatis- och purjolökssoppan värmer mitt i vintern

Läs mer
Aktuellt

Energieffektivitet i gamla hus: 4 tips för ett energisnålare hus!

Läs mer
Aktuellt

Nyfikenhet för framåt

Läs mer
På fritiden

Backörnarna från Vörå: “Det bästa är att flyga!”

Läs mer
Marknadsöversikt

Elmarknadsöversikt: våren 2024

Läs mer
Aktuellt

Effektivt sparande

Läs mer