5 + 1 tapaa säästää sähkölaskussa

Korkea sähkön hinta vetää monessa taloudessa kukkaronnyörit entistä tiukemmalle. Sähkö on välttämätön hyödyke, joten säästökohteet pitää löytyä muualta – vai pitääkö? Listasimme viisi plus yksi tapaa pienentää sähkölaskua. Kokeile omassa kodissasi ja tulet huomaamaan suuren eron kulutuksessasi – ja sähkölaskun koossa!

Kun sähkön hinta on korkea, on erityisen tärkeää tarkastella omia kulutustottumuksia. Tapoja vähentää sähkönkulutusta on monia, me listasimme muutaman sellaisen, jolla on suuri vaikutus.

1. Laske huonelämpötilaa asteella tai kahdella

Sähkölämmitteisessä talossa tehokas keino pienentää sähkölaskua on laskea huonelämpötilaa. Yhden asteen muutos pienentää lämmityskuluja jo viidellä prosentilla! Jos asut omakotitalossa, joka lämpenee sähköllä, tarkista heti tänään onko kotisi turhan lämmin.

Tarkistitko lämpötilan? Monet suomalaiset nauttivat turhan lämpöisestä huoneilmasta ja 23 astettakin on varsin tavallinen lämpötila kodeissa. Laskemalla huonelämpötilaa kahdella asteella, voit jo säästää yli 100 euroa *)vuoden sähkölaskusta.

*) Jos sähkölämmitteinen omakotitalosi kuluttaa vuodessa 18 000 kWh, lämmitykseen menee noin puolet, eli 9 000 kWh. Jos maksat sähkön siirrosta ja energiasta yhteensä 20 snt/kWh, yhden asteen tiputus ja 5 % säästö tarkoittaa 90 euroa. Säästö riippuu siis paitsi kulutuksesta, myös maksamastasi sähkön ja siirron kilowattituntihinnasta.

Sähkön kokonaishinta  Säästetty kulutus  Säästö
10 snt/kWh 450 kWh 45 €
15 snt/kWh 67,50 €
20 snt/kWh 90 €


2. Tarkista käyttöveden lämpötila

Jos kodissasi on lämminvesivaraaja, tarkista, miten kuumaksi se lämmittää käyttöveden. Jos vesi lämpenee 80-asteiseksi, voit tiputtaa lämpötilaa lähes kolmanneksella ja säästää saman verran energiaa. 55 astetta riittää pitämään bakteerit vedestä poissa.

Lämminvesivaraajat ovat erilaisia. Ne vaihtelevat muun muassa tilavuuden ja tehon suhteen.

Keskimäärin veden lämmittäminen kuluttaa kuitenkin vuodessa 800–1 200 kWh/henkilö. Säästä sähkölaskussa tiputtamalla varaajan lämpötilaa, jos se on yli 65 astetta. Voit säästää n. 200 euroa vuodessa**).

Toinen tapa säästää on kiinnittää huomiota siihen, miten kauan suihkussa viihdyt. Motivan mukaan lyhyemmillä suihkuilla on suuri vaikutus. Jos nelihenkinen perhe lyhentää suihkujaan vaikkapa viiteen minuuttiin viidestätoista, voi säästö olla todella merkittävä vähentyneen veden lämmitystarpeen vuoksi. Miten nopeasti sinä pystyt käymään suihkussa?

**) Jos lämminvesivaraajasi kuluttaa esim. 3 600 kWh sähköä vuodessa ja saat säästettyä siitä kolmanneksen, tarkoittaa se jo 1 200 kilowattitunnin säästöä sähkölaskulta. 20 sentin kokonaissähkönhinnalla/kWh vaikutus olisi 240 euroa.

Sähkön kokonaishinta  Säästetty kulutus  Säästö
10 snt/kWh 1 200 kWh 120 €
15 snt/kWh 180 €
20 snt/kWh 240 €


3. Säädä kylpyhuoneen lattialämmitystä

Kylpyhuoneen lattialämmitys on ihanaa arjen luksusta, mutta samalla myös kylpyhuoneen rakenteita kosteudelta suojaava hyödyllinen ratkaisu. Jos lämpö tuntuu sukankin läpi ihanalta etelän rantahiekalta, on aika säätää lattialämmitys pienemmälle. Muista myös pitää kylpyhuoneen ovi kiinni, sillä muuten käytät lattialämmitystä lämmittämään koko asuntoa.

Jos kylpyhuoneen lattialämmitys on jatkuvasti lämmitysasennossa, voi se kuluttaa lähemmäs 2 000 kWh sähköä vuodessa. Se vastaa jo kokonaisen kerrostaloasunnon keskimääräistä vuoden kulutusta.

4. Sauno tehokkaammin

Me suomalaiset rakastamme saunomista! Mutta voiko saunomisesta säästää ilman että siitä joutuu kokonaan luopumaan? Kyllä voi! Kiukaan tehoista, saunan lämpötilasta ja saunomiseen käytetystä ajasta riippuen saunominen maksaa parista eurosta muutamaan euroon per kerta. Jos saunoo kerran, kaksi viikossa, tarkoittaa se jo useita satoja euroja vuodessa.

Nyrkkisääntö tehokkaassa saunomisessa on se, ettei anna saunan odottaa eikä myöskään lämmitä sitä turhan kuumaksi.

Kun sauna on riittävän lämmin, mennään sinne heti. Samoin kiuas kannattaa sammuttaa viipymättä, kun on saunottu. Nyt on myös se hetki, kun kannattaa palauttaa yhdessä saunominen osaksi perheen ajanviettoa.

Jos kiukaan teho on 9 kilowattia, kuluttaa se 9 kWh tunnissa täydellä teholla. Noin puolet sähköstä menee saunan lämmittämiseen, puolet taas lämmön ylläpitämiseen. Jos tapaat saunoa kaksi kertaa viikossa tunnin ja jatkossa saunotkin vain kerran viikossa, säästät vuodessa sähköä 468 kWh, mikä 20 sentin kokonaiskilowattihinnalla merkitsisi 94 euron säästöä.

Sähkön kokonaishinta  Säästetty kulutus Säästö
10 snt/kWh 468 kWh 46,80 €
15 snt/kWh 70,20 €
20 snt/kWh 93,60 €


5. Ota tehokas kodinkoneiden käyttö osaksi arkirutiinejasi

Valmistatko usein uuniruokia ja joskus jopa useamman kerran saman päivän aikana? Pesetkö puolityhjiä pesu- ja tiskikoneellisia ja pidätkö viihde-elektroniikkasi valmiustilassa? Pieniä asioita, joihin moni meistä syyllistyy asiaa sen enempi pohtimatta.

Voit säästää isonkin osan sähkölaskustasi kiinnittämällä huomiota siihen, miten käytät kodinkoneita. Ruoanlaitossa liesi ja mikroaaltouuni vievät vähemmän energiaa kuin uuni. Pyykätessä kannattaa aina pestä mahdollisimman täysiä koneellisia ja silloin kun mahdollista, ottaa käyttöön pesukoneen energiansäästöohjelma. Sama sääntö pätee myös tiskikoneen käyttöön.

Nykyihmisellä on paljon ladattavia laitteita.

Viihde-elektroniikka, eli televisio, tietokoneet, pelikonsolit, tabletit, matkapuhelimet ja muut langattomat laitteet, kuten kuulokkeet ja kaiuttimet, muodostavat jo keskimäärin 7 prosenttia kotien sähkönkulutuksesta.

Jos olet tottunut jättämään kaikki laitteet valmiustilaan, kun et niitä käytä, ota rutiiniksi sammuttaa ne kokonaan. Pienillä teoilla voit saada aikaan yllättävän suuria säästöjä.

Bonusvinkki: Jaa sähkölaskusi useampaan osaan

Jos maksat sähköstäsi joka toinen kuukausi ja sähkölaskun loppusumma kauhistuttaa, yksi tapa pienentää laskua on jakaa maksu useammalle kuukaudelle. Vaikka koko vuoden kokonaissumma ei siitä pienene, voi pienempi kertamaksu auttaa arjen taloushallintaa.

Kun valitset sähköisen laskun, saat halutessasi laskun ilman mitään lisäkuluja kerran kuussa. Lue erilaisista maksutavoista ja valitse sinulle parhaiten sopiva.

Seuraa kulutustasi Vaasan Sähkö -sovelluksesta

Oletko jo ladannut Vaasan Sähkö -sovelluksen? Siitä seuraat kätevästi omaa kulutustasi jopa tuntitasolla. Merkitse sovellukseen koska olet esimerkiksi laskenut huonelämpötilaa tai pienentänyt kylpyhuoneen lattialämmitystä, niin voit helpommin seurata muutoksen vaikutuksia.

Sähkönkulutuksen pienentäminen säästää sekä kulutuksesta maksettavaa energiamaksua että sähkön siirrosta maksettavaa verkkopalvelumaksua.

Mitä kuluu ja mikä maksaa? Lataa sovelluksemme!

Paljonko sähköä kuluu? Millainen lasku on tulossa? Onko sähköt päällä? Näihin kysymyksiin saat helpoiten vastauksen mobiilisovelluksessamme. Lataa sovellus käyttöösi!

Lue ja lataa!
Ajankohtaista

Kahvipöydässä oppii energia-alasta

Lue lisää
Ruoka & reseptit

Kesän raikkain drinkki

Lue lisää
Havaintoja

Isoja kysymyksiä – pieniä tekoja

Lue lisää
Kotona

Helpot vinkit auton kesäsiivoukseen

Lue lisää
Kotona

Kyläily on nykyään rentoa, mutta ei spontaania

Lue lisää
Ajankohtaista

Seurataanko pörssisähköä kohta tunnin sijaan varttimuodossa?

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: kesä 2024

Lue lisää
Ajankohtaista

Laki velvoittaa yrityksiä asentamaan sähköauton latauspisteitä

Lue lisää
Ilmiöt

Monen sukupolven koti

Lue lisää
Ilmiöt

Avaruuskeskus auttaa yrityksiä

Lue lisää
Vastuullisuus

Tuulivoimaloiden lapojen kierrätys kehittyy

Lue lisää
Ajankohtaista

Finanssiala haluaa suojella luontoa: ”Kun luonto voi hyvin, bisneskin kukoistaa”

Lue lisää