Träffa några av Vasa Elektriskas stipendiater för år 2020!

Vi kan på många sätt vara med och skapa samhällsvärde i vår verksamhet, det är något vi gläds över. Varje år donerar vi mer än 10 000 € i stipendier till studerande och skolelever!

Vi intervjuade några av dem som i år fick Vasa Elektriska-stipendiet. Träffa William, Valter, Nicklas och Oskar!

Vi ställde några frågor för att lära känna dem bättre.

1. Vad studerar du och i vilket skede av dina studier är du?
2. Vad fick dig att intressera dig för energi?
3. Var ser du dig om 5 år, vilken typ av uppgifter önskar du att du jobbar med då?
4. Andra eventuella hälsningar?

William Nyström, Åbo Akademi

 1. Jag har nyligen slutfört mina DI-studier inom energiteknik vid Åbo Akademi.
 2. Allting är energi. Det var dessutom en  naturlig fortsättning till mina ingenjörsstudier inom maskinteknik vid Yrkeshögskolan Novia.
 3. Förmodligen någonstans inom industrin. Allra helst skulle jag jobba med energifrågor på heltid men huvudsaken är att det ingår i det vardagliga arbetet.
 4. Inget blir gjort utan energi!

Valter Väglund, Yrkesakademin i Österbotten

 1. Jag har just blivit utexaminerad elmontör
 2. Jag tror på att energi är en växande bransch i framtiden och jag tror att det kommer finnas mycket arbete inom btanschen.
 3. Jag hoppas på att vara en erfaren elmontör och eller elingenjör som arbetar som arbetsledare!

Nicklas Kronqvist, Yrkeshögskolan Novia

 1. Jag blev klar med mina studier i maj 2020. Jag har studerat el- och automationsteknik vid yrkeshögskolan Novia (med inriktningen automation).
 2. Jag har alltid varit speciellt intresserad av automationsaspekten (jag hade utbildningen el- och automationsmontör samt student i bakfickan när jag sökte in till yrkeshögskolan Novia). Ämnena går ju mera eller mindre hand i hand och därav intresset.
 3. Antagligen så samlar jag nog erfarenhet genom att jobba på något företag som tillverkar någon produkt (som projektingenjör, programmerare, planerare eller liknande).
 4. Tack för stipendiet och trevlig sommar!

Oskar Norrgård, Åbo Akademi

 1. Jag studerar energiteknik vid Åbo Akademi i Vasa. Jag har nyligen blivit färdig med mitt diplomarbete och blir utexaminerad nu i juni.
 2. Mitt intresse för teknik och energi har funnits sedan jag var liten. Under mina tidigare studier inom Maskin- och produktionsteknik vid Novia växte intresset för energi ytterligare, bland annat genom att jag då fick chansen att sommarjobba på ett kraftverk.
 3. Om 5 år kan jag tänka mig jobba med något relaterat till värmeåtervinning. Värmeåtervinning är intressant och sträcker sig över ett väldigt brett område, vilket betyder att det innefattar flera olika intressanta teknologier.
 4. Jag vill tacka Vasa Elektriska och Åbo Akademi för det beviljade stipendiet.

Läroanstalterna väljer på basen av Vasa Elektriskas utdelningsgrunder de personer som får stipendier. Vasa Elektriska vill med stipendiets utdelningsgrunder hitta de elever och studerande som visar stort intresse för energibranschen eller klarar sig bra i sina studier inom teknik eller elteknik. Eftersom god samarbetsförmåga är en viktig egenskap hos framtidens yrkesmänniskor har bolaget valt att också poängtera det.

I år donerade vi stipendiepengar till nästan 30 läroverk.

Vi önskar alla stipendiater lycka och framgång i studierna och arbetslivet samt en riktigt solig sommar!

Läs mer om Vasa Eklektriskas stipendier i vårt pressmeddelande.