Synpunkten: Vad är framtidens energiexperter gjorda av?

Engagemang, nyfikenhet, vilja att lära sig, positiv can do-attityd – och naturligtvis av kärlek till branschen. Så kan rubrikens fråga besvaras i korthet, säger Vasa Elektriskas personaldirektör Sanna Rantala.

Orden är hämtade från en enkät bland sommarpraktikanterna på Vasa Elektriska. Sommarjobbarna ombads svara på frågor om vad de hade lärt sig och hurudana tankar de hade på basen av sommaren. De gav också värdefulla synpunkter på hur vår verksamhet kunde utvecklas.

Det var fantastiskt att läsa att praktikanterna hade utvecklats och lärt sig nya saker under sommaren, och att vi som organisation hade kunnat erbjuda dem en möjlighet att kika på hur ett energibolag fungerar.

Extra hjärtevärmande var kommentaren “Det var kul att komma till jobbet!”.

Vi har blivit vana vid nyheter om bristen på kompetent arbetskraft, vilket enligt de flesta undersökningar är det största hindret för företagens tillväxt. Men jag är inte orolig.

Som arbetsgivare bär vi ett stort ansvar i vägledningen av framtida experter. Möjligheten att lära känna en bransch genom olika arbetsuppgifter redan under utbildningen är ett viktigt ankare.

Ett fint exempel på detta i Vasatrakten är Energy Academy som för samman regionens högskolor, studerande och företag, och strävar efter att skapa och öppna upp karriärmöjligheter i företagen redan under studietiden. Ett samarbete inom Energy Academy är mentorprogrammet.

Det är en fantastisk möjlighet för studerande att få synvinklar de kan ta stöd av när de planerar sin framtid. För företagen ger det ett tillfälle att få in ny syn på sin verksamhet.

Det är fint att få vara med och bygga framtiden tillsammans med kunniga och energiska kollegor.

Den uppskattning och atmosfär som vår arbetsgemenskap återspeglar är limmet som håller oss samman även i utmanande tider. Jag tror att det syns och också förmedlas till nya medarbetare – framtidens energiexperter.

Jag önskar dig en stämningsfull och trygg höst!

Sanna Rantala personaldirektör, Vasa Elektriska

Ps. Vi öppnar för ansökningar om sommarjobb hos Vasa Elektriska i januari.

Bild: Linus Lindholm

Aktuellt

Marknadsöversikt

Läs mer
Mat & recept

Kålroten i rampljuset

Läs mer
Aktuellt

Sommarjobbaren blev sugen på utveckling

Läs mer
Aktuellt

Vi måste lära AI att göra hållbara val

Läs mer
Aktuellt

Musik som en del av varumärket

Läs mer
Aktuellt

Synpunkten: Gemensam oro för elpriset

Läs mer
Aktuellt

Ilag: Hjälparna drar åt samma håll

Läs mer
Aktuellt

Musikens kraft

Läs mer
Energitips

Så här räcker elektriciteten över vintern – 5 tips för att använda el vid rätt tidpunkt

Läs mer
Energitips

5 + 1 sätt att spara på elräkningen

Läs mer
Mat & recept

Sommarens coolaste mocktail

Läs mer
Hållbarhet

Varma hem med ren värme

Läs mer