Sommarjobbaren blev sugen på utveckling

Miikka Mankinen, som studerar el- och energiteknik, var sommarmästare vid fjärrvärmen på Vasa Elektriska. Han vill söka lösningar på stora frågor, så som hur man kan producera energi på ett rent sätt.

Hur gick sommaren hos Vasa Elektriska?

”Jag lärde mig mycket nytt. Jag har sommarjobbat inom branschen förut, men jag hade inte erfarenhet av ett så här stort företag. Det blev klart från början att Vasa Elektriska är bland de främsta inom energi i Finland.

Utvecklingsarbetet som görs här är helt avgörande. Vi har till exempel Finlands största fjärrvärmebatteri.

Jag fick arbeta med en mängd olika saker. Vill man komma framåt i branschen måste man veta lite om allt. Jag analyserade vattenprover från fjärrvärmesystemet och deltog i utvecklandet av arbetstillståndsprocesser, vilket jag kommer att fortsätta med vid sidan av studierna.

Jag studerar tredje året el- och energiteknik vid Vasa universitet. Jag flyttade hit 2020 när coronapandemin började.

Innan det här sommarjobbet har jag inte hunnit bli riktigt bekant med Vasa, men det blev ändring på det när jag fick göra mekaniskt underhåll och stomlinjereparationer på olika håll i staden. Det var trevligt eftersom jag gillar att röra mig och inte bara sitta på kontoret.”

Hur hittade du till energibranschen?

”Innan jag började plugga åkte jag alpint på landslagsnivå. Det blev nästan tvåhundra resedagar om året i Norden och Europa. Senare fick jag problem med höfterna och ryggen och när sedan pandemin kom kastade jag in handduken och bestämde mig för att börja studera.

Pappa är i energibranschen och uppmuntrade mig att söka dit, eftersom den utvecklas hela tiden. Det är sant. Det har hänt en massa efter att jag började studera.

Kriget i Ukraina har vänt upp och ner på tillgången av energi, och nu går vi med raska steg mot en grönare energiproduktion. Jag vill också själv vara med och ta fram lösningar på problem i energibranschen, till exempel hur man kan producera tillräckligt med energi och samtidigt ta hänsyn till klimatet.

Jag är inte rädd för utmaningar. Jag ger inte upp även om jobbet skulle vara stort, utan kavlar upp ärmarna.”

Vad har du för planer för framtiden?

”Inom den närmsta framtiden vill jag få mina studier färdiga och bli diplomingenjör i el- och energiteknik. Jag vet inte ännu om jag kommer att bli kvar i Vasa eller flytta tillbaka norrut.

Jag gillar nog Vasa. Det är en lagom stor stad och speciellt havet är jättefint. Vad som också är ett plus är att det inte finns lika mycket myggor som i Kuusamo.

Efter den här sommaren skulle jag kunna föreställa mig att jobba hos Vasa Elektriska. Det är en bra och trivsam arbetsplats, och stämningen bland jobbarkompisarna är avslappnad.

När jag började här lade jag märke till att när en grupp på flera personer rör sig på kontoret, håller alltid den som kommer först till dörren upp den för alla andra, och kommer själv sist. Här jobbar det riktigt vänliga människor.”

Text: Elina Vironen
Foto: Simone Åbacka

Sommarjobba hos oss!

Nästa sommar har vi behov av många sorters kunnande.

Sök senast 15.2!

Läs mer
Aktuellt

Timpriset på börsel varierar. När är elen förmånligast?

Läs mer
Aktuellt

Ta nostalgin på allvar

Läs mer
Energitips

Elavtal för ditt företag

Läs mer
Aktuellt

Bedårade av gamla bilar

Läs mer
Aktuellt

Egen solel nu även för boende i husbolag

Läs mer
Aktuellt

Kunder törstar efter information om el

Läs mer
Aktuellt

Surdegsbröd som hjärtesak

Läs mer
Aktuellt

Skidåkning är tillbaka

Läs mer
Mat & recept

Nyttigt krubb

Läs mer
Iakttagelser

Fjärrvärme är nyckeln till grön omställning

Läs mer
Aktuellt

Elmarknadsöversikt: Våren 2023

Läs mer
Energitips

Test: Vet du hur mycket el dina apparater använder?

Läs mer