Kesätyöläinen innostui kehitystyöstä

Sähkö- ja energiatekniikkaa opiskeleva Miikka Mankinen, 25, oli kaukolämmön kesämestari Vaasan Sähköllä. Hän haluaa ratkoa energia-alan suuria kysymyksiä, kuten kuinka energiaa voidaan tuottaa puhtaasti.

Miten kesä Vaasan Sähköllä meni?

”Uutta opetellessa. Minulla oli kokemusta alan kesätöistä, muttei näin isosta talosta. Heti alussa kävi selväksi, että Vaasan Sähkö on energia-alan johtava toimija Suomessa.

Täällä tehdään merkittävää kehitystyötä. Meillä on esimerkiksi Suomen suurin kaukolämpöakku.

Pääsin tekemään hommia monipuolisesti. Jos alalla tahtoo päästä eteenpäin, pitää tietää kaikesta jotain. Tein kaukolämmön vesinäytteitä laboratoriossa ja osallistuin työlupaprosessien kehitystyöhön, jota jatkan opintojen ohessa.

Opiskelen sähkö- ja energiatekniikkaa Vaasan yliopistossa kolmatta vuotta. Muutin tänne Kuusamosta vuonna 2020, kun korona-aika alkoi.

Ennen kesätyötä en ollut vielä hirveästi ehtinyt tutustua Vaasaan. Kaupunki tuli tutuksi, kun tein kaukolämpöverkon mekaanista huoltotyötä ja runkolinjakorjauksia. Se oli mukavaa, sillä olen menevää sorttia enkä tykkää vain istua toimistossa.”

Kuinka innostuit energia-alasta?

”Ennen opintoja alppihiihdin maajoukkuetasolla. Olin vuodessa lähes kaksi sataa päivää reissussa Euroopassa ja Skandinaviassa. Lonkat ja selkä alkoivat kuitenkin hajota, ja kun pandemia alkoi, löin hanskat tiskiin ja päätin hakea opiskelemaan.

Isäni on töissä energia-alalla. Hän kannusti minua alalle, koska se kehittyy koko ajan. Se on totta. Sen jälkeen, kun aloitin opinnot, on tapahtunut paljon.

Ukrainan sota on vaikuttanut energian saatavuuteen, ja vihreämpää energiantuotantoa kohti mennään nyt vauhdilla. Haluan itsekin olla mukana kehittämässä ratkaisuja energia-alan kysymyksiin, kuten kuinka energiaa voidaan tuottaa tarpeeksi, ilmasto huomioon ottaen.

En pelkää haasteita. Vaikka savotta olisi kuinka suuri, en lannistu, vaan alan hommiin.”

Millaisia suunnitelmia sinulla on?

”Lähitulevaisuuden haave on saada koulu kunnialla pakettiin ja valmistua sähkö- ja energiatekniikan diplomi-insinööriksi. En osaa sanoa, jäänkö sen jälkeen Vaasaan vai palaanko pohjoiseen. Tykkään kyllä Vaasasta. Tämä on sopivan kokoinen kaupunki, ja erityisesti meri on tosi hieno.

Vaasassa hyvää on myös se, ettei täällä ole yhtä paljon hyttysiä kuin Kuusamossa.

Kesän perusteella voisin kuvitella tulevani Vaasan Sähkölle töihin. Tämä on hyvä ja viihtyisä työpaikka, ja työkaverit ovat rentoja.

Kun aloitin työt, pistin merkille, että kun mentiin porukalla ovesta, ensimmäinen piti aina ovea auki muille ja tuli itse viimeisenä. Täällä on töissä tosi ystävällisiä ihmisiä.”

Teksti: Elina Vironen
Kuva: Simone Åbacka

Tule meille kesätöihin!

Haemme nyt monenlaista osaamista tulevalle kesälle.

Hae 15.2. mennessä!

Hae nyt
Ajankohtaista

Merenkulun päästöt kuriin tekoälyn avulla

Lue lisää
Ajankohtaista

Kahvipöydässä oppii energia-alasta

Lue lisää
Ruoka & reseptit

Kesän raikkain drinkki

Lue lisää
Havaintoja

Isoja kysymyksiä – pieniä tekoja

Lue lisää
Kotona

Helpot vinkit auton kesäsiivoukseen

Lue lisää
Kotona

Kyläily on nykyään rentoa, mutta ei spontaania

Lue lisää
Ajankohtaista

Seurataanko pörssisähköä kohta tunnin sijaan varttimuodossa?

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: kesä 2024

Lue lisää
Ajankohtaista

Laki velvoittaa yrityksiä asentamaan sähköauton latauspisteitä

Lue lisää
Ilmiöt

Monen sukupolven koti

Lue lisää
Ilmiöt

Avaruuskeskus auttaa yrityksiä

Lue lisää
Vastuullisuus

Tuulivoimaloiden lapojen kierrätys kehittyy

Lue lisää