Säsongens favoritpasta

Skörden från svamputflykten får sällskap av rostad myskpumpa i denna aromrika pasta. Den smarriga vegorätten är lättlagad och värmer underbart i höstrusket.

Börja med pumpan. Klyv pumpan och ta ur kärnorna. Skala pumpan och skär den i bitar. Lägg bitarna på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Ringla över olja och strö med salt. Rosta i 225-gradig ugn i 15–20 minuter tills pumpan är mjuk.

Sedan är det svamparnas tur. Rensa svamparna och skär dem i bitar om de är mycket stora. Fräs dem i en torr stekpanna så att vätskan dunstar bort. Lägg undan svamparna. Gör i ordning pastan. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen och låt den rinna av.

Smält smöret i en stekpanna och fräs löken och vitlöken i smöret i ett par minuter. Blanda i salviabladen och låt fräsa ytterligare ungefär en minut. Rör in alla ingredienser i pastan och krydda med salt och peppar. Servera genast.

För fyra personer behöver du:

1 liten myskpumpa
ca. 2 msk rybsolja
salt
ca. 1 ½ l färska svampar (t.ex. trattkantareller)
250 g bandpasta
1 lök finhackad
2–3 vitlöksklyftor finhackade
50 g smör
ca. 1 dl salviablad
50 g riven parmesan
1–2 dl pekannötter
En nypa krossad svartpeppar

Pekannötterna och parmesanen ger pastan en trevlig crunch och mustighet, och salviabladen tillför det lilla extra.

Recept: Riikka Kaila
Foto: Kirsi-Marja Savola

Aktuellt

El minskar trafikens utsläpp

Läs mer
Aktuellt

Hållbar elöverföring

Läs mer
Aktuellt

Längtan efter det analoga: filmfotografering som hobby

Läs mer
Marknadsöversikt

Elmarknadsanalys: Vintern 2023-2024

Läs mer
Aktuellt

Välkommen tillbaka, vinylskivan

Läs mer
Aktuellt

Hållbarhet utvecklas med tiden

Läs mer
Aktuellt

Likvärdighet kräver handlingar

Läs mer
Aktuellt

Säsongens favoritpasta

Läs mer
Aktuellt

Kaninhoppningens budbärare

Läs mer
Aktuellt

Energieffektivitet – vad betyder det och hur kan man förbruka energi på ett så effektivt sätt som möjligt?

Läs mer
Marknadsöversikt

Elmarknadsanalys: Hösten 2023

Läs mer
Hemma

Solkraftverk för egnahemshus – producera el själv

Läs mer