Pappa och söner på samma jobb

Jan-Erik Bäck, 60, har arbetat i koncernen Vasa Elektriska i över 40 år. Kim Bäck, 34, och Tony Bäck, 32, besökte pappas jobb som barn. Nu jobbar de också själva hos samma koncern.

1. Hur hamnade ni på samma arbetsplats?

Jan-Erik: ”Jag blev färdig elmontör år 1984 och började med en gång på Vasa Elektriska. Jag var 19 år då. Senare kom mina söner ibland och besökte mig på jobbet.”

Tony: ”Arbetsledaren frågade mig då om jag också ska börja jobba på Vasa Elektriska. Fast jag sade att jag aldrig skulle gå in i elbranschen hittade jag mig på elmontörutbildningen på yrkesskolan. Jag kom till Vasa Elnät som praktikant år 2008.

“Senare jobbade jag dels på Vasa Elektriska, dels på annat håll. Jag läste till elingenjör vid sidan av arbetet. Sedan kom jag tillbaka hit och blev mättjänstförman eftersom jag tyckte att arbetet var intressant och gänget här är toppen”, fortsätter han.

Kim: ”Jag har jobbat på Vasa Elektriska i tre år. Mitt första yrke är bilmontör, men jag tänkte att det skulle vara kul att göra något annat på dagarna eftersom jag fixar mina bilar på fritiden. Pappa tipsade att de söker montör till fjärrvärmesidan. Jag studerade här vid sidan av arbetet. Fast det är helt olika branscher är det en del skruvande i båda två.”

2. Ses ni oftare på jobbet eller på fritiden?

Tony: ”Vissa veckor ses vi på kontoret varje dag. Ibland kan det vara en gång i månaden. På fritiden träffas vi nästan dagligen. Vi bor nära varandra i Korsholm: pappa i vårt barndomshem, Kim på andra sidan vägen och jag 300 meter bort. Vi gör jord- och skogsbruksarbeten tillsammans. Det gäller att förlägga semestrarna så att vi får vårbruket och skördearbetet gjort.

Jan-Erik: ”Jag har odlat ekologiskt sedan länge, och pojkarna har vuxit upp med det. Största delen av skörden säljer jag till kvarnen.”

Tony: ”Jag och pappa jagar också tillsammans. Dessutom är Kim och jag med i frivillig brandkårsverksamhet.”

Kim: ”Jag sysslar också med att meka med gamla bilar. Jag tror det också är pappas fel. Tony och jag körde bil på åkrarna och isen redan som unga.”

3. Hur kommer det sig att ni har trivts så bra hos Vasa Elektriska?

Jan-Erik: ”Vasa Elektriska är en stabil arbetsgivare, och jag har fått jobba med många olika arbetsuppgifter under åren. Och arbetskompisarna är bra.”

Tony: ”Det är fint att jag har fått prova olika arbetsuppgifter. I mars började jag som mättjänstchef. På sistone har situationen på energimarknaden skapat utmaningar för hela branschen. Då märker man att vi har bra arbetsklimat: ingen lämnas ensam och man hjälps alltid åt.”

Kim: ”Ett plus här är att arbetskompisarna är trevliga och arbetsuppgifterna omväxlande. Då går dagarna fort.”

Text: Elina Vironen
Bild: Kasper Dalkarl

Aktuellt

Energieffektivitet – vad betyder det och hur kan man förbruka energi på ett så effektivt sätt som möjligt?

Läs mer
Marknadsöversikt

Elmarknadsanalys: Hösten 2023

Läs mer
Hemma

Solkraftverk för egnahemshus – producera el själv

Läs mer
Mat & recept

Sommarens godaste skärgårdspannkaka

Läs mer
Aktuellt

Tillväxt genom hårt arbete

Läs mer
Aktuellt

Ta sommarsemester från mobilen

Läs mer
Aktuellt

Pappa och söner på samma jobb

Läs mer
Aktuellt

Människans bästa vänner

Läs mer
Aktuellt

Finlandsboomen väller över Sverige

Läs mer
På fritiden

Multerapi i Suonenjoki

Läs mer
Iakttagelser

Produktutveckling med kundens behov i fokus

Läs mer
Aktuellt

Nelli, Saku, Johanna och Onni är vårens Vasa Elektriska-stipendiater

Läs mer