Isän ja poikien yhteinen työpaikka

Jan-Erik Bäck, 60, on ollut Vaasan Sähkö -konsernissa töissä yli 40 vuotta. Lapsena Kim Bäck, 34, ja Tony Bäck, 32, vierailivat isänsä työpaikalla ja ovat nyt itsekin konsernissa töissä.

1. Miten päädyitte samaan työpaikkaan?

Jan-Erik: ”Valmistuin vuonna 1982 sähköasentajaksi ja aloitin saman tien työt Vaasan Sähköllä. Olin 19-vuotias. Myöhemmin pojat kävivät silloin tällöin työpaikallani.”

Tony: ”Työnjohtaja kysyi silloin minulta, tulenko Vaasan Sähkölle töihin. Vaikka sanoin, etten ikinä lähde opiskelemaan sähköalaa, päädyin ammattikouluun sähköasentajaopintoihin.

”Tulin Vaasan Sähköverkolle työharjoitteluun vuonna 2008. Sen jälkeen olin töissä välillä Vaasan Sähköllä ja välillä muualla. Opiskelin työn ohessa sähköinsinööriksi. Palasin tänne mittarointiesimieheksi vuonna 2020, koska työtehtävä kiinnosti ja täällä on hyvä työporukka”, Tony jatkaa.

Kim: ”Olen ollut Vaasan Sähköllä töissä kolme vuotta. Ensimmäiseltä ammatiltani olen autoasentaja. Aloin kuitenkin miettiä, että päivisin olisi kiva tehdä jotain muuta, koska vapaa-ajalla kunnostan autojani. Isä vinkkasi, että kaukolämpöpuolelle haetaan asentajaa. Opiskelin täällä työn ohessa. Vaikka alat ovat kaukana toisistaan, molemmissa pääsee ruuvaamaan.

2. Tapaatteko enemmän töissä vai vapaa-ajalla?

Tony: ”Joinain viikkoina näemme toimistolla joka päivä, välillä kuukauden välein. Vapaa-ajalla tapaamme lähes päivittäin. Asumme Mustasaaressa lähekkäin: isä lapsuudenkodissamme, Kim tien toisella puolella ja minä 300 metrin päässä. Teemme yhdessä maa- ja metsätaloustöitä. Lomat täytyy ajoittaa niin, että touko- ja korjuutyöt saa tehtyä.

Jan-Erik: ”Olen luomuviljellyt pitkään, ja pojatkin ovat kasvaneet siihen. Suurin osa sadosta menee myyntiin myllylle.”

Tony: ”Minä ja isä myös metsästämme yhdessä. Lisäksi minä ja Kim olemme mukana VPK-toiminnassa.”

Kim: ”Minä harrastan myös vanhojen autojen kunnostusta. Isä taitaa olla siihenkin syypää. Ajelimme Tonyn kanssa pelto- ja jääautoilla jo nuorena.

3. Miksi viihdytte Vaasan Sähköllä?

Jan-Erik: ”Vaasan Sähkö on vakaa työnantaja, olen saanut olla useassa eri työtehtävissä vuosien varrella, ja täällä on hyvät työkaverit.”

Tony: ”On hienoa, että olen saanut kokeilla talossa eri työtehtäviä. Maaliskuussa aloitin mittauspalvelupäällikkönä. Viime aikoina energiamarkkinatilanne on aiheuttanut haasteita koko alalle. Silloin huomaa, että meillä on hyvä työilmapiiri, koska kaveria ei jätetä yksin, ja aina saa apua.”

Kim: ”Täällä plussaa ovat hyvät työkaverit ja se, että työt ovat vaihtelevia. Työpäivät menevät silloin nopeasti.”

Teksti: Elina Vironen
Kuva: Kasper Dalkarl

Ajankohtaista

Energiatehokkuus – mitä se tarkoittaa ja miten käyttää energiaa mahdollisimman tehokkaasti?

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: Syksy 2023

Lue lisää
Energianeuvonta

Aurinkovoimala omakotitaloon – tuota sähköä itse

Lue lisää
Ruoka & reseptit

Kesän paras saaristolaispannari

Lue lisää
Ajankohtaista

Kasvua kovalla työllä

Lue lisää
Ajankohtaista

Kesäloma kännykästä

Lue lisää
Ajankohtaista

Isän ja poikien yhteinen työpaikka

Lue lisää
Ajankohtaista

Ruotsissa jyllää Suomi-buumi

Lue lisää
Vapaalla

Turpaterapiaa Suonenjoella

Lue lisää
Ajankohtaista

Ihmisen parhaat ystävät

Lue lisää
Havaintoja

Tuotekehitystä asiakkaan tarve edellä

Lue lisää
Ajankohtaista

Nelli, Saku, Johanna ja Onni ovat tämän kevään Vaasan Sähkö -stipendiaatteja

Lue lisää