Laddplats för elbilen till egnahemshuset – fyra tips för ett lyckat köp

En laddplats för elbilar är ett smart köp för hemmet: med den kan du ladda din bil säkert. Läs vår artikel om vad du ska tänka på om du har en laddbar hybridbil eller en helelektrisk bil och vill skaffa en laddplats till egnahemshuset.

1) Hur effektiv ska laddplatsen vara? En helelektrisk bil behöver större effekt än en laddbar hybrid

Om du har en laddbar hybrid räcker det med att du köper en laddstation på 3,7 kilowatt för ditt hem, eftersom laddbara hybrider har är relativt litet batteri som du även kan ladda långsammare och med låg effekt. Du hinner ändå ladda batteriet exempelvis under natten.

Helelektriska bilar kan också laddas från en laddstation med en effekt på 3,7 kilowatt. För helelektriska bilar, som har ett större batteri, lönar det sig dock att skaffa en laddstation på 11–22 kilowatt som laddar batteriet snabbare.

Ofta blir köpare av plug in-hybrider så inspirerade av att köra elbil att följande anskaffning blir en helelektrisk bil.

Tänk på att dimensionera laddplatsen efter framtida laddningsbehov, föreslår Vasa Elektriskas utvecklingsingenjör Heino Järvelä.

Om du har både en laddbar hybrid och en elbil och vill ladda bilarna samtidigt kan du skaffa antingen två separata laddstationer eller en gemensam laddstation med två uttag. För detta ändamål räcker det utmärkt med en laddstation på 11–22 kilowatt.

Helelektriska bilar och plug in-hybrider har likadana laddstickproppar, vanligtvis Type-2-stickproppar. De är den vanligaste stickproppstypen i Europa.

2) Smart laddplats för elbilen till hemmet? Experten uppmuntrar till att satsa smart

Det finns två typer av laddstationer för elbilar och laddbara hybrider: enkla laddare och laddare med smarta egenskaper. Så kallade enkla laddare bara laddar batteriet.

Järvelä rekommenderar att du köper en smart laddstation för elbilen eftersom den är det enklaste och mest bekymmersfria alternativet för hemmaladdning. Med hjälp av en smart laddstation kan du exempelvis tidsinställa laddningen på distans.

Med en smart laddstation behöver du inte heller fundera på om hemmet har tillräckligt stora säkringar. Smarta laddplatser kan nämligen anpassa laddningseffekten efter hemmets övriga elförbrukning, vilket förhindrar att huvudsäkringen överbelastas.

Om till exempel bastun och elvärmen är på och det finns annan elförbrukning i hemmet kan bilen minska laddningseffekten, säger Heino Järvelä.

För en enkel laddstation behöver du minst 3 x 25 amperes säkringar i ditt hem. Större säkringar byts av elentreprenörer eller elnätsbolag. Att byta säkringar kostar några tior och en större säkringsstorlek höjer elöverföringsavgiftens grundavgift enligt ditt eget nätbolags prislista.

Om du har en smart elbilsladdare slipper du de här kostnaderna.

En smart laddstation kostar lite mer än en så kallad enkel station. Om du ändå skaffat en värdefull elbil är det dock värt att också satsa på en högklassig laddstation. Sammanlagt kan enheten och dess installation kosta ca 1 500 euro.

En smart laddstation är ekologisk: ”En del av framtidens smarta elsystem”

I framtiden är smarta laddstationer en del av ett smart elsystem, som omfattar bland annat smart smarthemsenheter som installeras i bostadens elskåp. En smart laddstation kan kommunicera med smarthemsenheter.

När du har ett smart elsystem kan energibolagen optimera hemmets energiförbrukning och göra den smartare med tanke på hela elsystemet.

Mindre brådskande laddning av elbilen eller uppvärmning av hemmets bruksvatten kan exempelvis schemaläggas så att de inte sker under tider med stor elförbrukning, såsom på vardagsmorgnar när elförbrukningen ökar i takt med att människor vaknar till den nya dagen.

På så sätt kan man jämna ut elförbrukningens förbrukningstoppar och producera så grön energi som möjligt, då kapaciteten hos förnybara produktionsanläggningar inte överskrids på grund av förbrukningstoppar.

3) Var köper jag en laddstation? Smidigast med nyckelfärdig service

Genom att söka på Google hittar du ett brett utbud av företag som säljer laddstationer, såsom biltillverkare, elbolag och specialiserade försäljare av laddstationer.

När du funderar på hur du kan hitta en pålitlig försäljare av laddstationer kan du till exempel jämföra aktörernas livscykel och rykte: vill du investera i utrustning från marknadens nykomling eller köpa din en laddstation av en välkänd äldre aktör, såsom ett elbolag eller en välkänd biltillverkare med gott rykte?

Heino Järvelä rekommenderar att köpa laddstationen från en firma som även erbjuder installationstjänst.

Allt du behöver veta om att ladda elbilar

Hur laddar jag en hybridbil eller en elbil säkert hemma och på resan? Vilka kablar behöver jag? Lönar det sig att köpa en laddstation för hemmet, eller är det säkert att ladda från ett uttag? Vasa Elektriskas utvecklingsingenjör Heino Järvelä berättar mer.

Läs mer
Dela