Sähköauton latauspiste omakotitaloon – 4 vinkkiä onnistuneeseen hankintaan

Sähköauton latauspiste kotiin on fiksu hankinta: sen avulla saat auton ladattua turvallisesti. Lue tästä jutusta, mitä ladattavan hybridin tai täyssähköautoilijan kannattaa huomioida, kun latauspiste hankitaan omakotitaloon.

1) Kuinka tehokas latauspiste? Täyssähköauto tarvitsee ladattavaa hybridiä enemmän tehoa

Jos sinulla on ladattava hybridi, riittää, että hankit kotiin teholtaan 3,7 kilowattia olevan latauslaitteen, sillä ladattavan hybridin akku on suhteellisen pieni ja hitaampikin lataus riittää. Akku ehtii kuitenkin latautua esimerkiksi yön aikana.

Myös täyssähköautoa voi ladata 3,7 kilowatin tehoisesta latauslaitteesta. Koska täyssähköauton akku on suurempi, voi olla suositeltavaa kuitenkin hankkia teholtaan 11–22 kilowattia oleva latauslaite, niin akun saa ladattua nopeammin.

Usein plug in -hybridin ostajat innostuvat sähköautoilusta niin, että seuraava autohankinta onkin täyssähköauto.

”Kannattaa harkita latauspisteen mitoitus tulevaisuuden lataustarpeen mukaan”, Vaasan Sähkön kehitysinsinööri Heino Järvelä vinkkaa.

Jos sinulla on ladattava hybridi sekä sähköauto ja haluat ladata autoja yhtä aikaa, voit hankkia joko kaksi eri latauslaitetta tai yhden yhteisen, jossa on kaksi pistoketta. Esimerkiksi 11–22 kilowatin tehoinen latauslaite riittää tähän tarkoitukseen mainiosti.

Latauspistokkeet ovat täyssähköautossa ja plug in -hybridissä samanlaiset, yleensä Type-2-pistokkeet. Ne ovat yleisin sähköautojen pistoketyyppi Euroopassa.

2) Älykäs sähköauton latauspiste kotiin? Asiantuntija kannustaa panostamaan älyyn

Sähköauton ja ladattavan hybridin latauslaitteita on kahdenlaisia: älykkäitä latauslaitteita ja niitä, joissa ei ole älyä. Niin sanotut tyhmät latauslaitteet eivät tee muuta kuin lataavat autoa.

Järvelä suosittelee hankkimaan älykkään sähköauton latauslaitteen, sillä se on helpoin ja huolettomin vaihtoehto auton kotilataukseen. Sen avulla voit esimerkiksi ajastaa latauksen etänä kännykästä.

Fiksun latausaseman kohdalla sinun ei myöskään tarvitse miettiä, onko kodin sulakekoko riittävä. Älylatauspiste nimittäin osaa säädellä lataustehoa kodin muun sähkönkulutuksen mukaan, ja näin pääsulake ei ylikuormitu.

”Jos esimerkiksi sauna ja sähkölämmitys ovat päällä, ja kotona on muutakin sähkönkulutusta, auto osaa pienentää lataustehoa”, Heino Järvelä sanoo.

Ei-älykästä latauslaitetta varten kotona täytyy olla vähintään 3 x 25 ampeerin sulakkeet. Suurempia sulakkeita vaihtavat sähköurakoitsijat tai sähköverkkoyhtiöt. Sulakkeiden vaihtaminen maksaa joitain kymppejä, ja suurempi sulakekoko nostaa sähkönsiirtomaksun perusmaksua oman verkkoyhtiösi hinnaston mukaisesti.

Fiksun sähköauton latauslaitteen kohdalla säästyt näiltä kuluilta.

”Älykäs latauslaite maksaa jonkin verran enemmän niin sanottuun tyhmään laitteeseen verrattuna. Jos on kuitenkin hankkinut arvokkaan sähköauton, on hyvä idea panostaa myös laadukkaaseen latauslaitteeseen. Asennuksineen laite voi maksaa noin 1 500 euroa.”

Älykäs latauslaite on ekologinen: ”Osa tulevaisuuden fiksua sähköjärjestelmää”

”Tulevaisuudessa älykäs latauslaite on osa fiksua sähköjärjestelmää, johon kuuluvat muun muassa kodin sähkökaappiin asennettavat älykotilaitteistot. Älylatauslaite osaa keskustella älykotilaitteiston kanssa.”

Kun sähköjärjestelmässä on älyä, energiayhtiöt voivat optimoida kodin energiankäyttöä koko sähköjärjestelmän kannalta fiksummaksi.

Esimerkiksi kiireetöntä sähköauton latausta tai kodin käyttövedenlämmitystä voidaan ohjata pois niiltä ajoilta, kun sähkönkulutus on suurta: vaikkapa arkiaamuisin, kun sähkönkäyttö lisääntyy ihmisten herättyä uuteen päivään.

”Näin sähkönkäytön kulutuspiikkejä saadaan tasattua, ja energiaa voidaan tuottaa mahdollisimman vihreästi, kun uusiutuvien tuotantolaitosten kapasiteetti ei ylity kulutuspiikkien vuoksi.”

3) Mistä hankkia latauslaite? Avaimet käteen -palvelu on kätevin

Googlettamalla löydät ison kirjon sähköauton latauslaitteita myyviä tahoja, kuten autonvalmistajia, sähköyhtiöitä ja latauslaitteisiin erikoistuneita yrityksiä.

Kun mietit, mistä tunnistat luotettavan latauslaitteita myyvän tahon, voit vertailla vaikkapa toimijoiden elinkaarta ja mainetta: haluatko investoida markkinoiden tuoreimman palveluntarjoajan laitteistoon vai pitkäikäisen ja vakaan toimijan, kuten hyvämaineisen sähköyhtiön tai tunnetun autovalmistajan, latauslaitteisiin?

Heino Järvelä suosittelee ostamaan latauslaitteen firmalta, joka tarjoaa myös asennuspalvelun.

”Näin latauslaite tulee asennettua varmasti oikein ja sitä on turvallista käyttää. Sähköasentajan täytyy joka tapauksessa hoitaa asennus, joten miksei ostaa latauspistettä kätevästi avaimet käteen -palveluna.”

4) Mihin sähköauton latauspiste asennetaan? Helppous on pääasia

Mieti ennen asennusta, mihin latauslaite pitäisi asentaa, jotta autoa olisi mahdollisimman mukavaa ja mutkatonta ladata.

Yltäähän latausjohto autosta latauslaitteelle, kun pysäköit peruuttaen tai keula edellä? Halutaanko esteettömyys ottaa huomioon? Esimerkiksi pyörätuolin käyttäjää ajatellen latauspistoke täytyy asentaa tarpeeksi alas.

”Yleinen sääntö on, että latauspisteen voi asentaa maksimissaan 15 metrin päähän kodin sähköpääkeskuksesta, joka sijaitsee useimmiten autotallissa. Näin ei jouduta vetää liian pitkiä kaapeleita”, Järvelä summaa.

Latauslaitteet ovat säänkestäviä, joten latauspistokkeen voi asennuttaa vaikkapa autotallin seinään tai taivasalle.

Kerro toiveistasi asennuspalvelua tilatessa. Jos olet epävarma, kysy apua laitteen sijoitukseen etukäteen asentajalta.

Sähkösopimus omakotitaloon

Tilaa sähkösopimus omakotitaloon muutamassa minuutissa kaikkialle Manner-Suomeen!

Vinkki: Aurinkopaneelit tuovat ilmaisia ajokilometrejä!

”Voit pyytää energiayhtiötä kartoittamaan latauspisteeseen ja aurinkopaneeleihin liittyvät asiat kätevästi samalla kertaa.”

Vaasan Sähköltä saat aurinkosähköjärjestelmiä avaimet käteen -palveluna, turvallisesti asennettuna.

Juttuun on haastateltu myös Motivan asiantuntijaa Taneli Varista.

Sähköauton lataus – kaikki, mitä pitää tietää

Kuinka ladattava hybridi ja sähköauto ladataan turvallisesti kotona ja reissussa? Mitä kaapeleita tarvitsen? Kannattaako kotiin hankkia sähköauton latauslaite, vai onko pistorasiasta lataus turvallista? Vaasan Sähkön kehitysinsinööri Heino Järvelä kertoo.

Lue lisää