Finanssiala haluaa suojella luontoa: ”Kun luonto voi hyvin, bisneskin kukoistaa”

Suuri osa yrityksistä on riippuvaisia luonnosta, jota kulutamme nopeammin kuin se uudistuu. Kun luonto voi hyvin, bisneskin kukoistaa, sanoo Finanssiala ry:n toimitusjohtaja Arno Ahosniemi.

Luonnonsuojelua ja tuotantotaloutta ei ole totuttu liittämään yhteen, mutta nyt tilanne vaikuttaa lupaavalta. Yhä useampi suuryritys ja -sijoittaja on erityisesti viime vuoden aikana nostanut keskeiseksi puheenaiheeksi luonnon arvon ja luontokadon seuraukset.

Luonnon köyhtyminen vaikuttaa kaikkien yritysten liiketoimintaan joko suoraan tai epäsuoraan. Tarjoaahan luonto monella toimialalla paitsi tärkeitä materiaaleja, energiaa ja juomakelpoista juomavettä, myös aineetonta hyvää, kuten tärkeän hyvinvoinnin lähteen.

”Jos ilmastonmuutos muuttaa jonkin raaka-aineen tuotantoalueen sääolosuhteita tai jokin osa maapallosta menee asumiskelvottomaksi, sillä on valtavia vaikutuksia talouteen. Ilman toimivaa luontoa ja maapalloa ei ole toimivaa talouttakaan”, Finanssiala ry:n toimitusjohtaja Arno Ahosniemi kiteyttää.

Rahaa kestävään talouteen

Finanssiala ry oli yksi viime marraskuussa Helsingissä järjestetyn oman alansa luontohuippukokouksen, The Finnish Finance Nature Summitin, järjestäjistä. Luontokatoa käsitelleen kokouksen yksi merkittävimmistä puhujista oli suurpankki JP Morgan Asset Managementin kestävän sijoittamisen johtaja Jennifer Wu.

Hän latoi luontokadosta kaunistelematonta dataa pöytään: jo 75 prosenttia maapallon pinta-alasta on ihmisen merkittävästi muuttamaa, ja nykyisellä luonnonvarojen käytöllä tarvittaisiin 1,6 maapalloa. Ihmiset siis kuluttavat luontoa nopeammin kuin se ehtii uudistua. Huojentavaa on se, että talousala voi olla mukana kääntämässä kehitystä luonnolle suosiolliseen suuntaan.

Wu neuvoo rahoitusmarkkinoita ja talouden toimijoita kiinnittämään luontokatoa torjuttaessa huomiota niihin toimialoihin, joissa vaikutus luontoon on suurin: esimerkiksi ruoka-, lääke- ja energiateollisuuksiin, Suomessa erityisesti metsäteollisuuteen.

Käytännössä pankit ja sijoittajat voisivat siis keskittää rahavirrat niille yrityksille, jotka toimivat kestävän talouden perustalta.

”Esimerkiksi Suomessa eläkeyhtiöt ovat monessa yrityksessä merkittäviä omistajia, joten niillä on paljon sananvaltaa siinä, mihin varoja sijoitetaan”, Ahosniemi sanoo.

Kuluttajat edellyttävät vastuullisuutta

Yritysten toimintaa ohjataan edistämään luonnon monimuotoisuutta myös lainsäädännöllä ja erinäisillä maiden välisillä sopimuksilla. YK:n ilmastokokouksessa Dubaissa saatiin juuri loppuvuodesta aikaan historiallinen sopu, jonka tarkoitus on päästä vähitellen eroon ilmastopäästöjä aiheuttavista fossiilisista polttoaineista, eli öljystä, kivihiilestä ja maakaasusta, ja korvata ne uusiutuvilla energianlähteillä.

Sopimus on merkittävä, mutta yritysten kannattaa miettiä toimintamallejaan ja arvojaan myös tavallisten kuluttajien takia. Ahosniemen mukaan ihmiset ovat nykyään hyvin tiedostavia eivätkä halua rahoittaa luontokatoa aiheuttavaa toimintaa.

”Yritysten ei kannata väheksyä kuluttajavoimaa. Jos yritys ei tarjoa kestävän kehityksen tuotteita ja palveluita, se erottuu kyllä epäedullisesti joukosta. Luonnonsuojelu on nykyään ihan valtavirtaa – business as usual.”

Teksti: Johanna Tilus
Kuva: Mari Lahti

Arno Ahosniemi

  • Tekee avointa ja vastuullista edunvalvontaa suomalaisen finanssialan ja yhteiskunnan parhaaksi Finanssiala ry:n toimitusjohtajana.
  • Työskennellyt aiemmin pitkään journalistina, esimerkiksi vuosina 2013–2023 Kauppalehden vastaavana päätoimittajana ja vuonna 2009 Vaasassa ilmestyneen Pohjalaisen päätoimittajana.
  • Asuu Helsingissä.
  • Perheeseen kuuluvat puoliso, kaksi lukioikäistä lasta ja kääpiösnautseri.
Vapaalla

Hiljaisuus tekee hyvää

Lue lisää
Ajankohtaista

Purjehduksen konkarit

Lue lisää
Ajankohtaista

Merenkulun päästöt kuriin tekoälyn avulla

Lue lisää
Ajankohtaista

Kahvipöydässä oppii energia-alasta

Lue lisää
Ruoka & reseptit

Kesän raikkain drinkki

Lue lisää
Havaintoja

Isoja kysymyksiä – pieniä tekoja

Lue lisää
Kotona

Helpot vinkit auton kesäsiivoukseen

Lue lisää
Kotona

Kyläily on nykyään rentoa, mutta ei spontaania

Lue lisää
Ajankohtaista

Seurataanko pörssisähköä kohta tunnin sijaan varttimuodossa?

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: kesä 2024

Lue lisää
Ajankohtaista

Laki velvoittaa yrityksiä asentamaan sähköauton latauspisteitä

Lue lisää
Ilmiöt

Monen sukupolven koti

Lue lisää