Pörssisähkön hinnan muodostuminen – miten hinta muodostuu?

Pörssisähkön hinnan muodostuminen: hinnan määrää kysyntä ja tarjonta. Tuulinen sää pudottaa pörssisähkön hintaa, ja öisin koittavat pörssisähköasiakkaiden onnentunnit.

Sähkö on siitä erikoinen hyödyke, että sen varastointi on vaikeaa. Sähköverkossa on koko ajan oltava saman verran sähköä kuin sitä kulutetaan. Pörssisähkön hinta muodostuu joka tunnille sähkön kulloisenkin kysynnän ja tarjonnan mukaan.

Pörssisähkön käyttäjillä onkin mahdollisuus vaikuttaa sähkölaskunsa hintaan ajoittamalla sähkönkäyttöään edullisille tunneille.

Pörssisähkön hinta määräytyy sähköpörssissä

Pörssisähkön hinta määräytyy jokaiselle tunnille Nord Pool -sähköpörssissä sähköntuottajien tekemien myyntitarjousten ja sähkön tarvitsijoiden ostotarjousten perusteella.

Öisin sähkönkulutus vähenee, kun suurin osa ihmisistä nukkuu. Silloin kulutuksen kattavat halvimmat tuotantomuodot vesi-, tuuli- ja ydinvoima, ja pörssisähkön tuntihinta painuu pohjalukemiin. Aamuisin, kun teollisuuslaitokset käynnistyvät ja kodeissa otetaan lämpimiä suihkuja, sähkönkulutus kasvaa.

Näin pörssisähkön hinta vaihteli elokuussa 2022. Öisin ja viikonloppuisin hinta painuu lähelle nollaa, arkiaamuina ja -iltoina sähkön kulutus on korkeimmillaan. Varsinkin tuulettomina päivinä tuntihinnat saattavat kohota korkeiksi.

Huippukulutuksen tunteina tarve sähkölle on suuri. Kun kysyntää on paljon, sähköpörssissä menevät läpi myös huomattavasti kalliimmat tuotantotarjoukset. Tällöin sähkön markkinahinta nousee yön edullisimmista tunneista moninkertaisiksi.

Kysynnän määrän lisäksi pörssisähkön hintaan vaikuttaa myös tarjolla olevan sähkön määrä, joka vaihtelee esimerkiksi sään mukaan. Tuulisella säällä tuulivoimalat tuottavat täysillä sähköä, mikä voi laskea pörssisähkön hinnan hyvin alhaiseksi. Lue, miten pörssisähkön tuntihinta vaihtelee.

Pörssisähkö kiinnostaa

Vaasan Sähkön valikoimissa pörssisähkösopimus on ollut toukokuusta 2022 alkaen, ja kysyntää on ollut, kertoo Vaasan Sähkön energiapäällikkö Mikael Mäkelä.

”Osa asiakkaista oli jo pitkään toivonut sitä meidän tarjontaamme.”

Lue kokemuksia pörssisähköstä: millaiseen talouteen pörssisähkö sopii?

Pörssisähköstä hyötyvät esimerkiksi sähkön pientuottajat, jotka myyvät omien aurinkopaneeliensa tuotantoa verkkoon. Päivätuntien korkeat pörssihinnat ovat houkutelleet monet aurinkosähköinvestointeihin.

”Verkkoomme on tullut nopeasti ennätysmäärä pientuotantoa”, Mäkelä kertoo.

Aurinkoisten kesäpäivien tuotanto on tyypillisesti parhaimmillaan, kun sähkön hinta on korkea. Jos tuotantoa riittää myytäväksi, siitä saa hyvän hinnan.

Sähköpörssissä sähkön osto- ja myyntitarjoukset vuorokauden kullekin tunnille järjestetään suuruusjärjestykseen. Tunnin pörssihinta määräytyy kysyntä- ja tarjontakäyrien leikkauspisteessä.

Vaasan Sähkön pörssisähköasiakkaana hyötyy siitä, jos esimerkiksi oman lämminvesivaraajan lämmityksen tai sähköauton latauksen voi ajoittaa halvimman sähkön tunneille. Jos voit kohdistaa sähkönkulutustasi yöaikaan, voit säästää samalla selvää rahaa ja osallistua koko Suomen sähköverkon tasapainottamiseen.

Lue Mikael Mäkelän vinkit, kenelle pörssisähkö sopii parhaiten ja miten pörssisähköasiakas voi säästää sähkölaskussa.

Tee pörssisähkösopimus

Ajankohtaista

Tehokasta säästöä

Lue lisää
Energianeuvonta

Kodin sähkönkulutus – mistä se muodostuu

Lue lisää
Ajankohtaista

Kaukolämpöä hukkalämmöstä

Lue lisää
Energianeuvonta

5 + 1 tapaa säästää sähkölaskussa

Lue lisää
Ajankohtaista

Tärkeää saada olla keskeneräinen

Lue lisää
Energianeuvonta

Aurinkovoimala omakotitaloon – tuota sähköä itse

Lue lisää
Ajankohtaista

Comsel System: Järkeä energiankäyttöön

Lue lisää
Ajankohtaista

Sähkö vähentää liikenteen päästöjä

Lue lisää
Ajankohtaista

Vastuullista sähkönsiirtoa

Lue lisää
Ajankohtaista

Analogian kaipuu: Harrastuksena filmikuvaus

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: Talvi 2023-2024

Lue lisää
Ajankohtaista

Tervetuloa takaisin, vinyylilevy

Lue lisää