Kannattaako pörssisähkö 2023? Lue asiantuntijan 5 neuvoa.

Pörssisähkösopimus on pitkän päälle edullisin tapa hankkia sähköä. Kannattaako pörssisähkö valita ja kenelle se sopii? Vaasan Sähkön energiapäällikkö Mikael Mäkelä antaa vinkit pörssisähköä harkitsevalle.

Kannattaako pörssisähkö valita? Vinkit pörssisähköä harkitsevalle

Pörssisähkösopimus kiinnostaa yhä useampia suomalaisia. Useimpien pörssisähköasiakkaiden valinnan on ratkaissut raha. Pörssisähkösopimus on ollut pitkällä tähtäimellä edullisin, vaikka sähkön hinta onkin vaihdellut vuorokauden- ja vuodenajan mukaan.

Esimerkiksi vuonna 2019 pörssisähköasiakkaita hemmoteltiin todella alhaisilla sähkönhinnoilla. Yöllä ja kesäaikaan tyypillinen tuntihinta oli alle sentin luokkaa, ja vain talven pakkasilla hinta kipusi yli 10 sentin kilowattitunnilta – ja sekös kirpaisi tarkan euron pörssisähköasiakasta.

Sittemmin sähkömarkkinoiden tilanne on muuttunut. Energian kysyntä ylittää ajoittain tarjonnan, ja pörssin hintavaihtelut ovat entistä suurempia. Lue, miten pörssisähkön hinta muodostuu.

Minkälaiselle sähkönkäyttäjälle pörssisähkösopimus on kannattava vaihtoehto?

Vinkit pörssisähköä harkitsevalle

  1. Pohdi, kestääkö taloutesi ajoittain korkeat hinnat

Jos sähkönkulutuksesi on pientä, eivät korkeiksikaan kohoavat sähkön pörssihinnat kaada talouttasi. Jos siedät riskiä, pörssisähköasiakkaana pääset nauttimaan myös halvoista tuntihinnoista.

  1. Mieti, oletko valmis siirtämään kulutustasi halvoille tunneille

Käytätkö sähköä juuri silloin kuin kaikki muutkin? Sähkö on halvimmillaan, kun tuotantoa on paljon ja kulutus on pientä. Tutki omaa kulutusdataasi ja katso, miten sähkön pörssihinta on samaan aikaan vaihdellut. Sähkön pörssihintoja viimeisen vuoden ajalta voi tutkia sahko.tk-verkkopalvelussa.

Vaasan Sähkön sovellus ja Fingridin Tuntihinta-kännykkäsovellus taas kertoo tulevan vuorokauden pörssihinnat kullekin tunnille. Olisitko valmis ajastamaan pesukoneen tai sähköautosi latauksen niille tunneille, joina sähkö on halpaa? Lue, miten pörssisähkön tuntihinta vaihtelee.

  1. Ota selvää, voisitko automatisoida kulutuksen seurannan ja sähkölaitteiden ohjauksen

Huolettomin ratkaisu on antaa sähköpörssin hintojen seuranta ja sähkölaitteiden ohjaus automaation huoleksi. Lämminvesivaraajien, lämpöpumppujen ja lattialämmitystermostaattien ohjaukseen on tarjolla sähkön hinnan huomioivia älyratkaisuja.

Jos automatisointi on sinulle mahdollista, pörssisähkösopimus voi olla kannattava valinta.

  1. Etsi talouden pahimmat sähkösyöpöt

Sähkösopimuksesta riippumatta on hyvä käydä läpi oma sähkönkäyttönsä. Hyvä työkalu tuntikulutuksen seurantaan on Vaasan Sähkön Online-palvelu tai mobiilisovellus. Kodista saattaa löytyä yllättäviä sähkönkuluttajia, kuten vanha jättikokoinen arkkupakastin tai märkätilojen lattialämmitys. Vanhojen sähkölaitteiden uusiminen tai uusi ohjelmoitava lattialämmityksen termostaatti saattavat tuoda nopeita säästöjä sähkölaskuun.

  1. Pohdi, ryhtyisitkö itse sähköntuottajaksi

Aurinkosähkön pientuottajana voi itse hyötyä sähkön korkeista hinnoista.

”Asiakkaamme ovat saaneet kesän aikana isoja hyvityslaskuja. Oma sähkönkulutus verkosta on tippunut kesäaikana hyvin lähelle nollaa, ja isolla aurinkopaneelijärjestelmällä sähköä on riittänyt myös verkkoon myytäväksi”, kertoo Mikael Mäkelä.

Kannattaako pörssisähkö pitkällä aikavälillä?

Pörssisähkö sopii parhaiten aktiivisesti kulutustaan seuraavalle euronvenyttäjälle.

Monet vierastavat ajatusta pörssihintaisesta sopimuksesta sen takia, että korkeat pörssihinnat ovat aika ajoin uutisotsikoissa. Mikael Mäkelä muistuttaa, että poikkeuksellisen alhaiset hinnat eivät ole samaan tapaan uutisaiheita, mutta niitäkin on nähty. Tuulisilla säillä pörssisähkön markkinahinta painuu ajoittain jopa negatiiviseksi.

Pörssisähkö sopii sähköautoilijalle

Esimerkiksi sähköauton omistajille pörssisähkö on pohtimisen arvoinen vaihtoehto. Kotilatausasemien tehot ovat tyypillisesti 11 tai 22 kilowattia, parhaimmillaan siis usean sähkökiukaan verran.

Vaasan Sähkö kehittää pörssisähköasiakkailleen älykästä latausratkaisua yhdessä vaasalaisen teknologiayritys Comselin kanssa. Se ajoittaa auton latauksen fiksusti halvimpien tuntien aikaan. Latauksen ajastus usein kalliiden iltatuntien sijaan öiseen aikaan kannattaa.

”Lopputulos on täysin sama: auton akku on täynnä aamulla, kun lähdet töihin. Olet kuitenkin säästänyt merkittävästi rahaa”, Mikael Mäkelä sanoo.

Monille asiakkaille pörssisähkö on siis pohtimisen arvoinen vaihtoehto. Entä milloin pörssisähköä ei voi suositella?

”Esimerkiksi silloin, jos kotona on suora sähkölämmitys eikä varaavaa takkaa. Tai jos käytät sähköä pääasiassa päiväsaikaan, etkä pysty siirtämään kulutusta halvoille tunneille”, Mäkelä sanoo.

Lue kokemuksia pörssisähköstä: millaiseen talouteen pörssisähkö sopii?

Tee pörssisähkösopimus

Ilmiöt

Monen sukupolven koti

Lue lisää
Ilmiöt

Avaruuskeskus auttaa yrityksiä

Lue lisää
Vastuullisuus

Tuulivoimaloiden lapojen kierrätys kehittyy

Lue lisää
Ajankohtaista

Finanssiala haluaa suojella luontoa: ”Kun luonto voi hyvin, bisneskin kukoistaa”

Lue lisää
Ajankohtaista

Purjo-perunasosekeitto lämmittää talven keskellä

Lue lisää
Ajankohtaista

Energiatehokkuutta vanhaan taloon: 4 keinoa vaikuttaa laskuun!

Lue lisää
Ajankohtaista

Uteliaisuus vie eteenpäin

Lue lisää
Vapaalla

Vöyrin mäkikotkat: ”Parasta on lentää!”

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: kevät 2024

Lue lisää
Ajankohtaista

Tehokasta säästöä

Lue lisää
Energianeuvonta

Kodin sähkönkulutus – mistä se muodostuu

Lue lisää
Ajankohtaista

Kaukolämpöä hukkalämmöstä

Lue lisää