Pörssisähkön tuntihinnan vaihtelut. Milloin sähkö on edullisinta?

Pörssisähkön tuntihinnassa voi olla suuriakin eroja. Viikonloppuisin ja öisin pörssisähkö on usein halpaa. Kalliita tunteja vältellessä tulee myös edistäneeksi koko maan sähköverkon tasapainoa.

Pörssisähkön tuntihinta vaihtelee –  kalliita tunteja kannattaa karttaa

Pörssisähkön tuntihinnassa voi olla suuriakin eroja. Viikonloppuisin ja öisin pörssisähkö on usein halpaa. Kalliita tunteja vältellessä tulee myös edistäneeksi koko maan sähköverkon tasapainoa.

Vaasan Sähkön energiapäällikkö Mikael Mäkelällä on työnsä puolesta hyvä tuntuma tulevan vuorokauden sähkön tuntihintoihin. Aktiivinen pörssisähköasiakas seuraa pörssisähkön tuntihintoja Mäkelän tapaan – ja tekee kotonaan oikeastaan ihan samaa työtä kuin sähköyhtiön ammattilaiset. Hän miettii, miten leikata sähkönkulutustaan, ja pohtii tulevaisuuden investointeja. Kannattaisiko investoida vaikkapa lämminvesivaraajan älykkääseen ohjaukseen? Veden lämmittäminen yön halpoina tunteina näkyy pian säästettyinä euroina.

Vuorokauden kalleimmat tunnit osuvat tyypillisesti arkiaamuihin ja -iltoihin. Sääkin vaikuttaa. Kylmä sää lisää sähkönkulutusta ja nostaa sähkön pörssihintaa. Tuulinen sää taas lisää sähköntuotantoa, kun tuulivoimaloiden tuotanto kattaa merkittävän osan sähkönkulutuksesta. Tällöin sähkön pörssihinta on alhaisimmillaan, ja pörssisähkön ostaja tyytyväinen.

Lue Mikael Mäkelän vinkit, kenelle pörssisähkö sopii parhaiten ja miten pörssisähköasiakas voi säästää sähkölaskussa.

Pörssisähkön tuntihintaa voi seurata puhelimelta

Pörssisähkön ostajan varma tuntomerkki on pörssisähkön hintoja seuraava kännykkäsovellus. Esimerkiksi Vaasan Sähkön sovelluksessa ja Fingridin Tuntihinta-sovelluksella saa kulloisenkin pörssihinnan oman kännykkänsä näytölle. Tulevan vuorokauden pörssihinnat julkaistaan päivittäin kello 14. Hintoja seuraamalla syntyy nopeasti näppituntuma siihen, miten hinnat vaihtelevat vuorokauden mittaan.

Tuntihinta-sovelluksen voi asettaa hälyttämään, jos pörssisähkön tuntihinta nousee yli käyttäjän asettaman rajan. Näin sovellus auttaa säätelemään omaa sähkönkäyttöä reaaliajassa hinnan kehityksen mukaan.

Fingridin Tuntihinta-sovelluksesta on helppo seurata pörssisähkön tuntihintaa.

Parhaan hyödyn pörssisähkösopimuksesta saa, kun ui vastavirtaan: käyttää sähköä silloin, kun muut eivät sitä tee. Ennen sähkökiukaan lämmitystä vilkaisu tulevan tunnin hintoihin kertoo, maksaako saunan lämmitykseen kuluva noin 10 kilowattituntia sähköä 50 senttiä vai viisi euroa.

Lue kokemuksia pörssisähköstä: millaiseen talouteen pörssisähkö sopii?

Pörssisähkösopimus kannustaa ajoittamaan kulutusta fiksusti

Vakiohintainen ja edullinen sähkö on saanut monet lykkäämään vanhojen, energiaa tuhlaavien sähkölaitteiden uusimista. Vakiohinta ympäri vuorokauden ei myöskään kannusta ajoittamaan kulutusta järkevästi, vaikka siitä hyötyisivät kaikki muutkin sähkönkäyttäjät.

Huoli sähkön riittävyydestä energiamurroksen keskellä näyttääkin saaneen juuri pörssisähkön käyttäjät ensimmäisenä liikkeelle. Sähköyhtiöillä on havaintoja siitä, että pörssisähköön siirtyneet asiakkaat ovat vähentäneet energiankulutustaan enemmän kuin kiinteähintaisen sopimuksen solmineet asiakkaat.

Näin sähkön pörssihinta vaihteli viikolla 35, maanantaista 29.8.2022 sunnuntaihin 4.9.2022. Yöaikaan hinta painui alas. Hintapiikit nähdään tyypillisesti arkisin kello 9 ja 18 aikoihin.

 

 

Kulutuksen säätämisestä hyötyy koko yhteiskunta

Pörssisähkön tuntihinnoittelu ja entistä parempi hintatietoisuus muuttaa koko yhteiskuntaa energiatehokkaammaksi.

”Tehokas sähkönkäyttö on tärkeää, sillä sähkönkulutus lisääntyy, kun koko yhteiskuntamme on sähköistymässä”, Mikael Mäkelä pohtii.

Pörssisähkön suuret hinnanvaihtelut kertovat siitä, että sähkö on niukka hyödyke ja huippukulutuksen aikaan käytössä ovat kaikkein kalleimmatkin tuotantomuodot. Jos kaikki sähkönkäyttäjät pystyisivät näitä hetkinä vähentämään kulutusta muutamalla prosentilla, leikkautuisivat sähkön hintapiikit radikaalisti. Lue, miten pörssisähkön hinta muodostuu.

”Kun alat säätää omaa kulutustasi halvimmille tunneille, se tarkoittaa, että kulutus ja tuotanto vastaavat tunti tunnilta paremmin toisiaan ja koko valtakunnan sähköjärjestelmä pysyy entistä paremmin tasapainossa”, Mäkelä sanoo.

Samalla kun pienentää omaa sähkölaskuaan, tulee siis osallistuneeksi talkoisiin, joissa säädetään valtakunnanverkkoa parempaan tasapainoon.

”Se on hauska ajatus, että sinun tekemiselläsi on merkitystä koko yhteiskunnan hyvinvointiin. Ja jos ryhdyt vielä sähkön pientuottajaksi, toiset voivat hyödyntää sinun tuottamaasi sähköä”, Mäkelä kannustaa.

Tee pörssisähkösopimus

Ilmiöt

Monen sukupolven koti

Lue lisää
Ilmiöt

Avaruuskeskus auttaa yrityksiä

Lue lisää
Vastuullisuus

Tuulivoimaloiden lapojen kierrätys kehittyy

Lue lisää
Ajankohtaista

Finanssiala haluaa suojella luontoa: ”Kun luonto voi hyvin, bisneskin kukoistaa”

Lue lisää
Ajankohtaista

Purjo-perunasosekeitto lämmittää talven keskellä

Lue lisää
Ajankohtaista

Energiatehokkuutta vanhaan taloon: 4 keinoa vaikuttaa laskuun!

Lue lisää
Ajankohtaista

Uteliaisuus vie eteenpäin

Lue lisää
Vapaalla

Vöyrin mäkikotkat: ”Parasta on lentää!”

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: kevät 2024

Lue lisää
Ajankohtaista

Tehokasta säästöä

Lue lisää
Energianeuvonta

Kodin sähkönkulutus – mistä se muodostuu

Lue lisää
Ajankohtaista

Kaukolämpöä hukkalämmöstä

Lue lisää