Sähkön hinta on kuuma aihe Suomessa ja maailmalla – mistä on kyse? Asiantuntijamme vastaa

Energiamarkkinat ja sähkön hinta ovat aiheita, jotka puhututtavat tällä hetkellä erityisen paljon. Tilanne on varsin moniulotteinen, eikä sille ole olemassa yksinkertaista selitystä. Esitimme Vaasan Sähkön energiapäällikkö Mikael Mäkelälle muutaman kysymyksen aiheeseen liittyen.

Mitä energiamarkkinoilla tapahtuu tällä hetkellä?

Hinnat energiamarkkinoilla ovat olleet nousussa koko vuoden 2021 ajan. Loppuvuodesta tilanne on kärjistynyt entisestään ja hintojen nousu on ollut historiallisen voimakasta.

Tilanteen taustalla on monta vaikuttavaa tekijää. Syyt ulottuvat Eurooppaan ja jopa muihin maanosiin asti.

Keski-Euroopan hintoja on nostanut esimerkiksi se, että kaasuvarastot siellä ovat alhaisella tasolla. Maakaasu on Euroopassa yleinen sähkön ja lämmön polttoaine ja Pohjoismaiden yhä laajentuneet siirtoyhteydet Keski-Eurooppaan aiheuttavat sen, että Euroopan hintatasot vaikuttavat myös Suomen hintoihin.

Vähäsateinen kesä, jonka seurauksena Norjan ja Ruotsin vesivarastot ovat poikkeuksellisen alhaisella tasolla, on myös vaikuttanut tilanteeseen.

Vähäsateista kesää seurannut aikainen ja kylmä talvi on nostanut runsaasti sähkön kulutusta.

Vuosi on lisäksi ollut vähätuulinen, jonka vuoksi tuulivoimatuotanto on ollut osittain alhaisemmalla tasolla edelliseen vuoteen verrattuna.

Näistä syistä energiantuotannossa käytetään nyt enemmän säädettävissä olevia tuotantomuotoja, ja sen myötä myös fossiilisia polttoaineita.

Päästöoikeuksien hinnat ovat myös nousseet – vajaassa vuodessa hinnat ovat kolminkertaistuneet. Fossiilisten polttoaineiden käyttö maksaa siksi tällä hetkellä huomattavasti enemmän kuin aikaisemmin, mikä myös nostaa sähkön hintaa.

Kiteytettynä tilanne on, että sähkön kysyntä koko Euroopassa on korkealla tasolla samalla kun tarvittava sähkö joudutaan tuottamaan aiempaa kalliimmalla. Suomi on hyvin vahvasti tuontienergian varassa varsinkin kylminä pakkaspäivinä.

Mistä saan selville, minkälainen sähkösopimus minulla on?

Vaasan Sähkön asiakkaana voit tarkistaa sähkösopimustyyppisi kirjautumalla meidän mobiilisovellukseen tai Online-palveluun. Voit myös tarkistaa sen sähkölaskultasi.

Mistä tiedän, koskeeko hinnannousu minua?

Jos sinulla on Vaasan Sähkön määräaikainen sähkösopimus, ei kuluttamasi energian hinta nouse päivittäisten markkinamuutosten mukana, vaan pysyy samana koko sopimuskauden ajan. Sopimuskauden päättymisajankohdan voit tarkistaa mobiilisovelluksesta, Online-palvelusta tai sähkölaskultasi.

Jos sinulla on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus Vaasan Sähköltä, voi sopimushinta muuttua asiakkuutesi aikana. Energian hinta ei kuitenkaan elä päivittäisten markkinamuutosten mukana, vaan mahdollisten hinnankorotusten kohdalla saat meiltä aina ilmoituksen korotuksesta kirjeitse hyvissä ajoin ennen muutosta.

Mitä on pörssisähkö?  

Pörssisähkö, tai spot-hintainen sähkö on markkinahintaista sähköä, jonka hinta määrittyy tuntikohtaisesti sähköpörssin markkinahinnan mukaan. Vaasan Sähköllä ei tällä hetkellä ole tarjolla pörssisähkötuotteita ja meidän asiakkaista vain murto-osalla on pörssihintainen sähkötuote käytössä.

Mitä energiamarkkinoilla oletetaan tapahtuvan tulevaisuudessa?

Energiamarkkinoiden tämänhetkinen tilanne on ennennäkemätön, joten tulevaisuutta on vaikea ennustaa. Kuitenkin yleisesti uskotaan, että sähkömarkkinoilla tullaan tulevaisuudessa näkemään enemmän vaihteluita hinnoissa, kuin mihin aiemmin on totuttu.

Vaasan Sähkön tavoitteena on tarjota asiakkailleen sähkötuotteita, joiden hinnat ovat mahdollisimman vakaita. Panostammekin tällä hetkellä energiajärjestelmän ratkaisuihin, joilla pyritään tasapainottamaan hintavaihteluiden vaikutusta tulevaisuudessa.

Keskeinen ratkaisu on esimerkiksi energian varastointi. Tarkoituksena on, että energiaa varastoidaan ylijäämätuotannon aikana, kun kysyntä on pientä. Kun taas kysyntä kasvaa ja perustuotanto on heikkoa, voidaan aikaisemmin varastoidusta energiasta saada lisää tarvittavaa tuotantoa.

Myös erilaiset älykkäät energiaoptimointiin liittyvät ratkaisut tulevat olemaan tässä tärkeässä roolissa. Älykkäiden ratkaisujen avulla energiankulutusta voidaan optimoida datan avulla niin kotona kuin työpaikoillakin.

Optimointi parantaa energiatehokkuutta ja laajentaa uusiutuvien energiamuotojen käyttömahdollisuuksia.

Miten toimia, jos joudun tekemään uuden sähkösopimuksen hintamyrskyn keskellä?

Tilanteessa, jossa hinnat muuttuvat lyhyelläkin aikavälillä, voi olla paikallaan valita sähkötuote, jonka sopimusehdot mahdollistavat nopeat muutokset.

Jos olet muuttamassa uuteen osoitteeseen ja sinulla on voimassa Vaasan Sähkön määräaikainen sähkösopimus, on sinun mahdollista jatkaa sopimustasi samalla hinnalla uudessa osoitteessasi sopimuskauden loppuun saakka. Olethan tässä tapauksessa erikseen yhteydessä asiakaspalveluumme.

Jos sinulla on tällä hetkellä Vaasan Sähkön toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, emme valitettavasti voi jatkaa sopimustasi samaan sopimushintaan uudessa osoitteessasi. Jos haluat jatkaa meidän asiakkaanamme, on sinun tässä tapauksessa tehtävä uusi sopimus uuteen osoitteeseesi.

Asutko omakotitalossa?

Lue artikkelista, mistä sähkönkulutus omakotitalossa koostuu.

Lue lisää omakotitalon sähkönkulutuksesta
Ajankohtaista

Laki velvoittaa yrityksiä asentamaan sähköauton latauspisteitä

Lue lisää
Ilmiöt

Monen sukupolven koti

Lue lisää
Ilmiöt

Avaruuskeskus auttaa yrityksiä

Lue lisää
Vastuullisuus

Tuulivoimaloiden lapojen kierrätys kehittyy

Lue lisää
Ajankohtaista

Finanssiala haluaa suojella luontoa: ”Kun luonto voi hyvin, bisneskin kukoistaa”

Lue lisää
Ajankohtaista

Purjo-perunasosekeitto lämmittää talven keskellä

Lue lisää
Ajankohtaista

Energiatehokkuutta vanhaan taloon: 4 keinoa vaikuttaa laskuun!

Lue lisää
Ajankohtaista

Uteliaisuus vie eteenpäin

Lue lisää
Vapaalla

Vöyrin mäkikotkat: ”Parasta on lentää!”

Lue lisää
Markkinakatsaus

Sähkömarkkinakatsaus: kevät 2024

Lue lisää
Ajankohtaista

Tehokasta säästöä

Lue lisää
Energianeuvonta

Kodin sähkönkulutus – mistä se muodostuu

Lue lisää