Så här blåste Vasaborna god energi

Har du sett vår reklamfilm på tv? Den där en hel del entusiastiska Vasabor tillsammans blåser och skapar så mycket vindenergi, att hela staden och Finland lyser upp? Här avslöjar vi några detaljer om hur filmen blev gjord.

I början av december stirrade vi på väderprognoserna eftersom vi skulle filma. Att filma mitt i vintern och sträva efter en film som funkar alla årstider är inte det lättaste. Men vilken tur vi hade! Just de dagar vi skulle filma så höll sig snöstormarna borta! Så fort filmkamerorna riggades upp sken solen som vilken fin sommardag som helst – men med lägre temperaturer, förstås. Våra skådespelare fick värma sig under varma dunjackor under pauserna för att sedan verka oberörda av kylan framför kameran.

Bekanta Vasavyer i Helsingfors

Vi ville att filmen skulle ge en äkta känsla av Vasa, och därför gjordes de mesta tagningarna här. Vissa tagningar måste dock göras i Helsingfors, och för det körde produktionsteamet runt på Vasas gator för att insupa typiska vyer och kunna efterapa dem i Helsingfors. Exempelvis busshållplatsen och stranden är filmade i Helsingfors.

Busshållplatsen fick sin makeover och gjordes om genom att byta ut en spårvagnshållplatsskylt mot en busshållplatsskylt. Helsingfors ruttkarta byttes ut mot den i Vasa, en Vasaskylt placerades på hållplatsens tak och spårvagnshållplatsens namn täcktes. Genom att ännu föna bort snön runtom hållplatsen kunde man konstatera, att man hade skapat en genuin Vasahållplats och trollat fram en solig sommardag. Det låter komplicerat, men det här gjordes mycket snabbt och effektivt.

Nästan som på Strömsö

Att göra en film kräver noggranna planer och tidsscheman. Men ett proffsteam vet att det måste finnas rum för små misstag. Som till exempel under tagningen i Replot där fiskaren skulle filmas bredvid Replot bro. Allt var klart, kameror och ljus var på sin plats. Och plötsligt konstaterar teamet att allt är uppställt framför fel båt – det var ju inte där fiskaren skulle stå! Ner med kameror och lampor och upp med dem igen vid följande båt – och det snabbt, för annars hinner solen gå ner!

Kolla filmen fast du skulle ha sett den tidigare – nu med helt nya ögon!