
Rabarberdags!
Rabarber är ett säkert tecken på sommar för många. Första skörden blir till en fräsch rulltårta som passar perfekt både till vardags och på festbordet.
Till en rulltårta (12 bitar) behöver du:
Rabarberkompott
- 1 l (ca 400 g) rabarber
- 1 ½ dl socker
- ½ dl vatten
- 1 tsk vaniljsocker
Rulltårta
- 4 ägg
- 1 ½ dl socker
- 1 d vetemjöl
- 1 dl potatismjöl
- 1 tsk bakpulver
- ½ tsk malen kardemumma
Fyllning
- 2 dl rabarberkompott
- 1 dl vispgrädde eller växtbaserad grädde
- 1 pkt (200 g) vaniljfärskost eller ett växtbaserat alternativ
Dekorering
- 1 dl vispgrädde
- 1 tsk socker florsocker
- Ätbara blommor
Laga kompotten i förväg
Skölj rabarberstjälkarna, skär dem i bitar och lägg dem i en kastrull. Koka på medelvärme tills rabarbern är mjuk. Rör om emellanåt. Tillsätt sockret, vattnet och vaniljsockret. Låt svalna till rumstemperatur och ställ i kylskåp.
Grädda rulltårtsbottnen
Vispa äggen och sockret till ett tjockt skum. Blanda de torra ingredienserna och vänd varsamt ner dem i smeten. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en bakplåt. Sätt ugnen på 225 grader och grädda i mitten i ca 6 minuter.
Låt bottnen svalna
Stjälp bottnen på ett sockrat bakplåtspapper och ta bort pappret som bottnen gräddades på. Låt svalna i 5 minuter och täck över med ett nytt bakplåtspapper.
Bred på fyllningen
Vispa grädden till ett fast skum. Tillsätt färskosten i ett par omgångar medan du rör om. Bred ut fyllningen på den svalnade rulltårtsbottnen. Bred på rabarberkompotten och rulla ihop bottnen stramt. Slå in rulltårtan i ett bakplåtspapper och låt ligga i kylskåp i en timme.
Dags att dekorera
Vispa resten av grädden till ett skum. Smaksätt med socker och spritsa på rulltårtan. Sila florsocker på ytan och dekorera med ätbara blommor.
HÄRLIG KLASSIKER
Tidigt på sommaren är rabarbern grön, men du kan ge kompotten lite färg genom att tillsätta ett par jordgubbar. Om du använder rabarber ur frysen så behöver du inte tillsätta vatten i kompotten.

Recept: Minna Rautio-Pakaste
Bild: Mari Lahti
Annat intressant innehåll för dig
-
Mat & receptHöstens godaste svamppasta
Kantareller eller trattkantareller kan enkelt förvandlas till en aningen finare svamppasta. Grönkål och timjan sätter pricken över i:et.
-
På fritidenEn paus från vardagen med likasinnade
Föreningen för terrängcykling och downhill Trail Riders Vaasa kombinerar cyklandets glädje med byggande och underhåll av cykelstigar. Gemenskapen håller huvudet…
-
AktuelltEtt hem för koldioxidsnåla investeringar
Finland lockar koldioxidsnåla investeringar som sätter fart på den ekonomiska tillväxten och hjälper oss att uppfylla klimatmålen.