
rabarberdags!
Rabarber är ett säkert tecken på sommar för många. Första skörden blir till en fräsch rulltårta som passar perfekt både till vardags och på festbordet.
Laga kompotten i förväg
Skölj rabarberstjälkarna, skär dem i bitar och lägg dem i en kastrull. Koka på medelvärme tills rabarbern är mjuk. Rör om emellanåt. Tillsätt sockret, vattnet och vaniljsockret. Låt svalna till rumstemperatur och ställ i kylskåp.
Grädda rulltårtsbottnen
Vispa äggen och sockret till ett tjockt skum. Blanda de torra ingredienserna och vänd varsamt ner dem i smeten. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en bakplåt. Sätt ugnen på 225 grader och grädda i mitten i ca 6 minuter.
Låt bottnen svalna
Stjälp bottnen på ett sockrat bakplåtspapper och ta bort pappret som bottnen gräddades på. Låt svalna i 5 minuter och täck över med ett nytt bakplåtspapper.
Bred på fyllningen
Vispa grädden till ett fast skum. Tillsätt färskosten i ett par omgångar medan du rör om. Bred ut fyllningen på den svalnade rulltårtsbottnen. Bred på rabarberkompotten och rulla ihop bottnen stramt. Slå in rulltårtan i ett bakplåtspapper och låt ligga i kylskåp i en timme.
Dags att dekorera
Vispa resten av grädden till ett skum. Smaksätt med socker och spritsa på rulltårtan. Sila florsocker på ytan och dekorera med ätbara blommor.
Till en rulltårta (12 bitar) behöver du:
Rabarberkompott
- 1 l (ca 400 g) rabarber
- 1 ½ dl socker
- ½ dl vatten
- 1 tsk vaniljsocker
Rulltårta
- 4 ägg
- 1 ½ dl socker
- 1 d vetemjöl
- 1 dl potatismjöl
- 1 tsk bakpulver
- ½ tsk malen kardemumma
Fyllning
- 2 dl rabarberkompott
- 1 dl vispgrädde eller växtbaserad grädde
- 1 pkt (200 g) vaniljfärskost eller ett växtbaserat alternativ
Dekorering
- 1 dl vispgrädde
- 1 tsk socker florsocker
- Ätbara blommor
HÄRLIG KLASSIKER
Tidigt på sommaren är rabarbern grön, men du kan ge kompotten lite färg genom att tillsätta ett par jordgubbar. Om du använder rabarber ur frysen så behöver du inte tillsätta vatten i kompotten.

Recept: Minna Rautio-Pakaste
Bild: Mari Lahti
Annat intressant innehåll för dig
-
Mat & recept
rabarberdags!
Rabarber är ett säkert tecken på sommar för många. Första skörden blir till en fräsch rulltårta som passar perfekt både…
-
Iakttagelser
Datasäkerhet i framkant
Vasa Elektriskas datasäkerhetschef Vesa Perkiö skriver i sin kolumn om hur ytterst viktigt det har blivit i dagens värld att…
-
Fenomen
Ny tid för dansbanor
Dansbanetraditionen har fått nya nyanser. Allt yngre har hittat sin väg till dansbanorna – ofta inspirerade av sociala medier –…