Laga kompotten i förväg

Skölj rabarberstjälkarna, skär dem i bitar och lägg dem i en kastrull. Koka på medelvärme tills rabarbern är mjuk. Rör om emellanåt. Tillsätt sockret, vattnet och vaniljsockret. Låt svalna till rumstemperatur och ställ i kylskåp.

Grädda rulltårtsbottnen

Vispa äggen och sockret till ett tjockt skum. Blanda de torra ingredienserna och vänd varsamt ner dem i smeten. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en bakplåt. Sätt ugnen på 225 grader och grädda i mitten i ca 6 minuter.

Låt bottnen svalna

Stjälp bottnen på ett sockrat bakplåtspapper och ta bort pappret som bottnen gräddades på. Låt svalna i 5 minuter och täck över med ett nytt bakplåtspapper.

Bred på fyllningen

Vispa grädden till ett fast skum. Tillsätt färskosten i ett par omgångar medan du rör om. Bred ut fyllningen på den svalnade rulltårtsbottnen. Bred på rabarberkompotten och rulla ihop bottnen stramt. Slå in rulltårtan i ett bakplåtspapper och låt ligga i kylskåp i en timme.

Dags att dekorera

Vispa resten av grädden till ett skum. Smaksätt med socker och spritsa på rulltårtan. Sila florsocker på ytan och dekorera med ätbara blommor.

Till en rulltårta (12 bitar) behöver du:

Rabarberkompott

  • 1 l (ca 400 g) rabarber
  • 1 ½ dl socker
  • ½ dl vatten
  • 1 tsk vaniljsocker

Rulltårta

  • 4 ägg
  • 1 ½ dl socker
  • 1 d vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ tsk malen kardemumma

Fyllning

  • 2 dl rabarberkompott
  • 1 dl vispgrädde eller växtbaserad grädde
  • 1 pkt (200 g) vaniljfärskost eller ett växtbaserat alternativ

Dekorering

  • 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk socker florsocker
  • Ätbara blommor

HÄRLIG KLASSIKER

Tidigt på sommaren är rabarbern grön, men du kan ge kompotten lite färg genom att tillsätta ett par jordgubbar. Om du använder rabarber ur frysen så behöver du inte tillsätta vatten i kompotten.

Kuvituskuva

Recept: Minna Rautio-Pakaste
Bild: Mari Lahti

Annat intressant innehåll för dig