Täyteläinen sienipasta.

Förbered svamparna och grönsakerna

Borsta rent svamparna med en bakpensel och skär dem i lagom stora munsbitar. Skala och hacka löken. Skala vitlöksklyftorna och skär dem i skivor. Skölj och torka grönkålen, skär bort hårda bladskaft och skär bladen i strimlor. Plocka av bladen från timjanstjälken.

Fräs i en stekpanna

Hetta upp lite vatten i stekpannan. När vattnet dunstat av tillsätt svamparna. Fräs svamparna tills största delen av vätskan har kokat bort. Tillsätt olja, timjan, salt och peppar. Fortsätt fräsa en stund.

Koka pasta

Koka upp vatten och tillsätt salt. Lägg i pastan och koka enligt anvisningarna.

Tillred såsen

Lägg grönkålsstrimlorna i pannan och rör om en stund. Tillsätt grädden och låt såsen sjuda tills pastan är färdig. Sila pastan och tillsätt en deciliter av kokvattnet i pannan. Smaksätt såsen med citronsaften.

Blanda ihop ingredienserna

Blanda ihop den varma såsen och pastan i en kastrull. Servera med vegansk ost eller parmesan.

Till fyra portioner behöver du

  • 1 l färska skogssvampar (t.ex. kantareller eller trattkantareller)
  • 1 lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 150 g grönkål
  • 2 msk olivolja
  • 5 stjälkar färsk timjan
  • 1 tsk salt
  •  ¼ tsk svartpeppar
  • 1 burk (2 dl) havregrädde
  • 1 dl av kokvatten från pastan
  • 1 msk citronsaft
  •  400 g linguine- eller fettucinepasta

Skogssvamparnas umamismak är svår att överträffa. Till pasta passar det bäst med snabblagade svampsorter. Testa också med till exempel fårticka och blek taggsvamp.

Täyteläinen sienipasta.

Kuvituskuva

Recept: Minna Rautio-Pakaste
Bild: Mari Lahti

Annat intressant innehåll för dig