5 tips för bättre datasäkerhet

En smart tv eller robotdammsugare finns i allt fler hem. I samma takt med att smart elektronik blir allt vanligare ökar hoten mot informationssäkerheten. Här har du tipsen för ditt hems datasäkerhet.

Har man en uppkopplad apparat hemma är den ständigt utsatt för attacker från skadliga program och hackare.

”Brottslingar använder dem för att försöka ta över apparaten och utnyttja den för till exempel överbelastningsattacker eller datastölder. Det sker hundratals sådana attacker varje dag i Finland”, säger Juhani Eronen, ledande expert vid den nationella datasäkerhetsmyndigheten Cybersäkerhetscentret.

Cybersäkerhetscentrets statistik från 2018 visar att över hälften av de apparater som drabbades av skadliga program var IoT-prylar hos vanliga konsumenter. I praktiken innebär det att till exempel bilder från hemmets säkerhetskamera hamnar i fel händer eller att en hackare bryter upp det smarta dörrlåset. Ofta märker man inte ens attacken. Ett smittat smart kylskåp fortsätter att fungera som tidigare.

1 Tänk på säkerheten innan du köper
Det kan vara svårt att få reda på olika IoT-prylars informationssäkerhet. Cybersäkerhetscentret arbetar för bättre säkerhetsmärkningar för konsumenter. För ett år sedan lanserades Cybersäkerhetsmärket som några finska företag redan har skaffat sig. Elektroniska apparater kan också ha säkerhetmärkningar från andra länder. Finns det inga märkningar ger Juhani Eronen följande råd:

”Apparater som baserar sig till exempel på Apples HomeKit-system eller Amazons Alexa är sannolikt säkrare eftersom informationssäkerheten är ett krav från Apple och Amazon för att kunna bli en del av deras ekosystem.”

2 Kom ihåg att uppdatera
Varje hushållsmaskin med en inbyggd dator, må det vara en intelligent tvättmaskin eller en pekplatta, kräver regelbundna programuppdateringar.

”Tekniken utvecklas och förändras, och de som är ute efter att göra skada hittar hela tiden nya svaga punkter i apparater. Uppdateringarna är till för att täppa till luckor i datasäkerheten.”

Det lönar sig att ta reda på hur uppdateringen går till redan före köpet. Om du vet att du är lat på att ladda ner uppdateringar, välj en modell som uppdaterar sig automatiskt.

3 Byt användarnamn och lösenord
Visste du att IoT-apparater ofta har användarnamn och lösenord liksom datorer? Med dem kan man logga in på tillverkarens webbplats eller applikation och hantera apparatens inställningar. Användarnamnet och lösenordet som finns färdiginställda är ofta generiska och de skadliga programmen kan lätt bryta upp dem. Därför är det klokt att byta ut dem. Kolla apparatens bruksanvisningar för att se hur du gör.

4 Skapa ett andra WLAN-nätverk
Ytterligare ett sätt att förbättra informationssäkerheten i hemmet är att skapa ett separat WLAN eller trådlöst nätverk för IoT-prylar och ett för internetsurfandet. Kolla din WLAN-routers bruksanvisning om det går att skapa flera nätverk genom att ändra på inställningarna. Om routern inte tillåter flera nätverk kan du skaffa en separat router och ansluta IoT-prylarna till den.

5 Skydda routern
Genom att prova sig fram med allmänna användarkoder och lösenord kan de skadliga programmen också tränga in i routern som skapar internetuppkopplingen. Byt alltså ut även routerns användarnamn och lösenord enligt instruktioner i bruksanvisningen.

Text: Elina Vironen

Aktuellt

Många företag är skyldiga att installera laddplats för elbilar ännu i år

Läs mer
Fenomen

Ett hem för många generationer

Läs mer
Fenomen

Rymdcenter hjälper företag

Läs mer
Hållbarhet

Återvinning av rotorblad från vindkraftverk går framåt

Läs mer
Aktuellt

Finansbranschen vill skydda naturen: “När naturen mår bra blomstrar även affärerna”

Läs mer
Aktuellt

Potatis- och purjolökssoppan värmer mitt i vintern

Läs mer
Aktuellt

Energieffektivitet i gamla hus: 4 tips för ett energisnålare hus!

Läs mer
Aktuellt

Nyfikenhet för framåt

Läs mer
På fritiden

Backörnarna från Vörå: “Det bästa är att flyga!”

Läs mer
Marknadsöversikt

Elmarknadsöversikt: våren 2024

Läs mer
Aktuellt

Effektivt sparande

Läs mer
Aktuellt

Fjärrvärme ur spillvärme

Läs mer