IDÉN: Koldioxidsnålt byggmaterial

Betolar beskriver sin Geoprime-lösning som ett tillförlitligt och tryggt alternativ till cement. Den består av aktivatorn Geoprime, som företaget sälv utvecklat, och en komponent som härstammar från industriavfall.

”Vi har identifierat flera material som kan användas vid betongtillverkning i stället för cement, bland annat slagg som uppstår som biflöde i stålindustrin och aska från olika förbränningsanläggningar”, säger Betolars verkställande direktör Tuija Kalpala.

Företagets grundare Juha Leppänen uppfann den nya betongtypen när han designade möbler av betong.

”Juha åkte runt på bomässor överallt i Finland med sina möbler och väckte investerarnas intresse. De insåg att den geopolymerbaserade betongen kan bidra stort till att förändra världen”, säger Kalpala.

Betong som möbelmaterial fick ge vika när Betolar grundades år 2016. Fem år senare var det dags för börsintroduktion, och företaget fick nya investerare och ägare.

INVERKAN: 80 % mindre CO2-utsläpp

Cement, som är huvudmaterialet i den traditionella betongen, tillverkas av bland annat kalksten, och dess utvinning slukar en enorm mängd jungfruliga naturresurser. Dessutom ska kalken värmas upp till en mycket hög temperatur, varvid det frigörs stora mängder koldioxid. Cementtillverkningen står för hela sju procent av världens koldioxidutsläpp.

”Med vår teknologi kan koldioxidutsläppen och förbrukningen av jungfruliga resurser minskas avsevärt. Geoprime möjliggör att utsläppen skärs ner med upp till 80 procent. Samtidigt kan vi nyttiggöra material som annars skulle hamna på soptippen.”

I praktiken erbjuder Betolar betongtillverkare recept och råvaror för tillverkning av miljövänligare alternativ. Geoprime passar till samma ändamål som traditionell betong.

”Exempelvis kan gruvor fylla underjordiska tunnlar med vårt material. I byggbranschen tillverkar våra partners hålplattor för stora byggfirmor. Konsumenterna i sin tur kan köpa till exempel markplattor med lägre koldioxidavtryck till trädgården.”

I energibranschen kan materialet användas bland annat i fundament till vindkraftverk och i solpanelramar.

FRAMTIDEN: Fler innovationer

Kalpala tycker att miljö- och klimatvänligare byggande har fått en riktig boost de senaste åren. Som följande siktar Betolar på att lansera sin egen cement. Den innovativa tillverkningsmetoden har redan testats i pilotskala, och resultaten var bra.

”Med vår nya teknologi skulle vi kunna ersätta den kommersiella slaggen med ett material som tillverkas direkt av avfall, det vill säga tillverkningsmetoden skulle ha en ännu större inverkan på miljön. Om alla metallverk i världen tog ibruk vår teknologi skulle vi kunna minska världens koldioxidutsläpp med en procent, vilket är avsevärt mycket.”

Märkbara resultat skulle ses också på kort sikt, speciellt i gruvor.

”I gruvor uppstår massor av avfall. Vår nya teknologi skulle kunna hjälpa till att utnyttja avfallet lokalt, och man skulle kunna slippa använda traditionell cement helt och hållet.”

Betolar avser att kommersialisera sin nya cement de närmaste åren. Företaget ser intressant potential i framför allt Australien, Canada och arabvärlden.

”Om vi får vår produkt ut på marknaden kan den täcka upp till tio procent av världens cementproduktion”, säger Kalpala.

betolar

  • Materialteknologiföretag som grundades år 2016
  • Har som mission att minska koldioxidutsläppen och förbrukningen av naturresurser i bygg- och gruvbranschen
  • Företagets hemvist är i Kannonkoski, och det har ett dotterföretag i Indien och konsulter på andra håll i Asien. Kunderna är spridda över hela världen
  • Sysselsätter 46 personer.

Text: Johanna Tilus
Bilder: Mari Lahti

Annat intressant för dig