Fotbollsproffset som kan kundservice

Fotbollen förde Samuel Lindeman till Vasa. Nu gör VPS-spelaren praktik vid kundtjänsten hos Vasa Elektriska som en del av sin tradenomutbildning.

1. Hur kommer det sig att du spelar i Vasa?

”Jag har haft fotboll som hobby sedan jag var 4 eller 5. Liksom säkert alla fotbollsspelare drömde jag alltid om att en dag ha det som yrke. När jag bodde i Kouvola år 2018 började jag gå en tradenomutbildning på yrkeshögskolan. Då spelade jag i Myllykosken Pallo och tränade professionellt vid sidan av studierna. Jag besökte Vasa första gången när jag hörde att VPS sökte nya spelare och jag blev inbjuden på prov. Det gick bra, och jag skrev på mitt första proffskontrakt. Jag flyttade till Vasa i februari 2021. Mitt kontrakt är på två år. Få se vad som händer sedan. Skulle jag bli inbjuden till utlandet till exempel, så skulle jag så klart ta chansen.”

2. Hur har det gått med praktiken?

”I Kouvola skulle jag göra en fördjupande praktik på en bank, men planen förändrades på grund av coronapandemin. När jag kom till Vasa fick jag för mig att söka till Vasa Elektriska för att jag är bolagets fadderspelare. Jag förklarade min situation: jag har ibland två träningar per dag och kan därför inte jobba heltid. De är jätteflexibla här på Vasa Elektriska. Jag jobbar fyratimmarsdagar när det behövs och avlägger praktiken på ett halvår i stället för tre månader. Jag jobbar i kundtjänsten. Jag har tidigare erfarenhet av telefonförsäljning, så jag är van vid att ha med människor att göra. Om det här med el visste jag ingenting i början, men man lär sig genom arbetet. Lyckligtvis sade mina kollegor i början att det är fritt fram att be om råd. Jag måste säga att vi är ett jättefint team. Praktiken på Vasa Elektriska är en bra motvikt till spelandet. Det är kul att också ha andra människor omkring sig än laget. Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att fortsätta här till exempel med ett sommarjobb.”

3. Hur har du trivts i Vasa?

”Jag blev lite överraskad av att Vasa egentligen är en ganska lugn och liten ort. Lite som Kouvola. Det var också en överraskning att så många här pratar svenska. Jag tycker jag klarat mig bra på finska. Att behärska svenskan skulle ändå vara till nytta i arbetet. Det bästa i Vasa är havet. På vintern hinner man inte vara ute så mycket efter långa dagar med träning och jobb, men på sommarn är det kul att gå till stranden och äta och titta på båtar. Jag har havsutsikt från mitt kontor på Vasa Elektriska. Det är lyx. Min flickvän bodde hos mig i Vasa i somras och jobbade på en restaurang. Hon studerar till finsklärare i Åbo. Inkommande sommar ska hon försöka hitta arbete inom sin bransch i Vasa.”

Text: Elina Vironen
Foto: Kasper Dalkarl

Aktuellt

Många företag är skyldiga att installera laddplats för elbilar ännu i år

Läs mer
Fenomen

Ett hem för många generationer

Läs mer
Fenomen

Rymdcenter hjälper företag

Läs mer
Hållbarhet

Återvinning av rotorblad från vindkraftverk går framåt

Läs mer
Aktuellt

Finansbranschen vill skydda naturen: “När naturen mår bra blomstrar även affärerna”

Läs mer
Aktuellt

Potatis- och purjolökssoppan värmer mitt i vintern

Läs mer
Aktuellt

Energieffektivitet i gamla hus: 4 tips för ett energisnålare hus!

Läs mer
Aktuellt

Nyfikenhet för framåt

Läs mer
På fritiden

Backörnarna från Vörå: “Det bästa är att flyga!”

Läs mer
Marknadsöversikt

Elmarknadsöversikt: våren 2024

Läs mer
Aktuellt

Effektivt sparande

Läs mer
Aktuellt

Fjärrvärme ur spillvärme

Läs mer