Topias Katajamäki: Framtidens medarbetare är en samarbetare

Hur förändras arbetet, när robotar och automatik tar över rutinjobbet? Vilka egenskaper krävs av framtidens medarbetare? Topias Katajamäki, underhållsingenjör på Vasa Elnät Ab, tog tag i det aktuella temat.

Topias Katajamäki arbetar som underhållsingenjör på Vasa Elnät Ab. Han har valt att fördjupa sin kompetens och fortsätta studera. Bild: Mikko Lehtimäki

 

Du kanske har läst prognoser om hur vårt sätt att arbeta och arbetets innehåll kommer att förändras i framtiden när olika robotar och artificiell intelligens tar över våra rutinjobb, som ofta är projektartade.

Ett internationellt konsulteringsoch forskningsföretag har förutspått att år 2030 kommer 80 procent av arbetsuppgifter inom projektadministration att kunna automatiseras. Om denna prognos blir verklighet kommer organisationernas flödeseffektivitet, dvs. hur snabbt kundernas behov kan tillfredsställas, att revolutioneras. Då behöver organisationerna experter för uppgifter som kräver sådan kreativitet som maskinerna inte lätt kan lära sig.

Man ska kunna lyssna till och analysera kundens behov. Dessutom ska man hela tiden utveckla sin egen verksamhet så att kunden är redo att betala för det upplevda mervärdet.

När kundens behov har identifierats behövs ett utvecklingsteam som kan dra nytta av de olika automatiseringsverktygen och vid behov utveckla dem så att slutresultatet blir som  det ska. Kortfattat kan man säga att framtiden behöver medarbetare som har goda samarbetsfärdigheter och kan utnyttja ny teknologi.

Jag vill avsluta med ett citat från publiceringsseminariet om arbets- och näringsministeriets rapport Finlands AI-era:

”I Finland finns en exceptionell förmåga att få olika sektorer att mötas: företagen, den offentliga sektorn och andra aktörer sätter sig gärna vid samma bord för att samtala. De utmanar varandra, de grälar och diskuterar – som det sig bör. Samarbete är utmanande men också stöttande och framåtblickande.”

Läs rapporten på tekoalyaika.fi.

Med önskan om en spännande framtid och solig vår!

Topias Katajamäki
underhållsingenjör, Vasa Elnät Ab

 

Aktuellt

Marknadsöversikt

Läs mer
Mat & recept

Kålroten i rampljuset

Läs mer
Aktuellt

Sommarjobbaren blev sugen på utveckling

Läs mer
Aktuellt

Vi måste lära AI att göra hållbara val

Läs mer
Aktuellt

Musik som en del av varumärket

Läs mer
Aktuellt

Synpunkten: Gemensam oro för elpriset

Läs mer
Aktuellt

Ilag: Hjälparna drar åt samma håll

Läs mer
Aktuellt

Musikens kraft

Läs mer
Energitips

Så här räcker elektriciteten över vintern – 5 tips för att använda el vid rätt tidpunkt

Läs mer
Energitips

5 + 1 sätt att spara på elräkningen

Läs mer
Mat & recept

Sommarens coolaste mocktail

Läs mer
Hållbarhet

Varma hem med ren värme

Läs mer