Samarbete och gemenskap – speciellt viktigt när det stormar

Vi har haft en väldigt stormig och osäker start på år 2020 med coronaepidemin och allt vad den medför. För Vasa Elnäts del var 2019 ett stormens år. Stormen Aapeli drabbade oss i början av året och var den värsta i bolagets historia med tanke på antalet fel i elnätet. Också pågående år ser ut att bli stormigt, om det fortsätter som det börjat.

Då jag var yngre tyckte jag alltid att det var intressant och spännande när vädrets makter släppte loss ordentligt. Tyvärr måste jag konstatera att mitt arbete idag tagit det nöjet ifrån mig.

Numera ligger min fokus på att tillgodose elförsörjningen i alla lägen. Det är minst sagt utmanande när vädret visar sina krafter. När läget blir kärvt är det de starka och väl förberedda som klarar sig bäst. Det kräver planering, samarbete och gemenskap.

Allas insatser är viktiga.

På Vasa Elnät satsar vi en hel del pengar varje år på att utveckla elnätet så att vi bättre kan garantera att våra kunder har el. Det tar dock tid innan vi ser den totala nyttan av utvecklingsarbetet. Elnätet har en lång livscykel, och många utmaningar som vi har idag beror på lösningar som planerats för tiotals år sedan.

En av mina hobbyer är skogsskötsel. Det är tungt att jobba iskogen då man inte gör det varje dag. Det finns dock inget som slår känslan efteråt, när man också ser resultatet av sitt arbete.

Skogen måste väl ändå vara världens bästa gym?

Naturens eget gym är också ett ställe där du som kund kan hjälpa oss i vårt arbete. Jag vill gärna uppmuntra alla som har ellinjer på sin mark att sköta om sin skog. Välmående skog tål stormvindar mycket bättre, och där är er insats värdefull. På det sättet kan vi tillsammans ännu bättre arbeta för att vårt samhälle har säker tillgång på el.

Med förhoppning om en lugn och frisk fortsättning på året.

Petter Södergran
driftchef, Vasa Elnät

Stormarna intresserade Petter Södergran också när han var liten. Numera ligger fokus på att förhindra och reparera stormskador. Bild: Linus Lindholm

Aktuellt

Sommar och kärlek – kom och upplev vår kärlekscontainer!

Läs mer
Aktuellt

Artificiell intelligens ersätter skepparen

Läs mer
På fritiden

När jag cyklar är resan målet

Läs mer
Aktuellt

I Framtiden: Mjuk robot lär sig att röra på sig

Läs mer
Aktuellt

Träffa några av Vasa Elektriskas stipendiater för år 2020!

Läs mer
Aktuellt

Ett fan med el på huden: Jag älskar K-pop och det känns

Läs mer
Aktuellt

Du är så söt, sötast av alla, mammas lilla sötnos! Är du bäst på att gulla med ditt keldjur?

Läs mer
Fenomen

Är kärlek elektricitet? Vasa Elektriska undersökte om känslor verkligen kan mätas

Läs mer
Aktuellt

Vad gör fjärrvärmen till ett miljövänligt och konkurrenskraftigt val?

Läs mer
Fenomen

Vi har ett vinnarpar: Nina och katten Lumi!

Läs mer
Fenomen

Kärleksforskare: Sociala medier kan fördjupa kärleken

Läs mer
Fenomen

Samarbete och gemenskap – speciellt viktigt när det stormar

Läs mer
Dela