Samarbete och gemenskap – speciellt viktigt när det stormar

Vi har haft en väldigt stormig och osäker start på år 2020 med coronaepidemin och allt vad den medför. För Vasa Elnäts del var 2019 ett stormens år. Stormen Aapeli drabbade oss i början av året och var den värsta i bolagets historia med tanke på antalet fel i elnätet. Också pågående år ser ut att bli stormigt, om det fortsätter som det börjat.

Då jag var yngre tyckte jag alltid att det var intressant och spännande när vädrets makter släppte loss ordentligt. Tyvärr måste jag konstatera att mitt arbete idag tagit det nöjet ifrån mig.

Numera ligger min fokus på att tillgodose elförsörjningen i alla lägen. Det är minst sagt utmanande när vädret visar sina krafter. När läget blir kärvt är det de starka och väl förberedda som klarar sig bäst. Det kräver planering, samarbete och gemenskap.

Allas insatser är viktiga.

På Vasa Elnät satsar vi en hel del pengar varje år på att utveckla elnätet så att vi bättre kan garantera att våra kunder har el. Det tar dock tid innan vi ser den totala nyttan av utvecklingsarbetet. Elnätet har en lång livscykel, och många utmaningar som vi har idag beror på lösningar som planerats för tiotals år sedan.

En av mina hobbyer är skogsskötsel. Det är tungt att jobba iskogen då man inte gör det varje dag. Det finns dock inget som slår känslan efteråt, när man också ser resultatet av sitt arbete.

Skogen måste väl ändå vara världens bästa gym?

Naturens eget gym är också ett ställe där du som kund kan hjälpa oss i vårt arbete. Jag vill gärna uppmuntra alla som har ellinjer på sin mark att sköta om sin skog. Välmående skog tål stormvindar mycket bättre, och där är er insats värdefull. På det sättet kan vi tillsammans ännu bättre arbeta för att vårt samhälle har säker tillgång på el.

Med förhoppning om en lugn och frisk fortsättning på året.

Petter Södergran
driftchef, Vasa Elnät

Stormarna intresserade Petter Södergran också när han var liten. Numera ligger fokus på att förhindra och reparera stormskador. Bild: Linus Lindholm

Aktuellt

Anslutning till elnätet

Läs mer
Energitips

Allt du behöver veta om att ladda elbilar

Läs mer
Aktuellt

Solpanelerna allt lönsammare – du får nu en större ekonomisk nytta!

Läs mer
Aktuellt

Skeppet som blev världens snackis

Läs mer
Aktuellt

Stugan för fyra årstider: 5 tips för stuglivet året runt!

Läs mer
Aktuellt

Fjärrvärmen lever och andas i takt med invånarna

Läs mer
Mat & recept

Av kärlek till kallrökt lax

Läs mer
Aktuellt

Vasa är en lysande möjlighet för batteriindustrin

Läs mer
Aktuellt

Alpackor som passion: “De har en mystisk kraft som är svår att förklara”

Läs mer
Aktuellt

Fånga nuet, tolerera osäkerheten: Positiv realism kan hjälpa!

Läs mer
Aktuellt

Johan Eriksson: En värld i förändring inspirerar till hållbara lösningar

Läs mer
Aktuellt

Grön el är ett lönsamt val för företag: LokalTapiola Österbotten valde vindel

Läs mer
Dela