Hjärnforskare Minna Huotilainen: Huvudet behöver paus från smarta apparater

Smarta apparater gör livet lättare på många sätt, men en överdos av skärmtid får hjärnan att gå på övervarv. Därför är det en bra idé att emellanåt läsa en bok eller sjunga i kör.

Smarta apparater fördummar. Sociala medier är av ondo eftersom de är vanebildande. Du har kanske hört liknande kommentarer och tagit paus från sociala medier eller övervägt att vänta med att köpa en mobil till ditt barn.

Hjärnforskare Minna Huotilainen tycker inte att det finns skäl till panik.

Teknik är inte till skada, om man bara använder den rätt.

”De smarta apparaterna är en god dräng men dålig husbonde. De är ju en fin hjälpreda som gör att vi snabbare kan sköta många uppgifter. Dessutom lättar de på vår minnesbelastning när till exempel möten kan noteras i mobilkalendern och man inte behöver komma ihåg dem, utan kalendern påminner oss om dem”, säger Huotilainen.

Ett exempel på dålig användning av mobila apparater är att ständigt låta sig avbrytas av meddelanden från dem. På lång sikt tär det på koncentrationsförmågan.

”Ett bra test är att läsa en bok. Det är nämligen en svår uppgift för regleringen av uppmärksamhet och kräver långvarig koncentration. Om du inte kommer längre än tre sidor är det ett tecken på att din koncentrationsförmåga är nedsatt.”

Huotilainen vill lyfta just läsandet av böcker som det bästa sättet att lära sig koncentration. E-böcker går också bra, om man bara kommer ihåg att slå på blåljusfiltret på läsapparaten på kvällen för att nattsömnen inte ska störas.

Du kan träna koncentrationsförmågan med smarta apparater också genom att titta på serier eller film, eftersom det kräver koncentration att följa med i handlingen.

”Om du gräver fram mobilen mitt under föreställningen på bio, så vet du att det inte gick så bra”, skrattar Huotilainen.

Många upplever att de slappnar av när de tittar på kattvideor eller bläddrar på Instagram. Det är ändå inte lika effektiv avslappning som när man till exempel bakar eller rastar hunden. Det beror på att när man håller på med mobilen försätts hjärnan i ett reaktivt tillstånd, där den hela tiden väntar på nästa video eller bild. Hjärnan är fast i mobilträsket.

”Du kan inte koncentrera dig på dina egna tankar, utan innehållet kommer utifrån.”

Huotilainen uppmanar oss att börja med körsång eller gå på spanskakurs, för då belönas vi med en effektiv avslappning.

Emellanåt är det också OK att lägga undan telefonen helt och vara onåbar ett tag.

Om man på jobbet ständigt blir avbruten av smarta apparater blir man lite av en robot. När det plingar in ett meddelande precis då du är mitt i en arbetsuppgift som kräver koncentration blir din kropp stressad och går över i ett fly eller fäkta-tillstånd. Då bankar hjärtat och blodtrycket höjs.

Fly eller fäkta var bra på den tiden när människan bodde på savannen och försökte undkomma lurande rovdjur. På ett kontor kör hjärnan fast.

”I det tillståndet kan man radera skräppost, men om man ska utföra ett arbete som kräver fördjupning, kreativ problemlösning eller om man ska lära sig nytt så blir det svårt. Då klarar du bara av de jobb som i framtiden kan övertas av robotar.”

Barn har speciellt svårt att motstå de smarta apparaternas lockelse, som till exempel sociala medier eller spel, eftersom deras förmåga att koncentrera sig, reglera uppmärksamheten och göra val inte är fullt utvecklad.

”Om vi utsätter ett barn för dessa vanebildande algoritmer är det en ganska orättvis situation för barnet.”

De vuxna borde bekanta sig med digitala apparater tillsammans med barnen. Om barnet får en egen smart apparat borde han eller hon också kunna reglera dess användning själv.

”Då kan barnet inte vara alltför litet.”

 

Text: Elina Vironen
Bild: Vuokko Salo

Marknadsöversikt

Elmarknadsanalys: Vintern 2023-2024

Läs mer
Aktuellt

Välkommen tillbaka, vinylskivan

Läs mer
Aktuellt

Hållbarhet utvecklas med tiden

Läs mer
Aktuellt

Likvärdighet kräver handlingar

Läs mer
Aktuellt

Säsongens favoritpasta

Läs mer
Aktuellt

Kaninhoppningens budbärare

Läs mer
Aktuellt

Energieffektivitet – vad betyder det och hur kan man förbruka energi på ett så effektivt sätt som möjligt?

Läs mer
Marknadsöversikt

Elmarknadsanalys: Hösten 2023

Läs mer
Hemma

Solkraftverk för egnahemshus – producera el själv

Läs mer
Mat & recept

Sommarens godaste skärgårdspannkaka

Läs mer
Aktuellt

Tillväxt genom hårt arbete

Läs mer
Aktuellt

Ta sommarsemester från mobilen

Läs mer