Undersökning: Att kolla på kattvideor lönar sig!

Brukar du också titta på kattvideor under arbetsdagen eller i sängen på kvällen? Det lönar sig! Att ta en liten djurpaus är avslappnande. Det hjälper dig att arbeta mer effektivt eller somna in snabbare.

Att skaffa en djurkompis är en hälsoinsats: den får dig att stressa mindre och kan till och med förlänga livet. Också att bara titta på djurvideor har en positiv effekt.

Till exempel en undersökning från Washingtons universitet i USA visar att djurvideor reducerar stress. De gör att pulsen sjunker och utsöndringen av kroppens stresshormon kortisol minskar. Japanska forskare i sin tur har kommit fram till att bara det att vi ser på söta djurbilder ger oss bättre koncentrationsförmåga.

Enligt en australisk undersökning har husdjursägare en lägre risk att dö av hjärt- och kärlsjukdomar än andra. Det innebär att de kan leva längre än genomsnittet.

Det spelar ingen roll om sällskapsdjuret är en hund, katt, råtta eller orm. Alla djur som man tycker om ger en positiv effekt, säger kulturvetare Jussi Lehtonen, som har forskat kring djurens inverkan på vårt välbefinnande. Han tycker om att umgås med familjens korthåriga collie Fanny.

”Det är helt underbart att ta sig ut på en runda i skogen med Fanny efter en jäktig dag på jobbet. Fanny är en familjemedlem för mig, och det är lätt att slappna av med henne”, berättar Lehtonen.

Ett djur kan vara en viktig vän, vars sällskap lindrar känslan av ensamhet och ångest. Ett förhållande till ett husdjur kan till och med upplevas tillföra mer tillit, ärlighet, osjälviskhet och kärlek än en mänsklig relation. Det framgår ur psykolog Tanja Honkanens undersökning Turpaterapiaa ja karvaista kaveruutta (multerapi och hårigt kompisskap) från 2013.

”Med ett djur behöver man inte låtsas. Djuret accepterar dig som du är.”

“Det ger trygghet och sällskap och kräver inget annat än närhet och ömhet”, säger Lehtonen.

Enligt Honkanens undersökning är djurägare mer nöjda med sitt liv än de som inte har husdjur. Det är egentligen inte alls konstigt: husdjuren ger glädje och sällskap, men de främjar också sina ägares fysiska aktivitet och sociala kontakter med andra djurintresserade, vilket ökar välbefinnandet.

”När man är ute och promenerar med hunden kommer man säkert till tals med andra hundägare och även med människor som inte har hund. Husdjuren är ett lätt samtalsämne, liksom vädret.”

Hundar är inte de enda djuren som aktiverar sina ägare. Lehtonens undersökning har bekräftat att äldre kattägare ofta är mer aktiva och tar bättre hand om sig själva eftersom de också ska sörja för sitt husdjur.

Våra välgörande djurvänner har även fått en lång rad nyttiga och glädjande arbetsuppgifter. Katter arbetar som stämningsskapare i kattkaféer, hästar och alpackor som terapihjälp och biblioteken har läshundar som barnen kan öva högläsning med.

”Ett djur kritiserar inte. Därför är det lätt att öva att läsa högt eller berätta om svåra saker för ett djur i terapeutens närvaro.”

Kontakten med djur hjälper också mot smärta. Beröring av ett djur ökar utsöndringen av den smärtstillande substansen oxytocin, också kallat kärlekshormonet, i kroppen. Ibland tar man också hjälp av djur vid läkarmottagningar.

I Hattula har en tandläkare anställt dvärgtaxen Nipsu, vars uppgift är sitta i famnen på patienter under behandlingen.

Husdjuren är också omtyckta gäster på äldreboenden. Lehtonen berättar att djuren har väckt minnen till liv även hos svårt demenssjuka.

”En människa kan ha upplevt de lyckligaste och sorgligaste stunderna i sitt liv tillsammans med sitt eget husdjur. Därför kan beröringen av ett djur återkalla de minnena. Ett husdjur är lite som ett spädbarn. Det är helt beroende av sin ägare. Därför blir förhållandet till ens husdjur ofta något speciellt och djupt.”

Text: Elina Vironen
Huvudbild: Jussi Vierimaa

Vi ville ta reda på hurdana känslor det råder mellan husdjur och deras ägare. Vi bad teknologie doktor
Pekko Vehviläinen följa kärlekskurvorna hos tre hundar och deras respektive ägare med hjälp av smarta ringar och halsband. Se hur det gick!

Fenomen

Vi tog till AI för att hitta Finlands mest rörande kärlekslåt genom tiderna

Läs mer
Mat & recept

Pumpasoppa värmer magen och sinnet

Läs mer
Aktuellt

”Tillsammans är vi ett starkt team”

Läs mer
Fenomen

Ikebana som passion

Läs mer
Aktuellt

Så tar du hand om elbilen

Läs mer
Aktuellt

Säkert på nätet

Läs mer
Fenomen

Robotar gör intåg i delfinarier

Läs mer
Fenomen

Kyrö Distillery: Lokal världserövrare

Läs mer
Aktuellt

Grön el är det bästa valet för företag! Experterna förklarar varför.

Läs mer
Aktuellt

Miljövänlig el – går grön el och elpriset hand i hand?

Läs mer
Aktuellt

Söker du rätt elavtal för ditt företag? Läs vår guide för val av företagsel!

Läs mer
Aktuellt

Avslöja dina känslor inför hela Finland – fria till din raring i vår tidning!

Läs mer
Dela