Antti Merilehto: Var inte rädd för AI

Om din arbetsgivare inte är intresserad av artificiell intelligens – sök ett nytt jobb. Det rådet ger vetenskapsförfattaren och talaren Antti Merilehto. Han uppmanar oss alla att intressera oss för AI för att bättre förstå vad som händer i världen.

Stamkaféets barista kommer till bordet med en dubbelespresso till Antti Merilehto och handhälsar eftersom de är gamla bekanta. Det där är ett yrke som inte kommer att försvinna på grund av artificiell intelligens, påpekar Merilehto.

”Hur ska en maskin kunna veta om  det är en bra dag att göra en high five.”

” Ju mer jobbet består av att bemöta människor, desto säkrare är det att yrket också kommer att finnas i framtiden. Man kan lika bra köpa kaffe i en automat men ändå sitter det en massa folk här.”

Det var lite av en slump att Merilehto blev budbärare för artificiell intelligens. Han är specialist på digital affärsverksamhet och har arbetat för bland annat Google och Finch, som specialiserat sig på marknadsföringsteknologi.

För två år sedan blev Merilehto ombedd att leda en diskussion om AI på uppstartsevenemanget Slush. Han svarade att han var den perfekta moderatorn eftersom han inte visste någonting om temat. Senare kunde han konstatera  hur fantastiskt fort de appar man talat om på Slush hade utvecklats på bara ett halvår.

”Jag träffade genom mitt jobb utmärkta företagsledare som inte helt hade greppat hur långt maskininlärningen har kommit. En gång bilade jag från sommarstället in till stan och lyssnade på en podcast där de pratade om hur man med hjälp av artificiell intelligens kan skära ner på energiförbrukningen på ett datacenter. Frun sov i passagerarsätet. När hon vaknade sade jag till henne att nu måste jag skriva en bok.”

Boken Tekoäly – Matkaopas johtajalle kom ut i februari.

Nu reser Merilehto runt och sparrar företagsledare och deras medarbetare i hur man ska tackla den stora omvälvningen som redan är i gång.

Troligen använder du artificiell intelligens varje dag. När du felskriver ett ord i en Google-sökning och sökmaskinen föreslår det ord som du egentligen menade samtalar du med AI. Den gör att sökmaskinen lär sig av varje sökning. När du ska boka en resa på nätet och flygpriserna växlar efter datum är det maskininlärningen som kör i bakgrunden. Artificiell intelligens är redan vardag i många yrken. Finländska polisbilar har sedan länge ett maskinöga som spanar efter registreringsskyltar i trafiken och identifierar bilar som är stulna eller obesiktade.

”Det är ett lysande exempel på att artificiell intelligens är ett hjälpmedel. Den tar inte över polisbilen och börjar jaga efter folk på egen hand, istället lättar den på polisernas kognitiva belastning.”

Merilehtos viktigaste tes: varje företag borde redan vara klarvaket.

Artificiell intelligens används till exempel när man ska utvinna information ur big data, stora datamängder som är för tunga för att gås igenom manuellt. Viktigt är att det finns lättanvända verktyg för datautvinning och att alla får använda dem.

”Om attityden på ditt företag är att bara chefer har tillgång till kunddata i stället för de som arbetar med kunderna är det bäst att lämna företaget med en gång.”

Om din arbetsgivare inte är intresserad av artificiell intelligens – börja leta efter ett annat jobb, uppmanar Merilehto. ”För din arbetsgivare kommer inte att finnas mer om fem år.”

AI övertar en del arbetsuppgifter, men det finns ingen anledning att vara rädd för den. Den största risken består i att vi underlåter att utnyttja dess möjligheter, tycker Merilehto. Men visst är det sant att automatiseringen tar kål på många jobb.

”Man vet vilket svar man får om man frågar uppsägningshotade människor om de tycker att teknologin minskar jobben. Men samtidigt utför människor på arbetsplatserna fortfarande en väldig massa uppgifter som man inte borde belasta en människa med.”

Få människor behöver vara insatta i  teknologin bakom artificiell intelligens,  men det lönar sig för var och en av oss att  ha åtminstone ett hum om vad samarbetet mellan maskin och människa kan innebära.

En tankelek: vad skulle hända om det skulle vara lika kul att använda arbetsplatsens datasystem som det är att lyssna på Spotify?

Ett användarvänligt självlärande system tvingar inte människan att klicka här och där i onödan och frågar inte varför hon ville hoppa över den och den låten. I stället följer systemet med hur människan använder det och lär sig av hennes beteende.

”Jag rekommenderar varmt men kraftfullt att vad det än är du gör på ditt jobb eller annars i livet odla ett barnsligt intresse för artificiell intelligens. När du förstår vad man pratar om är du inte beroende av andras åsikter.”

Text: Terhi hautamäki
Bild: Vuokko Salo

Aktuellt

Många företag är skyldiga att installera laddplats för elbilar ännu i år

Läs mer
Fenomen

Ett hem för många generationer

Läs mer
Fenomen

Rymdcenter hjälper företag

Läs mer
Hållbarhet

Återvinning av rotorblad från vindkraftverk går framåt

Läs mer
Aktuellt

Finansbranschen vill skydda naturen: “När naturen mår bra blomstrar även affärerna”

Läs mer
Aktuellt

Potatis- och purjolökssoppan värmer mitt i vintern

Läs mer
Aktuellt

Energieffektivitet i gamla hus: 4 tips för ett energisnålare hus!

Läs mer
Aktuellt

Nyfikenhet för framåt

Läs mer
På fritiden

Backörnarna från Vörå: “Det bästa är att flyga!”

Läs mer
Marknadsöversikt

Elmarknadsöversikt: våren 2024

Läs mer
Aktuellt

Effektivt sparande

Läs mer
Aktuellt

Fjärrvärme ur spillvärme

Läs mer