Superdatorn i Kajana ger lyft åt vetenskapen

Hur fortskrider klimatförändringen? Vilken effekt har en ny medicin på cancerceller? Det är bland annat sådana frågor som superdatorer kan hjälpa oss att hitta snabbare och bättre svar på.

Nästa år startar verksamheten i en av världens mest kraftfulla superdatorer, LUMI, hos det statliga IT-centret för vetenskap CSC i Kajana. LUMI har en prestanda som motsvarar cirka 1,5 miljoner bärbara datorer.

Utöver effekten har man också satsat på estetiken: byggnaden där superdatorn, stor som en tennisbana, är inrymd, har utformats som en snödriva.

LUMI är en del av ett europeiskt projekt, som går ut på att bygga tre supersnabba datorer i Europa. Syftet är att stärka den europeiska konkurrenskraften.

”Om LUMI var i gång idag skulle Europa ha den näst snabbaste superdatorn i världen, strax efter Japan”, säger CSC:s programchef Eeva Polvi.

Deltagarna i projektet är de nordiska länderna, Belgien, Polen, Schweiz, Tjeckien och Estland. Europeiska forskare kan ansöka om avgiftsfri brukstid vid LUMI. Dessutom kan deltagarländerna ansöka om ytterligare tid i proportion till sina investeringar i projektet.

Om ansökningsproceduren informeras senare på CSC:s webbplats. En femtedel av LUMI:s beräkningskapacitet kommer att vara avsedd för näringslivet.

LUMI kommer att gagna ett brett spektrum av vetenskapsgrenar, eftersom så gott som all vetenskap hanterar data och behöver datorkraft.

”Med den kan man modellera komplexa fenomen med många variabler som påverkar varandra, som i en dominoeffekt. Det kan röra sig om till exempel klimatförändring eller hjärnforskning.”

Superdatorer används för bland annat utveckling av automatisk taligenkänning.

En finsk framgångshistoria på det området är Speechly, som utvecklar verktyg för företag som tillverkar programvara för taligenkänning. Speechly deltog i pilotprojektet för CSC:s existerande superdator. Den gav Speechly så mycket extra beräkningskraft att företaget kunde uppnå samma igenkänningsnoggrannhet som teknologijätten Google.

LUMI förväntas ha en livslängd på cirka fem år. Sedan är den redan för långsam för en superdator.

”Den första superdatorn i Finland togs i drift för femtio år sedan. I dag är vanliga bärbara datorer kraftfullare än den. Det är alltså svårt att föreställa sig vilken prestanda superdatorer kommer att ha på 2070-talet.”

Text: Elina Vironen
Bild: Juha Torvinen, CSC

Aktuellt

Många företag är skyldiga att installera laddplats för elbilar ännu i år

Läs mer
Fenomen

Ett hem för många generationer

Läs mer
Fenomen

Rymdcenter hjälper företag

Läs mer
Hållbarhet

Återvinning av rotorblad från vindkraftverk går framåt

Läs mer
Aktuellt

Finansbranschen vill skydda naturen: “När naturen mår bra blomstrar även affärerna”

Läs mer
Aktuellt

Potatis- och purjolökssoppan värmer mitt i vintern

Läs mer
Aktuellt

Energieffektivitet i gamla hus: 4 tips för ett energisnålare hus!

Läs mer
Aktuellt

Nyfikenhet för framåt

Läs mer
På fritiden

Backörnarna från Vörå: “Det bästa är att flyga!”

Läs mer
Marknadsöversikt

Elmarknadsöversikt: våren 2024

Läs mer
Aktuellt

Effektivt sparande

Läs mer
Aktuellt

Fjärrvärme ur spillvärme

Läs mer