Ellösningar på bygget

Ska du bygga egnahemshus? Läs våra 5 tips för husbyggare och sköt allt kring el redan när du bygger.

Byggandet och inflyttningen flyter smidigt på när du sköter det som har med el att göra redan i början av ditt projekt. Tumregeln är att alla avtal om el i hemmet ankommer på tomtägaren oavsett man beställer ett färdigt huspaket eller bygger huset själv från början till slut. Skriv alltså in på to do-listan att skaffa mätarcentral från elentreprenören, beställa elanslutning och teckna elavtal.

Det lönar sig också att beställa alla tillläggstjänster, till exempel solelsystem, redan i byggskedet för att ha allt klart när man ska flytta in, tipsar kundrådgivare Timo Riiki från Vasa Elnät.

1. Beställ elanslutning i tid

För att ansluta ditt hus till elnätet behöver du ett elanslutningsavtal med det lokala elnätsbolaget. Bygger du i Vasa Elnäts område kan du teckna avtalet enkelt på vår webbplats. Om din tomt ligger i ett detaljplaneområde ska du beställa anslutningen en månad innan du behöver el, och utanför detaljplaneområde två månader i förväg. Då hinner vi säkert sköta din anslutning och beställa arbetet från en entreprenör i tid. ”I synnerhet på våren och hösten är det många byggen på gång och det kan bli rusning för nya anslutningar. Om huset ligger på glesbygden och det inte finns en anslutningspunkt på tomten kan elnätet behöva utbyggas, vilket kan ta flera veckor”, berättar Timo Riiki.

Kom ihåg att hålla kontakt med elentreprenören under hela byggprojektet. Då framskrider elinstallationerna smidigt och i tid.

Elavtal till egnahemshus

Beställ ett elavtal till egnahemshus på några minuter vart som helst i Fastlandsfinland!

2. Fixa byggel

Det behövs el till byggarbeten också. Därför beställer de flesta elanslutningen till tomten redan i byggskedet. ”Det är ändå inte alltid möjligt, om till exempel elmätarcentralen är färdigmonterad på fasaden och först kommer med huspaketet när byggandet framskrider. Då kan man skaffa tillfällig el till byggplatsen från Vasa Elnät. Leveranstiden för en tillfällig central är 3–10 arbetsdagar.”

3. Producera egen solel

Drömmer du om att själv producera el i ditt hus? Då kan du beställa ett nyckelfärdigt solelsystem från Vasa Elektriska. Vi levererar och installerar effektiva inhemska solpaneler och tillbehör som passar för finska förhållanden. Om solpanelerna ger mer el än du förbrukar köper vi din överskottsel. Läs mera om solpaneler på vasaelektriska.fi/solpaneler.

Elavtal till höghus

Från oss får du el till ett höghus över hela Fastlandsfinland!

4. Ta reda på var kablarna ligger

Innan du börjar gräva på din tomt ska du ta reda på om det ligger elkablar eller fjärrvärmeledningar under marken på din tomt. Du kan beställa uppgifterna om var kablarna och ledningarna ligger på kaivulupa.fi. När du loggar in och anger området där du bygger får du uppgifterna i din e-post.

Elavtal för radhus

Från oss får du el till radhus var du än bor på fastlandet!

5. Skaffa laddstation för elbil

Om du har elbil eller laddbar hybridbil så ska du komma ihåg att skaffa en laddstation för bilen. Vanliga eluttag är inte avsedda för laddning av elbilar. Om du inte är helt säker på hur stor effekt laddstationen ska ha kan du fråga vår byggtjänst.

Låt en professionell elmontör sköta installationen av laddstationen. Då kan du vara säker på att den fungerar rätt och bilen blir laddad tryggt och snabbt.

Text: Elina Vironen

Anslutning till elnätet

Dessa instruktioner gör det enkelt att ansluta ett nytt egnahemshus i byggnadsskedet till elnätet.

Energitips

Så här räcker elektriciteten över vintern – 5 tips för att använda el vid rätt tidpunkt

Läs mer
Energitips

5 + 1 sätt att spara på elräkningen

Läs mer
Mat & recept

Sommarens coolaste mocktail

Läs mer
Hållbarhet

Varma hem med ren värme

Läs mer
På fritiden

Kontorsgrannar i över tjugo år

Läs mer
På fritiden

Båtvänner delar på ansvar

Läs mer
Aktuellt

Innovationer skapar en god cirkel

Läs mer
Hemma

Frälst på växter

Läs mer
Energitips

Förändringar i marknaden skapar ändringar i elavtalen

Läs mer
Hållbarhet

Den hållbara laddaren för elbilar har utvecklats med ekologi som prioritet

Läs mer
Hemma

En guide för dig som bor i egnahemshus – Undvik dyra misstag

Läs mer
Energitips

Energibolagen anpassar sig till situationen på marknaden

Läs mer