
Vilken nytta för kvartsmarknaden med sig?
Elhandeln går över till kvartsmätning, och samtidigt börjar prissättningen på börsel följa kvarttimmespriser. Detta möjliggör att elpriserna håller sig på en måttlig nivå även i framtiden, tänker Pekka Salomaa från Finsk Energiindustri rf.
Vad är det frågan om?
Elproduktionen har blivit alltmer omväxlande när en allt större del av elen inom EU produceras med vind- och solkraft. Mätningsintervallet på 60 minuter har blivit onödigt långt, och därför övergår elhandeln i Finland, Norden och hela EU till kvartsmätning.
”Stamnätsbolagen vill behandla elmarknaden i kortare tidsenheter för att kunna hålla elsystemet i balans”, förklarar Pekka Salomaa, direktör för energimarknader på Finsk Energiindustri rf.
Elpriserna sköt i höjden under energikrisen, men sjönk när det kom in mer förnybar energi på elmarknaden. Enligt Salomaa möjliggör övergången till kvartsmätning att elpriserna hålls på en förmånlig nivå även i framtiden.
Övergången pågår redan. Om du har en elmätare som baserar sig på kvartsmätning, uppmäts din förbrukning på kvarttimmesbasis redan idag. Då kan du följa med din elförbrukning med 15 minuters intervall till exempel på Fingrids Datahubtjänst.
När förbrukningen fördelas på kortare intervall kan man också se i större detalj sådant som inte kommer fram med timmätning. Elnätsbolagen har till slutet av 2028 på sig att byta ut sina elmätare mot apparater som mäter förbrukning per kvarttimme.
Utbytet framskrider i olika takt hos olika distributionsbolag. Merparten av kunderna hos Vasa Elnät har redan fått en ny smart kvartsmätare.
Vilka förändringar är på väg för kunder med börselavtal?
I skrivande stund finns ännu inget slutligt schema för när elmarknaden övergår till kvartspriser, men målet är att det sker i oktober. Elförsäljare kan hur som helst också efter övergången fortsätta med timpriser eller erbjuda separata produkter med tim- eller kvartspriser.
I praktiken innebär det inte stora förändringar för börselkunder som vill optimera sin elkonsumtion efter elpriset. Det lönar sig inte att stirra sig blind på enstaka kvarttimmar, utan det gäller att prioritera tidsperioder när medelpriset är lågt. I motsats till timpriser, som kan variera drastiskt, utvecklar sig kvartspriserna sannolikt i små steg.
”Det kanske minskar stressen för kunder med börsel att priset inte kraftigt går upp under en viss timme, utan förändringen är mer gradvis.”
Om man har automatiserat regleringen av hemmets elförbrukning, kan kvartsprissättningen hjälpa till att minska elräkningen något.
”Sannolikt hittar automatiken lättare de allra billigaste stunderna när elen prissätts per kvart i stället för per timme.”
Och för småproducenter av el?
Om du har solpaneler och själv kan använda största delen av den el de producerar så blir det ingen egentlig förändring i elräkningen. Tumregeln är fortfarande att det är ekonomiskt mest lönsamt att dimensionera solelsystemet efter sin egen elkonsumtion.
Annat innehåll för dig
-
Aktuellt
Vilken nytta för kvartsmarknaden med sig?
Elhandeln går över till kvartsmätning, och samtidigt börjar prissättningen på börsel följa kvarttimmespriser. Detta möjliggör att elpriserna håller sig på…
-
Aktuellt
Torgparlamentet är ett andra hem
Ett tiotal män samlas varje dag på kaféet vid Vasa torg. Det är en tradition som föddes redan för 40…
-
Aktuellt
Så planerar du en lyckad naturutflykt
Sommaren bjuder in till att vandra i skogar och nationalparker. Med en experts tips får även en nybörjare en lyckad…