Sähkön hinta – Miksi sähkön hinta vaihtelee ja miten se muodostuu?

Tee sähkösopimus

Miksi sähkön hinta muuttuu, ja voiko hinta sekä nousta että laskea? Entä mistä eri maksuista kodin sähkölasku muodostuu? Lue tästä jutusta.

Sähkön hintakehitys – Miksi sähkön hinta vaihtelee ja kuka päättää sähkön hinnan?

Sähköenergian hinta ei muodostu tyhjiössä eivätkä sähkönmyyjät vedä hintoja hatusta, vaan energiahintaan vaikuttavat monet tekijät, muun muassa sähkön tuotantokustannukset ja pohjoismaisen sähköpörssin Nord Poolinhinnat.

Tuotantokustannuksiin ja markkinahintaan vaikuttaa esimerkiksi sää. Pohjoismaissa iso osa sähköstä tuotetaan vesivoimalla, ja kun kohdalle osuu vähäsateinen vuosi, vesivarannot tyrehtyvät. Tällöin voidaan joutua tukeutumaan kalliimpaan tuontisähköön, mikä nostaa sähkön hintaa pörssissä ja tuntuu viiveellä myös sinun sähkölaskussasi.

Sähkön markkinahinta on monen tekijän summa, ja se reagoi jatkuvasti eri muuttujiin. Tästä syystä myös sähkösopimusten hinnat elävät, sillä ne seurailevat rauhallisesti sähkön markkinahinnan kehitystä. Koska yhtälössä on monta muuttujaa, on hyvin hankalaa ennustaa, milloin sähköä saa kaikista halvimmalla.

Siitä, että sähkön hinta poukkoilisi jatkuvasti ylös alas, ei tarvitse huolehtia. Useimmat sähköasiakkaat arvostavat vakaata ja mahdollisimman vähän vaihtelevaa sähkön hintaa, ja siksi me Vaasan Sähköllä pyrimmekin pitämään hinnat mahdollisimman vakaina.

Voit myös valita sähkösopimuksen, jossa sähkön energiahinta on aina sama

Tiesitkö, että voit lyödä sähkön hinnan (c/kWh) lukkoon valitsemalla määräaikaisen sähkösopimuksen? Sähkön hinta pysyy koko sopimuskauden samana sähkön markkinahinnan kehityksestä huolimatta, joten sähkölaskun suuruutta on helpompi ennakoida. Laskun loppusumma vaihtelee siis vain oman sähkönkulutuksesi mukaan.

Vaihtoehtoinen sopimustyyppi on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus. Vaasan Sähkön toistaiseksi voimassa olevassa sähkösopimuksessa hinnat seurailevat sähkön markkinahintaa rauhallisesti. Hinnoittelumme on läpinäkyvää ja haluamme ansaita luottamuksesi teoillamme. Hinnankorotuksista ilmoitamme aina hyvissä ajoin, viimeistään kuukautta ennen korotusta.

Lue lisää: Toistaiseksi voimassa oleva vs. määräaikainen sähkösopimus – kumman valitsen?

Sähköt heti – Näin teet sähkösopimuksen nopeasti

Sähkösopimuksen tekeminen onnistuu nettisivuilla 24/7. Vaasan Sähkön sähkösopimuksen voit tilata tästä.

Sopimuksen tekeminen on helppoa ja nopeaa: kirjaudu palveluun verkkopankkitunnuksilla ja täytä tietoihin nimesi, osoitteesi ja päivämäärä, jolloin toivot sähköjen olevan kytkettynä. Muuta sinun ei tarvitse tehdä. Uusi sähköyhtiösi hoitaa vanhan sähkösopimuksen irtisanomisen puolestasi.

Uusi sähkösopimus tulisi tilata mielellään kaksi viikkoa etukäteen tai viimeistään kaksi arkipäivää ennen kuin sähköt tarvitaan päälle kotona. Näin sähköt ovat varmasti päällä haluttuna ajankohtana.

Jos tarvitset sähköt nopeammin – unohdit esimerkiksi tilata sähköt ajoissa uuteen kotiin ja tarvitset sähköt heti päälle – soita Vaasan Sähkön asiakaspalveluun. Voimme auttaa sinua saamaan sähköt päälle nopeallakin aikataululla.

Soita meille numeroon 06 324 5750.
Asiakaspalvelumme vastaa arkisin klo 8–16 välillä.

Lue lisää: sähköt heti voimaan

Sähkön hinta – Sähkölasku muodostuu kolmesta osasta

Sähkölaskun loppusumma voi joskus hämmentää. Saatat miettiä, miksi sähkölasku on niin iso, mistä kaikesta laskussa oikein maksetaan ja mikä on sähkön hinnan osuus laskusta.

Moni mieltää sähkölaskun laskuksi, jossa maksetaan kodin toteutuneesta sähkönkulutuksesta – vaikkapa saunomisesta, ruoanlaitosta ja television katselusta – vaikka todellisuudessa pelkän energiamaksun osuus laskusta on vain noin kolmasosa.

Lisäksi sähkölaskussa maksetaan sähkönsiirtomaksu ja veroja. Ne muodostavat karkeasti arvioituna kaksi kolmasosaa sähkölaskun loppusummasta.

Jos tilaat sähköenergian paikalliselta siirtoyhtiöltä, saat vain yhden sähkölaskun. Siinä sinulta laskutetaan käyttämäsi energia, verkkopalvelumaksu ja näistä maksettavat verot kaikki yhdessä laskussa.

Jos sähkönmyyjäsi ja siirtoyhtiösi ovat eri tahot, maksat sähköenergian ja sähkönsiirron ja niihin kuuluvat verot kahdella erillisellä laskulla. Se, maksatko sähköistä yhdellä vai kahdella eri laskulla, ei vaikuta sähkölaskun suuruuteen.

Paljonko kWh sähköä maksaa?

Katso tästä tuoreet hinnat ja lue mitä yksi kilowattitunti käytännössä tarkoittaa.

Energian osuus sähkölaskussa – kilpailuttamalla sähköt voit pienentää sähkölaskua

Energiamaksun, eli hinnan käytetystä sähköstä, maksat sähkönmyyjällesi. Energiamaksun suuruus määritetään sähkönmyyjän kanssa tehdyssä sähkösopimuksessa.

Energiamaksu koostuu seuraavista osista:

  • Perusmaksu: kiinteä kuukausittain maksettava maksu, jolla sähkönmyyjä kattaa kiinteitä kuluja, kuten henkilöstökuluja.
  • Energiamaksu: kulutetun sähköenergian hinta.
  • Arvonlisävero: lisätään perusmaksun ja energiamaksun muodostamaan summaan.

Jos haluat pienentää sähkölaskuasi, voit joko pienentää sähkönkulutusta kotona tai kilpailuttaa sähkösopimuksesi ja etsiä edullisempaa sähkötarjousta – se on helppo ja maksuton tapa pienentää sähkölaskua!

Lue lisää: Opas sähkön kilpailuttajalle

Sähkönmyyjän maantieteellinen sijainti ei vaikuta sähkön hintaan, joten voit tilata sähköt haluamaltasi sähköyhtiöltä mistä päin Suomea tahansa.

Tilaa tästä sähkösopimus

Verkkopalvelumaksu maksetaan sähköverkkoyhtiölle

Jotta kotona lamput syttyvät ja ruoka valmistuu uunissa, sähkö pitää myös siirtää kotiin. Ei siis riitä, että ostat vain sähköenergiaa, vaan tarvitset sähköä käyttääksesi myös siirtopalvelun.

Sähkön siirtoa varten on olemassa sähköverkkoja, jotka ovat alueellisten sähköverkkoyhtiöiden omistuksessa. Esimerkiksi Vaasan alueella Vaasan Sähköverkko vastaa siirtopalvelusta.

Verkkoyhtiöt huolehtivat sähköverkon kehittämisestä ja ylläpidosta, esimerkiksi myrskytuhojen korjaamisesta, jotta sähkö matkaa kotiisi ja kaikkialle yhteiskunnan tarpeisiin ongelmitta. Sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa, vaan siirtopalvelu ostetaan aina paikalliselta sähköverkkoyhtiöltä.

Siirtomaksu koostuu seuraavista osista:

  • Perusmaksu: kiinteä maksu, jonka suuruus riippuu liittymätyypistä.
  • Sähkön siirtomaksu: perustuu kulutetun energian määrään. Siirtomaksuun lisätään sähkövero.
  • Sähkövero: lisätään siirtomaksuun.
  • Arvonlisävero: voimassa oleva arvonlisävero lisätään perusmaksun, sähkön siirtomaksun sekä sähköverojen muodostamaan summaan.

Usein kysyttyä sähkön hinnasta

Näin yksinasuva voi säästää sähkölaskussa

Paljonko on yksiön sähkölasku kuukaudessa? Kuinka usein sähkölasku maksetaan? Yksinasuvan sähkölaskun suuruus muodostuu tyypillisistä kodin askareista: ruoanvalmistuksesta, pyykinpesusta ja sekä viihde-elektroniikan käytöstä. Kokeile näitä pieniä kikkoja ja säästä kodin sähkölaskussa.

Lue lisää
Energianeuvonta

Omakotitalon opas – vältä kalliit mokat omakotiasumisessa

Lue lisää
Vastuullisuus

Vastuullinen sähköauton latauslaite on kehitetty ekologisuus edellä

Lue lisää
Energianeuvonta

Energiayhtiöt mukautuvat muuttuvan markkinatilanteen ehdoilla

Lue lisää
Ruoka & reseptit

Oispa pullaa!

Lue lisää
Ajankohtaista

Arboristi ymmärtää puita: ”Mieluummin hoito kuin kaato”

Lue lisää
Ajankohtaista

Terveys on turvattu sähkökatkon aikanakin

Lue lisää
Vapaalla

Ammattijalkapalloilija taitaa asiakaspalvelun

Lue lisää
Vapaalla

Kännykkä ei korvaa kirjoja

Lue lisää
Ilmiöt

Kaupunki, joka tekee hyvää

Lue lisää
Ajankohtaista

Näkökulma: Virstanpylvääsi vuonna 2022

Lue lisää
Vapaalla

Kimpassa: Avannon yhdistämät

Lue lisää
Ajankohtaista

Datahub: Energia-alan toimijat yhteistyössä kohti sujuvampaa tiedonvaihtoa

Lue lisää